ZAHTEVOM odbrane Radovana Karadžića da se poništi prvostepena presuda i naloži novo suđenje, u ponedeljak je pred Međunarodnim mehanizmom u Hagu počela dvodnevna rasprava po žalbi bivšeg predsednika RS na kaznu od 40 godina zatvora "zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnosti u BiH od 1992. do 1995. godine.

Tim advokata koji ga brani smatra da proces nije bio fer i da je bilo mnogo grešaka. Odbrana se zasniva na dokazivanju nepostojanja veze Karadžića sa Srebrenicom, što bi značajno moglo da smanji kaznu. Tužilaštvo, sa druge strane, zahteva doživotni zatvor.

Karadžić je deo presude u kojoj se navodi da se zalagao za sveobuhvatni zločinački poduhvat sa ciljem da ukloni muslimane i Hrvate radi srpske dominacije nazvao - mitom.

- Kako da ih trajno uklonite, ako se posle rata uspostavlja stanje koje je bilo pre rata? Pa, ja sam potpisivao sporazume o povratku izbeglica. Presuda mora pasti - rekao je Karadžić. - Dobrovoljce i paravojne snage koji su pravili zločine hapsili smo i sudili im.

On je citirao posrednika Sajrusa Vensa da "Karadžić želi da izbegne rat po svaku cenu". Govoreći o Sarajevu, rekao je da su muslimani izazivali incidente, a Srbi se samo branili i tvrdio je da je presuda puna njegovih iskrivljenih reči koje je "tužilaštvo podmetnulo sudskom veću".


PROČITAJTE JOŠ: Godinu dana prevode Radovana

Prema rečima njegovog advokata Pitera Robinsona, "suđenje je bilo megaglomazno" i, suprotno svim pravilima prava, pošlo se od pretpostavke krivice, a ne nevinosti:

- Navodi o krivici za genocid u Srebrenici su neistiniti i labavi. Sud je doneo zaključke da je Karadžić kriv, a tužilaštvo to nije dokazalo.

Odbrana je istakla da je bilo "nemoguće vladati prvostepenim procesom, jer je Karadžić optužen za hiljadu događaja tokom pet godina u BiH". Tužilaštvo je "82 puta propustilo da dostavi Karadžiću oslobađajuće dokaze, a raspravno veće je prihvatilo 2.379 činjenica utvrđenih na ranijim tuđim suđenjima".


PROČITAJTE JOŠ: Karadžić: Zar Evropa posle Pariza i Brisela ne zna protiv koga smo se mi borili?

MLADIĆ

KARADžIĆEVA odbrana navodi da su sudije pogrešile što nisu naterale Ratka Mladića da učestvuje u Karadžićevom procesu.

- Bilo bi vrlo bitno da smo čuli odgovore na pitanja - da li ste me ikad obavestili o ubistvima u Srebrenici, da li smo mi ikada skovali plan da terorišemo civile u Sarajevu - istakla je Gipsonova.