Reklamiraju hotel, iznajmljuju šupe

B. Stjelja

04. 09. 2013. u 08:46

Dozvolu za rad od početka godine dobilo samo šest privatnih staračkih domova, a desetine posluju na crno. Zabranjen rad 11 privatnih staračkih domova

UDŽERICE, straćare, šupe i rupe... reklamiraju se kao starački domovi po različitim oglasima pa inspektori Ministarstva rada zapošljavanja i socijalne politike često - osluškujući ove oglase, pozive nezadovoljnih srodnika ili tužakanja konkurencije - kucaju na njihova vrata. Od početka ove godine obišli su više od 60 adresa širom Srbije i zabranili rad 11 privatnih domova za smeštaj starih.

Uprkos tome što u Republici posluje više desetina „divljih pansiona“, 120 privatnih domova ima sve potrebne dozovole i u njima ima mesta za 3.000 stanara, što je za najmanje 300 mesta više nego lane. Iako su kapaciteti gotovo sasvim popunjeni, u Ministarstvu rada kažu da će se oni i dalje širiti jer je reformom socijalne zaštite predviđeno da privatni sektor zauzme jednako učešće u zbrinjavanju starih lica, kao i državni.

Istovremeno, u Sektoru za socijalnu zaštitu kažu da su pravila za otvaranje ovih domova sve stroža, a uslovi sve rigorozniji jer ne žele da se otvaranje staračkih domovova svede na „puki biznis“ već da se osiguraju bezbedni i kvalitetni uslovi života svim korisnicima.

STANDARDI I PRAVILA PRAVILNIKOM, koji propisuje standarde domova za stare, predviđeno je da spavaonice imaju određenu kvadraturu, da hodnici u objektu budu određene širine, da postoje odvojene prostorije za radne aktivnosti, dnevni boravak, vešeraj, soba za izolaciju, magacin... Obavezno je prisustvo socijalnog radnika, negovateljice, kuvarice, servirke...

- Do maja je važio stari pravnik za otvaranje domova za stare, ali je sada na snazi novi. On je mnogo detaljniji, sveobuhvatniji i propisuje niz novih mera. Traži se više dokaza, potrebno je više dokumentacije pri podnošenju zahteva. A sve to ima za cilj da se usluge podignu na viši nivo nego što je to bilo ranije - objašnjava Biljana Zekavica, načelnik Odeljenja za inspekcijski nadzor u Ministarstvu rada.

Samim tim, od maja do danas niko nije dobio saglasnost Ministarstva da svečano preseče crvenu vrpcu jer su, kako kažu u ovom Odeljenju, aplicirali po starim pravilima. U međuvremenu, malo ko može i da pretpostavi koliko se vlasnika odlučilo da posao prenese u crne tokove. U Ministarstvu rada kažu da registar nelegalnih staračkih domova ne postoji, ali procenjuju da je sve više onih koji gledaju da izvrdaju zakon. Sve koje inspektori uhvate u „krivinarenju“ dobijaju zabranu rada, a uglavnom i krivičnu prijavu:

- Ovakvi ilegalni domovi uglavnom imaju nižu cenu i zato su primamljivi korisnicima, ali zapravo su veoma opasni za život i zdravlje stanara - dodaje Zekavica. - Najčešće nemaju ni odgovarajući stručni kadar, prostorije su nehigijenske, usluge su ispod svih propisanih standarda, nemaju odgovarajući infrastrukturu ni opremu, što sve može da bude opasno.

ŠIROKA LEPEZA CENA

CENU privatnog smeštaja utvrđuju vlasnici domova i u tome nemaju nikakvih ograničenja ni preporuka Ministarstva rada. Rasponi, međutim, veoma variraju, pa se u glavnom gradu najjeftiniji smeštaj za stara lica kreće oko 250 evra, a najskuplji oko 1.000. U državnim domovima cene se kreću od 250 do 500 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Milan Milan

04.09.2013. 10:47

Nisu samo tu pacijenti iskorisceni,pogledajte i osoblje koje je privatnik uzeo da rade kao robovi za sto minimalniju platu.Smena traje 24h,onda odmarate koliko vam da,sve u svemu radno vreme vam bude 350 radnih sati mesecno za koju platu...I to su preslikali sa neo-liberanog koncepta=POHLEPA(takvim ljudima glad nemoze da se zadovolji).

Lea

04.09.2013. 14:25

Šta sa onim starim kojima je penzija minimalna, oko 15.000RSD? Koji nemaju sredstva da plate 300-500 evra za starački dom? Šta sa njima? Kad obole od Alchajmerove bolesti ili raznih oblika demencije? Gde je država da pomogne? Da li znate koliko takvih starih ima???

pa sta

04.09.2013. 14:36

Niti ovo koga interesuje niti ko cita i komentarise, dajte bre pisite vise o Putinu, Rusiji njihovu moc i nepobedivost da narod cita nesto valjano.

Lea

04.09.2013. 14:52

@pa sta - Sram te bilo! Ne zanima tebe, jer još uvek nemaš nekog starog, bolesnog i nemoćnog. Zanimaće i tebe jednog dana! Samo će me zanimati kako ćeš se osećati kad neko, kao ti sada, napiše takav komentar!