GENERAL Ratko Mladić je bez najave operisan u subotu u Holandiji, uprkos zabrani hirurških intervencija u ovoj zemlji, osim onih najhitnijih, zbog epidemije korone.


Porodica je saznala za hiruršku intervenciju zbog polipa na debelom crevu od službenika Mehanizma za krivične sudove u Hagu tek kada je ona već bila u toku. General Mladić se javio porodici u subotu po podne, kada se probudio iz narkoze.


Izvor "Novosti" blizak tribunalu ukazuje da je ovakvo postupanje s generalom Mladićem protivno odluci Žalbenog veća tribunala koje je naložilo da medicinska služba i sekretarijat porodici dostavljaju nedeljni izveštaj o njegovom zdravstvenom stanju. Poslednji takav izveštaj Mladićeva porodica je dobila sredinom februara i iz njega se videlo da je krvna slika generala bila loša.


Službenici tribunala koji su danas obavestili porodicu o iznenadnom operativnom zahvatu rekli su da je general Mladić početkom marta dao saglasnost za ovu intervenciju.

Pravni stručnjaci ukazuju da to ne umanjuje odgovornost službi tribunala, jer čak i ako postoji takva Mladićeva saglasnost, ona je data pre nego što je zavladala epidemija virusa korona i naredba o obustavi hirurških inntervencija u Holandiji.

Mesto izvođenja operacije nije saopšteno, a pretpostavlja se da je izvedena u pritvorskoj bolnici.