JOŠ JEDNA ŽRTVA HAŠKIH LEKARA: Župljaninu moždani udar lečili kafetinom

S. J. MATIĆ

28. 09. 2017. u 08:03

ЈОШ ЈЕДНА ЖРТВА ХАШКИХ ЛЕКАРА: Жупљанину мождани удар лечили кафетином

MUKA Stojan Župljanin

Srpski zatvorenik Stojan Župljanin je nova žrtva pogrešnog lečenja Srba u pritvoru Haškog tribunala

STOJAN Župljanin je nova žrtva pogrešnog lečenja Srba u pritvoru Haškog tribunala, jer je imao dva moždana udara za proteklih mesec i po dana, a lečili su ga - kafetinom i tabletama za smirenje?! Tek nakon drugog šloga, pre dva dana, prebačen je u zatvorsku bolnicu, gde mu je postavljena dijagnoza.

Župljanin je bivši načelnik Centra službe bezbednosti u Banjaluci i savetnik predsednika Republike Srpske za unutrašnje poslove. Prošle godine Tribunal u Hagu pravosnažno ga je osudio na 22 godine zatvora zbog ratnih zločina nad Muslimanima i Hrvatima u BiH. Od tada u pritvoru u Sheveningenu čeka prebacivanje u jedan od evropskih zatvora.

Njegov sin Mladen Župljanin potvrdio nam je da je Stojan pre 40 dana imao blaži moždani udar, da mu se zatvorilo desno oko, uho i ukočila desna strana lica.

- Tražio je pregled lekara i oni su mu samo davali kafetin i lekove za smirenje. Mesec dana je tako pogrešno lečen. Niko mu nije dijagnostikovao moždani udar. Sve vreme od tada nije mogao da spava od bolova, malaksao je i tokom šetnji nekoliko puta padao na pločnik - ispričao nam je Mladen.

PROČITAJTE JOŠ: Hag ne pušta Mladića na lečenje

Drugi put Župljaninu je pozlilo pre dva dana za doručkom i tek tada je prevezen u zatvorsku bolnicu.

- Sad teško priča i nije ga lako razumeti šta govori, jer mu je jezik ukočen. Takođe mu je ukočena i desna ruka i jedva hoda. Javili su mi iz Tribunala da je živ, pregledan i da lekari sumnjaju na moždani udar - kaže nam Mladen. - Sve se to moglo sprečiti, da je odmah adekvatno lečen, međutim, ignorisane su njegove tegobe. Branioci su ukazivali na zdravstveni problem i pošto su videli da se ništa ne preduzima pre 20 dana zatražili su da ga pregledaju lekari iz Srbije, čiji je državljanin. Međutim, procedura je takva da oni najranije na pregled mogu otići oko Nove godine, a otac do tada pet puta može umreti.

Mlađi Župljanin nam priča da je veliki problem što uz njegovog oca kad ide na preglede kod lekara nije uvek i prevodilac:

- Kako on njima onda na srpskom da objasni šta ga boli i kakve probleme ima? Kakvi su to onda pregledi? Stanje je zaista alarmantno i nakon svega što se dešavalo, kako mi možemo da verujemo da će ga ubuduće dobro lečiti? Nadam se samo da će biti sluha da se srpskim lekarima dozvoli da ga hitno pregledaju, jer zaista je neverovatno da se kafetinom leči čovek koji je imao moždani udar.

Porodica sad čeka dozvolu da ga poseti, ali će im najverovatnije to sudije u Hagu omogućiti tek kad se Župljanin vrati u pritvor.

Interesantno je i da otkako se u avgustu pogoršalo zdravstveno stanje, Tribunal nije dozvoljavao ni braniocima ni porodici uvid u lekarsku dokumentaciju.


OPTUŽNICA I HAPŠENjE

TAJNA optužnica protiv Stojana Župljanina podignuta je 1999. godine, a otpečaćena i objavljena je 2001. Teretio se za učestvovanje u ratnim zločinima, proterivanju i ubistvima u Bosanskoj Krajini. Od tada je bio u bekstvu, a uhapšen je 2008. godine u jednom stanu u Pančevu. U to vreme je koristio drugo ime Branislav Vukadin. Nakon DNK analize utvrđen mu je identitet i iz Beograda je isporučen Hagu. Pet godina kasnije je prvostepeno proglašen krivim, a onda i pravosnažno.


RATKO MLADIĆ

VEĆ dve godine traje borba porodice i odbrane Ratka Mladića, da se srpskom generalu omogući lečenje u bolnici. Odbrana je na osnovu veštačenja njegove lekarske dokumentacije dobila dokaze da Mladića ne leče kako treba. Posledica je pogoršanje njegovog zdravlja, tako da je Mladić nedavno imao lakši infarkt, blaži moždani udar i upalu pluća. S vremena na vreme gubi pamćenje i brzo se zamara. Uz to ima i jake bolove u glavi i mišićima i visok pritisak. Sad traje borba sa sudom u Hagu da dozvole da ga pregledaju srpski lekari.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

RRPANTELA

30.09.2017. 07:49

ZASTO Srbija ne podnese tuzbu protiv Haskog logora za Srbe zbog ubijanja sa predomisljajem Srpskih drzavljana i UBISTVO predsednika Milosevica? Kako stitimo nase oficire,generale i drzavnike tako ce mo i proci.