У ИЗВЕШТАЈУ Савета Европе, Дик Марти га је довео у везу са трговином органима убијених Срба у случају "Жута кућа". У документу Европске комисије о економској ситуацији у рату на КиМ означен је као "благајник" терориста. Овдашње обавештајне службе сумњиче га за организацију напада на аутобус "Ниш експреса" у Подујеву, када је погинуло 12, а рањено 43 људи, као и за убиство двојице наших полицајаца у Глоговцу.

Ово би могла бити нека од питања која ће тужиоци Специјализованог тужилаштва у Хагу, у уторак, 10. децембар на саслушању, поставити лидеру Демократске партије Косова и бившем председнику косовског парламента Кадрију Весељију.

Шта год да буде резултат пропитивања, тешко да ико може поверовати да је један од оснивача терористичке "Ослободилачке војске Косова", дугогодишњи први човек ШИК-а, косовске тајне службе, обучаван у камповима у Албанији, Немачкој и Швајцарској и човек за којег се спекулише да је контролисао и контролише токове новца на КиМ, трговину дрогом и нафтом - остао чистих руку.

Прочитајте још - Весељи добио позив из Хага

Весељи се помиње као део терористичке групе "Црна рука" која је била позната по ликвидацијама Срба и нелојалних Албанаца. Његово име доводи се у везу са застрашивањем сведока у хашким процесима, од којих су многи ликвидирани.

О делима ШИК и убиствима после 1999. године сведочио је Назим Блаца, ветеран тзв. ОВК. У три процеса осуђени су кажњени са скоро 100 година затвора, а испитиван је и Весељи, додуше у својству привилегованог сведока.

"Човек из сенке", "господар Косова", "Лули", како Весељија зову, познат је и по претњама да се "Албанци неће зауставити до Ниша, ако Србија покуша да се врати на КиМ". Када је својевремено изабран за председника парламента, Весељи је говорио да нема ничега спорног у томе што је водио тајну службу. Као аргумент извукао је некадашњег председника Џорџа Буша:

- И он је био сарадник ЦИА.

БЕЗ ОПТУЖНИЦА

Специјализовано тужилаштво позвало је око 100 бивших припадника ОВК на испитивање. И даље се не зна ко је саслушаван као оптужени, а ко као сведок. Оптужнице још нису подигнуте.

САСЛУШАН И ХАРАДИНАЈ

ПРЕД Специјалним судом до сада је испитано више од 60 припадника ОВК. Међу њима је и бивши премијер Рамуш Харадинај, као и један од оснивача ОВК Азем Суља. Исказ је дао Сами Љуштаку из тзв. Дреничке групе, као и Јакуп Краснићи, некадашњи председник косовске скупштине, Сокољ Добруна, бивши председник тзв. Војног суда ОВК и Рустем Мустафа, бивши командант ОВК. Спекулише се да би оптужнице могле да буду поднете против Хашима Тачија, Весељија, Љуштакуа, Суље, Даута Харадинаја и других вођа терористичке ОВК.