Pravda sustiže ubice iz Konjica

V. Mitrić

28. 12. 2017. u 09:33

Правда сустиже убице из Коњица

Ekshumacija u Bradini

Tužilaštvo federacije podiglo optužnice za 14 Bošnjaka. Među stradalim je i četvoročlana porodica Golubić

TUŽILAŠTVO BiH podiglo je optužnicu za zločin protiv čovečnosti protiv 14 osumnjičenih za zločine nad srpskim civilima u Konjicu i okolini. Reč je odgovornosti za ubistva više desetina civila srpske nacionalnosti, oba pola i različite životne dobi, mučenja, zlostavljanja, pljačkanja i progon gotovo celokupnog civilnog stanovništva srpske nacionalnosti sa područja Konjica, Bradine i okoline.

Kako "Novosti" saznaju, optuženi su Esad Ramić (51), koji je u pritvoru, kao i Šefik Nikšić (72), Adnan Alikadić (55) zvani Bato, Mitko Pirkić (55), Redžo Balić (65). Optužen je i Safaudin Ćosić (43) i Muhamed Cakić (49). U pritvoru su optuženi Ismet Hebibović (49), Almir Padalović (49), zatim Enes Jahić, njihov vršnjak koji je pod merama zabrane, kao i pritvoreni Senadin Ćibo (50) i Agan Ramić (55) i Sead Jusufbegović (76), koji se brani sa slobode.


Pročitajte još - Bakir sprema Bošnjake na rat

- Optuženi se terete da su za vreme rata i oružanog sukoba u BiH, u okviru širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo srpske nacionalnosti na području Konjica i okoline, u svojstvu starešina i pripadnika struktura Armije BiH, TO, HVO, MUP-a i paravojnih formacija, učestvovali u tom napadu i postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vreme rata - kaže Noris Grubišić, portparol Tužilaštva BiH. Optuženi se terete da su odgovorni za napade i ubistva više desetina civila srpske nacionalnosti iz Konjica i okolnih sela: Bradina, Cerići, Zukići, Brđani, Džepi, Zagorice, Hum, Blace, Nevizdraci, Donje Selo, Vrdolje, Živanja, Sitnik, Bjelovčina, Zabrđani i Bijela.


Pročitajte još - Bošnjaci štite sudije Bošnjake!

- Ono što je činjeno srpskim civilima u Konjicu i okolini je genocid u pravom smislu te reči i u njegovom pravnom značenju, i tu nema dileme - kaže advokat Dušan Tomić, koji zastupa porodice ubijenih srpskih civila, među kojima je i četvoročlana porodica Golubić, čiju decu, sedmogodišnjeg Petra i osmogodišnjeg Pavla nisu poštedeli, već su ih kao i oca i majku, na najmonstruozniji načini ubili.


SVEDOCI

TUŽILAŠTVO će navode optužnice dokazivati pozivanjem 167 svedoka, tri stručna veštaka i prilaganjem oko 780 materijalnih dokaza.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije