Aleksandar Timofejev: Studiju B preti ubistvo

T. LOŠ

petak, 29. 03. 2013. u 11:42

Александар Тимофејев: Студију Б прети убиство
Prvi čovek gradske televizije, o sudbini kuće uoči 43. rođendana: Nadamo se da će neko shvatiti da je način na koji se radilo u pripremi Zakona bio po principu "preko kolena"

PROSLAVA 43. rođendana Studija B u senci je tmurnog oblaka koji se nadvio nad tom kućom. Ovog 1. aprila, direktor i glavni i odgovorni urednik Aleksandar Timofejev poželeće, kaže, da dugogodišnji simbol Beograda - preživi ono što mu se po svoj prilici sprema. Ubistvo. Jer, izglasavanjem novog Zakona o informisanju, po kojem bi država trebalo da se povuče iz vlasništva nad medijima, Studiju B predstoje loši dani.

- Voleo bih da u rođendanskoj čestitki navedem da ćemo u godini pred nama biti još bolji i donositi još više informacija na koje smo navikli gledaoce i slušaoce, ali nažalost - situacija ne obećava. Svaki zakon, pa i ovaj o informisanju, izglasava se u Skupštini Republike Srbije. To je instanca gde će poslanici glasati "za" ili "protiv" predloga, a nama samo ostaje da se nadamo da će, ipak, preovladati zdrav razum. Da će neko shvatiti da je način na koji se radilo u pripremi Zakona bio po principu "preko kolena" - kaže direktor gradske kuće.

PODRŠKA GLEDALACA Timofejev računa na podršku gledalaca, koji su takođe zabrinuti za budućnost Studija B. - Baš zbog poverenja koje nam godinama ukazuju, imamo odgovornost da gledaoce na vreme obavestimo šta može da se dogodi. Mislim, ipak, da njima nije najjasnije šta to zapravo znači. Srećem najraznovrsnije ljude - od običnih građana do akademika, ali kome god da kažem da Studiju B predstoje crni dani, oni kažu: "Ma, nema šanse". Ljudi su navikli da je Studio B deo života prestonice i ne mogu da veruju da će se to promeniti - objašnjava Timofejev.

Timofejev smatra da bi izlaskom države iz medija ili prestankom finansiranja, u ovoj krizi, sa ovim brojem nacionalnih emitera, Studio B propao. Pritom, objašnjava, nama se servira da je takav zakon neminovan, kao da Evropa to od nas ultimativno zahteva, a ne spominju se modeli koji funkcionišu u istoj toj Evropi.

- Postoji mnogo primera kako može da se napravi situacija u kojoj država može da bude vlasnik medija u celini ili bar delom. Ili da se radi na nezavisnosti upravljačkih odbora, u koje bi ušli ozbiljni ljudi, nestranačke ličnosti... Neke stvari mogu da se prolongiraju, ali u ovom trenutku ja ne vidim da bi prestanak finansiranja doneo tu nezavisnost o kojoj se toliko priča - smatra Timofejev.

Direktor nije siguran ni da bi neko imao interes da kupi Studio B, pa da je pretvori u "televiziju želja, čestitki, pozdrava i budalaština".

- Mi i dalje radimo sa analognom tehnikom, koja je u velikoj meri već prevaziđena, još radimo sa trakama... Imamo dobar kadar, ali u privatizacijama to nikada nije bilo od prevelikog značaja, pa ne znam zašto bi bilo u ovoj potencijalnoj. Mi imamo samo ime. A ako neko bude hteo da ostvari neke svoje lične interese, plašim se da to ime više neće ništa značiti - objašnjava Timofejev, dodajući da izglasavanjem Zakona o informisanju Studio B ne bi "umro" odmah, jer je to proces, ali da je zabrinutost za njegovu sudbinu opravdana i razložna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Beogradjanin

29.03.2013. 11:57

"Studio B" je kulturna, pristojna, napredna televizija i drzava mora da je podrzi...strasno ce biti ako su to negativne karakteristike u danasnjoj Srbiji...erozija svih vrednosti je pomahnitala, sudstvo postaje advokatura za kriminalce, advokati postaju mafijasi, neke televizije promovisu prostakluk i primitivizam i ako "Studio B" bude morao da se trzisno takmici sa realiti souima - Srbija ce izgubiti mozda poslednju pristojnu televiziju. Pogledajte spot koji RTS besomucno emituje: "Kulovgrade"

budjoni

29.03.2013. 12:07

uzmi kredit stavi hipoteku na stan i talasaj do mile volje,hajde covece okreni se oko sebe,pogledaj koliko je radnika ostalo bez posla,pa niste vi novinari svete krave,i vi ste ljudi,borite se za svoje mesto pod suncem,bez pomoci drzave,u ostalom trazi pare kod djlasa,vi ste gradska a ne drzavna radio i tv stanica

Božidar Jovanov

29.03.2013. 12:19

covek koji je bio prvi za promene i uvodenje kapitalizma sta sad hoce da zivi na drzavna jasla dosta nam je toga sve privatizovati

Peci

29.03.2013. 13:30

@Božidar Jovanov - Cenim da je to najbolje resenje za Studio B sa ovakvom uredjivackom politikom!!! Kad vec mogu da propagiraju jednu licnost kao da je svetac, onda nek ih ta ista licnost kupi pa da svi znamo ko je pravi vlasnik Studija B, a ne ovako da se krije iza gradskih desavanja a sustina je promovisanje jedne osobe i njegove politike!Studio B vratiti Beogradjanima, a ne gradskoj vlasti i njenom promovisanju!Nazalost, jedino sto je na Studio B tacno je trenutna temperatura u Bg-u. :)

Miki

29.03.2013. 13:07

Državna televizija je samo RTS. Ako si sposoban, zaradi na tržištu za taj Studio B. Ako nisi, miči se odatle i pusti sposobnije da rade.

Niste za Beograd

30.03.2013. 09:53

Gradu treba gradska televizija da pomaze u rešavanju problema grada i gradjana. Ova TV sa "Tri pitanja - tri odgovora" gde gradjani dozivljavaju stres u strahu da im voditeljka ne iseče vezu, ako spomenu loš rad gradskog funkcionera, apsolutno ne odgovara potrebama gradjana, od čijeg novca zivi ova bogomdana kamarila. Naravno, uvek su tu da promovišu gradonačelnika.

3OPAH

30.03.2013. 12:23

@ - Studio B, kao jedna od retko kvalitetnih gradskih televizija ne sme da se ugasi. Ali naglasak treba da bude na gradska. Grad treba da finansira Studio B, Beogradsku hroniku i slicne sadrzaje koji se ticu Beograda prebaciti na gradsku televiziju a na drzavnoj televiziji prikazivati kolaz program o celoj drzavi.