Šest zviždača sud vratio na radno mesto

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

19. 02. 2016. u 21:16

Da li je zaživeo Zakon o zaštiti uzbunjivača? Prvi uzbunjivač koji je vraćen u svoju kancelariju je Miloš Krstić, sekretar Osnovne škole u Mladenovcu. Među vraćenima dva policajca

Шест звиждача суд вратио на радно место

ZAŠTIĆEN Miloš Krstić, sekretar OŠ "Bisa Simić" u Mladenovcu

ŠESTORO ljudi dobilo je sudsku zaštitu i vraćeno je na svoje radno mesto od kad je počeo da se primenjuje Zakon o zaštiti uzbunjivača, 5. juna prošle godine. Po ovom zakonu, ako pretrpe odmazdu od firme koju su prijavili, sud je obavezan da vrati uzbunjivače na posao u roku od osam dana. Kako kažu u Ministarstvu pravde, bilo je slučajeva da su vraćeni i za dva dana!

Prvi uzbunjivač koji je vraćen u svoju kancelariju je Miloš Krstić, sekretar Osnovne škole u Mladenovcu. On je dobio otkaz zbog prijavljivanja korupcije i zloupotrebe direktora škole samo dan pre početka primene zakona. Njegovu prvu tužbu sud je odbio, ali je Apelacioni sud u Beogradu poništio prvostepenu odluku i vratio predmet na ponovno odlučivanje. Tako je Viši sud, 22. oktobra 2015, doneo rešenje i privremenom merom naložio OŠ "Bisa Simić" da ponovo obezbedi Krstiću mesto sekretara do pravosnažnog okončanja sudskog postupka.

Za tu prvu privremenu meru sudu je trebalo nešto manje od četiri meseca. Dakle, probili su zakonski rok. Naredni postupci bili su daleko brži.

- Za ta četiri meseca doživeo sam haos na svakom polju - od banke do privatnog života - kaže Krstić za "Novosti". - Po povratku na posao, direktor mi je upola smanjio i radno vreme i platu, i to je sada predmet posebne tužbe. Srećan sam, ipak, što je zakon zaživeo. Bez obzira na sve muke, opet bih postupio isto.

Vladimir Radomirović iz portala "Pištaljka" koja ima i savetovalište za uzbunjivače, kaže da su do sada četiri osobe kojima su pomogli vraćene privremenom sudskom merom na posao. Od toga, jedan je radio u privatnoj firmi u Rumi i Viši sud u Sremskoj Mitrovici ga je vratio za samo dva dana!

- Među onima koji su opet na starom radnom mestu su i dva policajca. Inspektor Slobodan Marinković je tražio zaštitu suda pred Novu godinu, 30. decembra, a sudija Višeg suda u Beogradu ga je već 6. januara vratio na mesto na kom je bio pre racionalizacije kadrova u MUP. Americi je bilo potrebno dve i po godine od usvajanja zakona do prve privremene mere. Srbija za sedam meseci ima već pet ili šest takvih mera - kaže Radomirović.

Za brze postupke posebno je "zaslužna" zakonska odredba po kojoj je teret dokazivanja na tuženom, odnosno firmi koja ga je izbacila, a ne na uzbunjivaču.

I u Ministarstvu pravde su zadovoljni primenom zakona. Kako kaže državni sekretar Radomir Ilić, sada oni prema kojima se vrši neka vrsta odmazde jer su prijavili korupciju znaju koji je put - podnose tužbu sudu.

- Mada je zakonski rok osam dana, sud donosi rešenja i pre tog roka. Edukovali smo više od 500 sudija, a uskoro ćemo organizovati edukaciju i za advokate. Primećeno je da sud ponekad odbija tužbe koje pišu jer se vidi da im nije dovoljno jasan mehanizam primene zakona - kaže Ilić.


VIŠE PRIJAVA

"Pištaljka" je uočila i skok broja prijavljenih slučajeva korupcije i obraćanja advokatima od početka primene Zakona o zaštiti uzbunjivača. Pre primene bilo ih je po četrdesetak mesečno, a od prošlog juna broj je skočio na oko 90.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Belgrade Giant

24.02.2016. 09:17

Naravno, jer se radi o internim uzbunjivačima, zaposlenim građanima/građankama u instituciji ili organu. A šta je sa externim uzbunjivačima i njihovom zaštitom koja nije sudska i koja zavisi od volje nadležnog javnog tužilaštva ili sl - upravo su externi uzbunjivači ti koji bi u daleko većoj meri bili motivisani da ukazuju na korupciju u javnom sektoru.