PREDSTAVLJAMO: “Ševrolet bolt”

V. N.

18. 01. 2017. u 22:54

Odlukom žirija prestižnu nagradu “Severnoamerički automobil godine 2017” dobio je “ševrolet bolt”, elektromobil “DŽeneral motorsa”

ПРЕДСТАВЉАМО: “Шевролет болт”

Ševrolet bolt

OVO je vreme električnih automobila! Budućnost u automobilskoj industriji ne čeka, već stiže šestom brzinom. Da je tako, potvrđuje i odluka žirija prestižne nagrade “Severnoamerički automobil godine 2017” koju je u Detroitu na Salonu automobila dobio “ševrolet bolt”, elektromobil “DŽeneral motorsa”.

Automobil koji će se ove godine u Evropi pojaviti pod imenom “opel ampera E” (“Opel” je filijala “DŽeneral motorsa”) dobio je, uz ovo priznanje, još nekoliko veoma značajnih nagrada, poput nagrade uglednog “Motor trenda”, čiji su ga čitaoci proglasili “najzelenijim” automobilom 2017, kao i titule “zeleni automobil godine u SAD”, a nalazi se i na listi magazina “Tajms” među 25 najboljih inovacija 2016.

Električni “bolt” je ubedljivo nadmašio preostala dva finalista - “volvo S90” i “dženesis G90”, luksuzne sedane.

Ovaj automobil ima domet sa jednim punjenjem baterija, prema najstrožim EPA normama, od 393 kilometra, dok bi prema nekadašnjim normama imao domet od 500 km, koliko će imati i “ampera” kada se pojavi na putevima.

“Ševrolet bolt” može da se puni i na običnoj kućnoj utičnici, i tada sa satom dopune može da pređe oko 35 kilometara. Korišćenjem “superpunjača” koji niču u SAD poput pečuraka posle kiše, “bolt” sa satom dopune može da prejezdi oko 50 kilometara.

“Ševrolet bolt” je počeo da se proizvodi u novembru prošle godine, a prodaja je već krenula u SAD, naravno prvo u Kaliforniji, u decembru 2016. Cena za osnovni model je 37.495 dolara, što za takvu vrstu automobila i za američke uslove i nije previše. Naravno, kupcu “bolta” sleduje i umanjenje za subvenciju od 7.500 dolara, pa tako, s početnom cenom ispod 30.000 dolara, “bolt”, koji na baterije ima garanciju od osam godina, postaje i cenovno veoma konkurentan na inače najprobirljivijem tržištu na svetu. Ovaj automobil je ujedno i jedini na tržištu s cenom ispod 50.000 dolara koji ima domet veći od 200 milja.

NAGRADE

U istom izboru, za SUV godine (Amerikanci imaju nešto drugačiju kategorizaciju vozila od Evrope) proglašen je “krajsler pacifika”, a za Truck of the Year proglašena je “honda ridžlajn pik-ap”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije