PROMOVISANA KNjIGA O GENERALU: Mladić je sam u ratu sa nepravdom

S. J. MATIĆ

petak, 16. 11. 2018. u 21:08

ПРОМОВИСАНА КЊИГА О ГЕНЕРАЛУ: Младић је сам у рату са неправдом

Mladić, Guskova, Dorohin i Bulatović Foto N. Skenderija

Primerak ovog izdanja pod nazivom "General Mladić: poslednja bitka, uspomene, intervjui, dokumenti" poklonjen je Vladimiru Putinu

RUSKA poslovica kaže da jedan vojnik u polju nije ratnik, ali je general Ratko Mladić dokazao suprotno. Pošto je izdajnički izručen Haškom tribunalu, ostao je sam da se bori protiv nepravde.

Ovo je, na promociji knjige održanoj u petak "General Mladić: poslednja bitka, uspomene, intervjui, dokumenti", u Beogradu, kazao jedan od autora Pavel Dorohin, poslanik ruske Dume. Knjiga je pisana na ruskom jeziku, a za nekoliko nedelja biće prevedena i na srpski.

- Poklonili smo je predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, koji nam je rekao da mu je veoma drago što je takva knjiga napisana - kazao je Dorohin, inače jedan od članova Ruskog komiteta za odbranu Mladića. - Mladića smo četiri puta posetili u pritvoru, i naši razgovori su pretočeni u ovu knjigu. Tu su i njegovo svedočenje o hapšenju i sećanja na taj događaj.

Pročitajte još - „LjUBI VAS DEDA RATKO“: Uključenje generala Mladića u Jutarnji program (VIDEO)

Ruska istoričarka i koautorka Jelena Guskova naglasila je da je knjiga dokument kojim žele da Mladića predstave ruskom narodu:

- Želeli smo da rasvetlimo neke važne događaje i da objavimo njegova svedočenja o poseti Moskvi, sastancima sa Kozirevom i Čurkinom, pregovorima u Ženevi... Tu su i uspomene njegove supruge Bose, ali i svedočenja stranih novinara, ratnih drugova. Predstavili smo i poziciju Rusije prema Haškom tribunalu i slučaju "Mladić".

Generalov sin Darko Mladić postavio je i sledeći cilj borbe - izvođenje Mladića na slobodu.

- Prošli smo satanizaciju i jaku medijsku kampanju, ali se to polako menja. Da nije bilo podrške Rusije, moj otac danas ne bi bio živ. Ali, borba još nije završena. On nikada nije tražio da mu se ne sudi, već samo pošteno suđenje, koje do sada nije imao - naveo je generalov sin.

Pročitajte još - HAŠKI SUD: Mesec dana nadzora Mladićevih razgovora zbog uključenja u TV emisiju bez dozvole

BITKE

MLADIĆEV ratni drug iz Glavnog štaba general Petar Škrbić ukazuje na to da je naslov dela više metafora, jer Mladićeva borba u Hagu nije njegova poslednja bitka:

- Gubitak ćerke Ane nije prestao da ga boli, i još se bori za tu istinu. Mnogo ga je pogodila i propaganda koja se širila, da je srpski narod talac Mladića i da je stradanje gardista posledica odbrane Mladića. Svaki vojnik je za njega bio svetinja.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije