Vatikan skriva srpsko zlato

M. LOPUŠINA

13. 10. 2011. u 20:46

Američki advokat Džonatan Livi podneo zahtev za novu istragu o sumnjivom radu Vatikanske banke. Livi: U banci 80 miliona dolara opljačkanih od Srba, Jevreja i Roma

GOSPODINE kardinale, na depozitu Instituta za religijske poslove u Vatikanu nalazi se ratno ustaško blago. Ovo zlato, poluge, srebro i druge vrednosti ustaški režim je krao od Srba, Roma i Jevreja i zalagao u Vatikansku banku od 1944. do 1946. Naši klijenti, oni koji su preživeli holokaust, uključujući organizacije u Srbiji i SAD, traže povraćaj svoje imovine.

Ovako glasi pismo, koje je američki advokat Džonatan Livi, iz San Franciska, uputio kardinalu Altilio Nikori, predsedniku Finansijskog odbora u Vatikanu, sa zahtevom da Sveta stolica sama pokrene istragu o nestalom ustaškom blagu, koje se nalazi u vatikanskim trezorima. Za ovu pljačku Srba, Jevreja i Roma, koja je procenjena na 80 miliona dolara, nikada niko nije odgovarao.

Advokat Livi se sa dvadeset saradnika već decenijama bori pred američkim pravosuđem protiv Vatikanske banke.

- Naš zahtev za istragom odnosi se na nerešeno pitanje tzv. "ustaškog blaga", zlata i drugih vrednosti iz nekadašnje Jugoslavije, koje je opljačkano od Srba, Jevreja i Roma. Ta pljačka je službeno dokumentovana prvi put 1998. godine u izveštaju Stejt departmenta nazvanom "Brige oko sudbine ratnog ustaškog blaga". U izveštaju se tvrdi da je Vatikan umešan u pranje zlata iz koncentracionih logora i krađu posle Drugog svetskog rata, čija je vrednost 80 miliona dolara - kaže za "Novosti" advokat Džonatan Livi.

Zlato i druge vrednosti se nalaze pod nadzorom Centralne vatikanske banke. Ukradeni su u genocidu od 1941. do 1945. godine, kada je pobijeno oko 500.000 nepoželjnih ljudi u NDH. Ova imovina žrtava je 1946. godine založena u Vatikansku banku. Jedan od svedoka je američki Srbin - profesor Vilijam Todorović, iz Los Anđelesa, koji je izgubio 17 rođaka u Vojniću.

SLEDI NOVA TUŽBA U SVOM pismu kardinalu Altilio Nikori advokat Livi insistira da od Vatikana dobije odgovor na svoj zahtev: - Tražimo da vatikanska komisija pokrene istragu o našim dobro zasnovanim tvrdnjama o pranju novca i zadržavanju imovine žrtava holokausta u Hrvatskoj. Naši svedoci su u svojim osamdesetim i devedesetim godinama i ne mogu dugo da čekaju.

Prema američkim dokumentima i svedočenju pod zakletvom američkog specijalnog agenta Vilijema Gauena, koji je intervjuisao ustaše umešane u transfer vrednosti u Vatikan, Sveta stolica poseduje srpsko, jevrejsko i romsko zlato.

- Kada smo tužili Vatikansku banku tužilac je dokumentovao organizovanu krađu imovine porodice imućnog srpskog biznismena Janka Batesa. Ustaše su ubile njegovog oca i brata. Dr Milan Bates danas živi u Velikoj Britaniji i pravni je zastupnik svoje porodice. Njegovo potraživanje se odnosi na porodični nakit vredan 100.000 dolara i na udeo u zlatu ustaškog blaga - kaže Džonatan Livi.

Zlato ustaških žrtava bilo je decenijama predmet parnice protiv Vatikanske banke i Instituta za religijske poslove, koju je pokrenula u SAD advokatska kancelarija Džonatana Livija. Vatikan su, u međuvremenu, u Americi tužili i Nezavisni savet srpskih Roma, Republika Srpska Krajina u egzilu, Memorijalni centar Jasenovac, Jasenovački istražni institut i zastupnici privatnih tužilaca, odnosno naslednika žrtava.

U tim tužbama, gubici i šteta su vrlo dobro dokumentovani od Nezavisnog saveta srpskih Roma.

- Naša tužba, koja je podignuta u SAD je, bila obustavljena. Sud je proglasio Vatikan nenadležnim za ustaško blago, jer Svetoj stolici u SAD ne može da se sudi - kaže advokat Džonatan Livi. - Kada je uložena žalba na tu presudu, ona je odbijena i američka sudska presuda o nenadležnosti da sudi Vatikanu je postala konačna u martu 2011. Mi kao zastupnici žrtava NDH želimo da ovim zahtevom za istragu u Vatikanu, predmet donesemo u Svetu stolicu i Institut za religijske poslove.

Zahtev je Vatikanu podnesen u jesen 2011. godine posle konsultacija sa advokatima Svete stolice i Instituta za religijske poslove, što ukazuje na volju Rimokatoličke crkve da se pitanje ustaškog blaga konačno reši. Ukoliko Vatikan ne pokrene istragu, advokatska kancelarija Livi i žrtve NDH će tužiti Vatikansku banku Evropskoj komisiji i tražiti njenu odgovornost za skrivanje ustaške pljačke Srba, Jevreja i Roma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (45)

Alex Miles

14.10.2011. 04:40

@SYTCHEV - I to sve u ime Boga. Da ste dali nasim popovima, bila bi ista prica, drugo odstojanje.

Orlov

14.10.2011. 00:56

@di su nasi zlatnici - Ti znaš šta je nosio Broz u Vatikan !Da li znaš čoveče šta si pre par sati večerao ?Raspitaj se malo nesrećo koja smo zemlja na rang listi u svetu bili po zlatnim rezervama u njegovo vreme, kakav je bio natalitet , kakva je bila proizvodnja . A danas groblja veća nego porodilišta. Srbija je po zlatnim rezervama u 2011 god.u svetu izmedju 50 i 56 mesta i dodjoše Hazari sa "investicijama ",oni nama bezvredni papir , a mi njima zlato kao kamatu .

Nadimak

13.10.2011. 23:01

A onda sve to , drage komsije, ima da vratite Bosni i Hercegovini sa kamatom sto ste popljackali u proteklom agresorskom ratu u Bosni i Hercegovini .

KisnaGlista

14.10.2011. 00:37

@Nadimak - Reci ti meni, kako je to Vojska Republike Srpske bila agresorska, a Hrvatsko vijeće obrane i ZNG nisu? Kako to da talibani i mudžahedini iz bog te pito odakle brane svoje ognjište, a Srbin iz Višegrada bude agresor? Prestanite da živite u sopstvenim lažima. I, kao cvijeće Hrvatsva, platite odštetu od genocida porodicama Srba i uopšte srpskom, romskom, jevrejskom narodu i muslimanima koji nisu hteli da kolju Srbe.

Zvezda forever

14.10.2011. 00:48

@Nadimak - Jadna mala nevinasca,vi ne bi nikome ni dlaku sa glave skinuli!A glavu sa ramena,to je vec druga prica!

Milutin

14.10.2011. 05:18

@Nadimak - Svakako da treba vratiti, narocito proterane Srbe iz tzv. Federacije! A pljacka tih Srba je ostala u Federaciji!

mima

14.10.2011. 07:25

@Nadimak - Ratu koji ste vi sami trazili + i vi nama da vratite ono sto ste vi opljackali,spalili,srusili +da vratite sebi dostojanstvo koje su ukaljali vasi preci kukaviclukom !!!

Dragan

14.10.2011. 08:50

@Nadimak - Agresori su bili Turci čiju veru ste primili, a izdavši svoj rod! To što se desilo na ovim prostorima je građanski rat, a ne agresija Srbije jer da je Srbija bila agresor, sve bi drugačije bilo, a vi dobro znate na šta mislim kad ovo kažem!Za zločin treba da odgovara svako ko ga je počinio, ali još od Dobrovoiljačke, sa muslimanske strane niko nije odgovarao. U I sv. ratu je izginulo 1 700 000 Srba, u II sv. ratu još 1 000 000, da li je neko Srbiji platio za to???

Mile

14.10.2011. 12:05

@Nadimak - Ti Dragane si stvarno prolupo, Srbi su pravili ratove koje su kasnije gubili. Koliko puta je Srbija bila bombardovana od strane saveznika.

%

14.10.2011. 00:13

ako dobije advokat 5% zrtve 75 % i svi da daju u dobrotvorne svrhe po pola posto a pola za Veru.. xexe

savo arizona

14.10.2011. 02:43

U redu je da se bogastvo uzme od djavolske sekte Vatikana,drugo kome ce da vrate to blago kad je vlasnik i njegova pokoljenja pobjeno i rasterani i proterani.Opet ce bagra i pojedinci uzeti novac a osteceni nece nista da dobiju.Dali drzava Srbija ima advokate i zastupnike da oni nesto naprave u korist naroda Srba.

Leo

14.10.2011. 10:46

@savo arizona - Drzava Srbija se brine vise o drugim nego o svom narodu a vlastodrzci samo o svom dzepu.Nema Srba u Srbiji pa sam je i ja napustio.

Milan

14.10.2011. 04:43

Potrbno je Svetoj stolici para i zlata da se kiti,da narrod vidi kada se pojavi na prozoru.Znali Nemci da ce biti Papa iz njihove otadzbine pa poslali zlato i dragocenosti da mu se nadje.

RADIC011

14.10.2011. 07:51

Zapad nije bogat zato sto su se tako rodili, vec zato sto su drugima uzimali, ali i to nije dovoljno da bi se bilo bogat, mora i da ne placate ono sto treba da platite, u prevodu zapad samo uzima i nista ne daje, a i kad daje to radi da bi uzeo.

RADIC011

15.10.2011. 07:57

@RADIC011 - Na zapad nas ne tera nikakav vrag vec pametni to rade da bi i oni postali deo toga, a ne da im se neprestano nesto uzima.Idemo tamo odakle mozemo i mi da uzimamo i vucemo k sebi na zapad.

david d'aragnan

14.10.2011. 08:39

boze svakoga li vi srbi mrzite kao da vi nikog opljackali niste.vazda ste kivni na nekoga,vazda nesto po zlu kod vas.nije ni cudo sto se raspadate.sto ne dignete frku i oko onoga sto je hitler pokrao i na kraju rata potopio u ono jezero u austriju .pazite da vam se ne vrati o.O pateticno!!!

Zoran

14.10.2011. 09:01

Nalazi se mnogo mnogo vise. Vatikan je banda neopevana - glavni pokretac zla u svetu. Pljackaju od krstaskih ratova sve sta stignu.

Sveta kuca pod znakom pitanja

14.10.2011. 09:12

Nije ni cudo zato je Vatikan pomagao svim zlikovcila(ratnim zlocincima) da pobegnu iz Evrope ne samo ustasama vec i SS velikanima koji su kod njih sve vredne stvari i zlato deponovali.

Milovan Milovanović

14.10.2011. 09:25

Poznato je da je franjevac Majstorović bio jedan od osnivača i upravnik koncentracionog logora Jasenovac, da su Stepinac i svo sveštenstvo aktivno učestvovali u genocidu od '41-'45. godine, da su ljudima čak vađeni i zlatni zubi iz usta, da su zločinci posle rata spaseni od strane Vatikana i izvučeni tzv. pacovskim kanalima u Latinsku Ameriku. Uloga Vatikana se ponovila i 1991. godine na ovamo. Za sva zla i pljačke ta državica i ta organizacija nikad nisu odgovarale.

ivan pavlovic

14.10.2011. 09:26

mog pradjeda Nikifora Kostica su ustasi ubili tako sto su ga okovali u usijano gvozdje i tom prilikom ukrali 26kg zlata koje je ovaj imao

Vatikan

14.10.2011. 10:41

Zaista čudno da Serbija još nije pokrenula postupak na međunarodnom Sudu ,Vatikan je država zar ne?

lolzinjo

14.10.2011. 11:11

A kamata ? Posle 60 godina , a kolika je kamata na to ??? Oni su samo rotirali taj novac mora da je sad to procenjeno u bilijardama ?!

IP

14.10.2011. 13:17

@Veljko - Trgovac i ratni profiter iz srpskih ratova, srpski beg, govorio pet jezika u ona vremena i zivio na granici kad je bilo tesko i riskantno. Kod njega je nocio i bivao Kralj Petar i Kralj Aleksandar kad su dolazili u Derventu

вук

14.10.2011. 14:44

@Mile - То је, ''mile'', она група људи која се, својевремено, дружила са твојом мамом, сестром и целокупном женском фамилијом.

andy

14.10.2011. 12:30

E svaka čast ovom advokatu pravi je maher ali ne za pobjediti drugu stanu nego decenijama (tako piše u tekstu) svoje klijente ubjeđuje da će dobiti ovu parnicu i svaki put od njih "masno" naplati svoje advokatske troškove. To je uspješan advokat ništa ne dobije na sudu ali masno zaradi na onima koji ga angažuju.

Đani

14.10.2011. 20:30

Smešno kao što se smeje i sam advokat(video on da ga netko dobro plaća za propagandu pa uzeo kolač)Pa tko bi rekao da su žrtve toliko bogate-čast izzuzecima kao Jevrejima ,oni su bogati uvek bili,ali romi,srbi itd ma smešno sve osim tragedije tog veka