ČLAN Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović sprovodi ilegalnu obuku paravojnih formacija koju je do sada prošlo najmanje 9.000 mladih Bošnjaka - saznaju "Novosti".

Prema saznanjima našeg lista, više od 9.000 bošnjačkih mladića starosti od 18 do 35 godina tokom ove godine prošlo je školu pucanja i osnovnih taktičkih borbenih radnji, a 5.000 njih je zadužilo i uniformu i osnovnu vojnu opremu.

Informacija o ilegalnoj vojnoj obuci u režiji Bakira Izatbegovića i vrha Stranke demokratske akcije dolazi u jeku napetosti u BiH posle izricanja prvostepene presude Ratku Mladiću u Haškom tribunalu. Bosanski lonac, prema informacijama "Novosti" iz bezbednosnih krugova, iako prividno hladan, opasno se greje i preti da ugrozi reginalni mir.


PROČITAJTE JOŠ: Bakir opet gađa ćorcima

Da je situacija preko Drine daleko od idilične, ali i da Bošnjaci sistematski pristupaju pripremama za moguće sukobe, upozorava sagovornik "Novosti" blizak bezbednosnim službama Srbije:

- Generali bivše Armije BiH, većinom članovi SDA, održali su početkom novembra sastanak na Jablaničkom jezeru, kome je prisustvovao i Bakir Izetbegović. Jedina tema tog skupa bio je rezime obuke mladih Bošnjaka u periodu od maja prošle do oktobra ove godine.

VEĆA PRAVA VETERANIMA SASTANAK na Jablaničkom jezeru početkom novembra, prema saznanjima "Novosti", imao je i političku komponentu. Bivše bošnjačke ratne komandante Bakir Izetbegović je informisao o trenutnoj situaciji u BiH. On je govorio o političkim ciljevima, pritiscima koje navodno trpi bošnjački narod, kao i planu za proširenje prava boraca, na čemu su ratni generali posebno insistirali.

Ilegalna vojna obuka, van sistema Oružanih snaga BiH, sprovođena je pod velom delovanja više nevladinih organizacija i udruženja. U plan vojne obuke uključeno je i više streljačkih klubova, koji su, prema obaveštajnim podacima, i osnovani samo u tom cilju. Korišćenju pešadijskog naoružanja mladi Bošnjaci su, od sedam do 12 dana, obučavani u streljanama i na poligonima u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Bihaću, Bužima, Maglaju i Živinicama.

Da je reč o temeljnim pripremama za sukobe, osim učešća najviše rangiranih bošnjačkih ratnih komandanata, svedoči i činjenica da je rezervisan i novac, kako bi se dogovoreni plan obuke ostvario u zimskim mesecima.

Informacije "Novosti" nedvoslisleno ukazuju na to da je "mozak operacije" uspostavljanja ilegalne vojske Bakir Izetbegović.

- On je obećao finansijsku pomoć, jer procenjuje da ova vrsta priprema može da bude ključna za očuvanje položaja Bošnjaka u Bosni - ukazuje dobro obavešteni sagovornik našeg lista. - Izetbegović je čak imenovao i odgovorne osobe za obezbeđivanje sredstava i nadzor. Postavio je i odgovorne za sprovođenje operacije po regionima.

Poznavaoce obaveštajne slike Balkana i stručnjake za bezbednost, informacije "Novosti" - ne čude. Profesor fakulteta bezbednosti Radomir Milašinović podseća i da je ratu u Hrvatskoj prethodila skrivena obuka mladih Hrvata.

- Informacije o spavajućim paravojnim snagama i obuci u BiH vraćaju nas u 1990. i 1991. I tada su osnivani streljački klubovi u kojima su se okupljali nacionalisti. U njima su ne samo obučavani za ratovanje, već su i politički indoktrinirani. Na Balkanu postoje otvoreni konflikti i nekome je definitivno stalo do toga da unosi nestabilnost i provocira, kako bi se sukobi zaoštrili. To, međutim, nikome ne bi ništa dobro donelo.


PROČITAJTE JOŠ: Izetbegović: Mladić je zločinac i kukavica; Hrvatska nezadovoljna jer nije utvrđeno učešće Srbije

Da među Bošnjacima tinja duh novih sukoba, svojim izjavama poslednjih godina dokazivali su ratni lideri bosanskih muslimana, koji su otvoreno pretili Republici Srpskoj. Na formiranje paravojnih formacija početkom godine direktno je pozvao nekadašnji komandant Petog korpusa bivše Armije BiH general Atif Dudaković. On je, gostujući u Luksemburgu na skupu posvećenom Srebrenici, jasno i glasno pozvao mlade Bošnjake da se naoružaju.


DUPLA POLITIKA

OPERACIJA vojnog obučavanja mladih Bošnjaka dolazi u jeku priprema članova Predsedništva BiH za posetu Beogradu planiranu za 6. decembar. Stavovi zvaničnog Sarajeva formalno se baziraju na miru u regionu i razvoju dobrosusedskih odnosa sa Srbijom. Na "terenu" se, međutim, vodi znatno drugačija politika.