Komisija: Završena ekshumacija tela 15 Srba ,žrtava Oluje, sledi identifikacija

Tanjug

23. 10. 2018. u 13:44

Комисија: Завршена ексхумација тела 15 Срба ,жртава Олује, следи идентификација

Foto: Arhiva VN

Danas je na području Karlovačke županije završena ekshumacija posmtrnih ostataka žrtava srpske nacionalnosti stradalih u "Oluji", saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Srbije

Danas je na području Karlovačke županije završena ekshumacija posmtrnih ostataka žrtava srpske nacionalnosti stradalih u "Oluji", saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Srbije.

Nadležni organi Hrvatske završili su proces ekshumacije koji je trajao šest radnih dana i ekshumirani su posmrtni ostaci 15 lica i to na mesnom groblju u Ličkoj Jesenici (5), groblju Svetog Petra u Dugoj Resi (1), mesnom pravoslavnom groblju u Malom Kozincu (6), mesnom groblju u Gornjem Sjeničku (1), mesnom groblju Božić u Podgorju Krnjačkom (1) i na mesnom groblju u Tušiloviću (1).

Prema preliminarnim podacima pet tela je ženskog pola, osam tela muškog pola, a za dva tela nije bilo moguće utvrditi pol.

Svi ekshumirani posmrtni ostaci su transportovani u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu gde će biti uzeti uzorci radi identifikacije metodom DNK analize, a potom će biti obavljena i njihova identifikacija.

PROČITAJTE JOŠ: POČELA EKSHUMACIJA: Žrtve "Oluje" čekaju istinu

Utvrđeno je da su na mesnom groblju u Plaški u ranijem periodu po pojedinačnim zahtevima porodica ekshumirani posmrtni ostaci dva lica, na osnovu preliminarno utvrđenog identiteta.

U skladu sa potpisanim međudržavnim dokumentima sa Hrvatskom i na osnovu njih postignutih dogovora ekshumacijama su u svojstvu posmatrača prisustvovali predstavnici Komisije za nestala lica, navedeno je u saopštenju Komisije, uz konstataciju da je nastavak ekshumacija od posebnog značaja za ubrzanje rešavanja slučajeva lica koja se vode kao nestala u vezi sa sukobima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)