Opet dižu optužnicu: Tužilaštvo BiH tvrdi da je saslušalo Ljubana Ećima (55)

O. M.

24. 01. 2020. u 19:15

Опет дижу оптужницу: Тужилаштво БиХ тврди да је саслушало Љубана Ећима (55)

Tužilaštvo BiH Foto Privatna arhiva

Iako je Sud BiH prethodno odbio da potvrdi optužnicu, koja je protiv Ećima podignuta 23. decembra, uz obrazloženje da nije adekvatno saslušan u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku BiH

TUŽILAŠTVO BiH ponovo će podići optužnicu protiv Ljubana Ećima (55), nekadašnjeg zamenika načelnika Centra službe bezbednosti Banjaluka, rekao je portparol tužilaštva Boris Grubešić.

Iako je Sud BiH prethodno odbio da potvrdi optužnicu, koja je protiv Ećima podignuta 23. decembra, uz obrazloženje da nije adekvatno saslušan u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku BiH, u Tužilaštvu tvrde da od optuženja neće odustati.

- Postupajući tužilac Mersudin Pružan ponovno će Sudu BiH uputiti optužnicu, s obzirom na to da žrtve i oštećeni u ovom predmetu, očekuju i zaslužuju provođenje pravde - kaže Grubešić.

Odluku Suda BiH nije želeo da komentariše, navodeći da su to "procesne radnje". Tvrdi i da Tužilaštvo nije napravilo nikakav gaf, te da je saslušalo Ećima pre podizanja optužnice.

- Ispitivanje osumnjičenog organizovano je 26. juna 2019. godine, u prisustvu branioca, u Odeljenju za ratne zločine u Višem sudu u Beogradu, s obzirom na to da se osumnjičeni nalazi u bekstvu i nedostupan je pravosudnim organima BiH. Tada je sačinjen zapisnik o ispitivanju osumnjičenog koji je dostavljen Sudu BiH - tvrdi Grubešić.

Pročitajte i:Nezapamćeni gaf Tužilaštva BiH: Odbijena optužnica protiv Ljubana Ećima

On je ponovio da Tužilaštvo BiH Ećima tereti za zločine protiv čovečnosti na području Kotor Varošu i okoline od juna 1992. do sredine 1994. godine. Napominje da je uz optužnicu predloženo pozivanje 261 svedoka, te prilaganje oko 1.450 materijalnih dokaza, kao i zapisnik o ispitivanju osumnjičenog.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)