BEBE se još uvek kradu u Srbiji! - ovo tvrdi Biljana Todić (28) iz sela Mesarci, koja se 10. aprila ove godine porodila u šabačkom porodilištu. Nesrećna majka kaže da su joj, sa obrazloženjem da se nagutao plodove vode, novorođenog sina odvezli u Univerzitetsku dečju kliniku u Tiršovoj ulici u Beogradu, gde je zvanično preminuo dan kasnije. Ona je uverena da to nije tačno.

- Mrtva beba koju su mi pokazali u Tiršovoj nije moja - kaže Biljana. - Bila je to velika i starija beba od više kilograma, a moje novorođenče je imalo 2.950 grama. Porođaj i trudnoća su bili uredni, beba je na rođenju dobila ocenu 8 kroz 9. Videla sam ga tada i posle podne, kada su mi saopštili da mora hitno u Beograd.

Biljana je ostala u šabačkom porodilištu, a njen suprug Aleksandar (33) otišao je u Beograd u Tiršovu i fotografisao njihovu bebu. Majka je kasnije, gledajući fotografije, kako kaže zaključila da je beba već tada bila zamenjena. Jer, pored ostalog, smatra da je i beba na fotografijama starija i krupnija od njene stare samo 36 sati.

- Pogledajte sliku koju je napravio moj muž i sve će vam biti jasno - kaže Biljana. - Možda mu ne bi ni dali da fotografiše da su primetili. Moja beba je, očito, odmah nestala. Od šabačke bolnice tražila sam transportni list i nikad ga nisam dobila, a u dokumentaciji je niz čudnih propusta.

KRIVIČNA PRIJAVA BILjANA je podnela krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu u Šapcu, koje je naložilo policiji da prikupi izjave lekara. Ipak, nije zadovoljna brzinom postupka, ali kaže da neće odustati, jer veruje da joj je dete negde živo i zdravo.

U mestu gde je dete, navodno, preminulo, a to je opština Savski venac u Beogradu, Todići nisu mogli da izvade umrlicu jer ona jednostavno ne postoji. Majka ističe da je u najmanju ruku simptomatično da „Istorija bolesti“, koja je otvorena u Tiršovoj, nikada nije zatvorena, da lekar nije prisustvovao obdukciji tela... U Šapcu, opet, original i navodna kopija prijave rođenja se razlikuju(!?). U originalu se žena porodila u 38. nedelji, u navodnoj fotokopiji originala koji je dobila iz bolnice piše - u 40. nedelji.

Načelnik Odeljenja ginekologije u šabačkoj Opštoj bolnici dr Dragan Milošević, juče je bio kategoričan da slučaj krađe bebe jednostavno ne postoji. Svako novorođenče, kaže, na rođenju dobija traku koja ne može da se skine sa ruke i samim tim je svaka mogućnost zamene potpuno onemogućena.

- Izašli smo u susret Biljani kada je tražila dokumentaciju i dalje ćemo joj stajati na raspolaganju, ali ja garantujem da se zamena beba nije mogla dogoditi. Apsolutno ne verujem u to - rekao je Milošević za „Novosti“.