Prvi ugovori za kupovinu automobila na struju ove nedelje

Tanjug

utorak, 30. 06. 2020. u 22:27

Први уговори за куповину аутомобила на струју ове недеље

Depositphotos

Prvi ugovori za dodelu subvencija građanima za nabavku vozila na elektro i hibridni pogon biće potpisani ove nedelje
Prvi ugovori za dodelu subvencija građanima za nabavku vozila na elektro i hibridni pogon biće potpisani ove nedelje, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu zaštite životne sredine.


"Ministarstvu zaštite životne sredine do sada je podneto ukupno 45 zahteva, od čega je 10 odobreno jer je dokumentacija bila potpuna, dva rešenja su postala pravosnažna i ove nedelje će biti potpisani prvi ugovori sa građanima", navode u resornom ministarstvu.


Automobili na električni pogon mogu u Srbiji da se registruju, a procedura je ista kao i kada su u pitanju obični automobili.


Međutim, ne mogu da se registruju oni automobili koji su prepravljeni da idu na struju.


Do sada su na više lokacija u Srbiji postavljeni električni punjači za vozila, na primer, pet brzih punjača na naplatnim stanicama kod Preševa, Šida, Subotice, Dimitrovgrada i Beograda.

Komentari (3)

zmau

30.06.2020. 23:07

Zimus su zaključili kako su termoelektrane glavni zagađivači vazduha. I onda su rešili da povećaju potražnju za električnom strujom subvencionišući električne automobile. Posle su isplanirali izgradnju novih termoelektrana, valjda da bi pokrili planirano povećanje potražnje.

Gliga

07.07.2020. 08:40

@zmau - Evropa koja ima i petostruko skuplju struju nego mi zatvara ugljenokope i termoelektrane jer su nerentabilni. Cena struje iz obnovljivih izvora je danas u Evropi jeftinija. Dok evropske privrede vrše tranziciju energetskih izvora potreban im je „Bekap". Zato Srbiji daju „Povoljne" kredite da otvaramo nove ugljenokope, da se zadužujemo i investiramo u nešto što nema perspektivu dalje od ove decenije. Ej, 10 (deset) subvencija odobreno u zemlji sa najeftinijom cenom struje u Evropi!!!

Електро-возач

01.07.2020. 19:26

@zmau: По пређеном километру и вожња на струју из термоелектрана је чистија него директно на фосилна горива због неефикасног рада аутомобилских мотора. Заборављаш да те термоелектране не напајају само саобраћај већ много више. Такође заборављаш да је струју могуће добити и из других извора и да (све више) имамо и њих. На крају, и те термоелектране је могуће делимично "очистити" док пампур на ауспух не можете ставити.