Beograd: Obeležen Dan nezavisnosti SAD

D. SAVIĆ

30. 06. 2011. u 17:07

U rezidenciji američke ambasadorke u Srbiji obeležena 235. godišnjica nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država

PROSLAVA Dana nezavisnosti SAD koja tradicionalno u rezidenciji američkog ambasadora u Beogradu okuplja više od hiljadu zvanica, u četvrtak se odvijala u znaku dvostrukog slavlja - 235. godišnjice osnivanja Sjedinjenih Država i 130 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa između naše zemlje i Amerike.

- Za našu saradnju, neka traje - živeli! - nazdravila je šampanjcem ambasadorka SAD u Srbiji Meri Vorlik.

Dve zemlje su, podsetila je Vorlikova, od 1881. godine, kada je u Beogradu potpisan Trgovinski sporazum i Konzularna konvencija između Sjedinjenih Država i Kneževine Srbije, “zajedno, rame uz rame, podnosile teškoće i žrtve dva svetska rata, delile heroje nacije kao što su Nikola Tesla i Mihajlo Pupin, i gradili mostove ličnih prijateljstava”:

- U bliskoj prošlosti iskusili smo izazove, ali čvrsto verujem da SAD i Srbija sada dele istu viziju budućnosti ove zemlje i čitavog regiona. Naša 130 godina duga istorija partnerstva i prijateljstva se nastavlja i danas kada SAD podržavaju integraciju Srbije u Evropu i kada Srbija kao lider doprinosti rešavanju regionalnih i globalnih pitanja - naglasila je Vorlikova.

Ambasadorka je gotovo sat pozdravljala ugledne goste iz Srbije i članove diplomatskog kora, od kojih je manji deo pristizao “brzom” VIP trakom. Na njoj su se, pored kolega Vorlikove, bivšeg američkog ambasadora u Srbiji Vilijema Montgomerija i inostranih ambasadora, našli premijer Mirko Cvetković, predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović, guverner NBS Dejan Šoškić, nekoliko ministara, državnih sekretara, lidera političkih partija, čelnika verskih zajednica, predstavnika Vojske... Bilo je i onih, kao što je ministar Oliver Dulić ili lider SNS Tomislav Nikolić, koji su umesto VIP trake odabrali da čekaju u dužem redu za rukovanje.

Na prostranom travnjaku ispred rezidencije, posle marša i pozdrava zastavi američkih marinaca, himni koje je otpevao hor devojčica “Čarolija”, uz zakusku iz popularnih američkih restorana “Mekdonalds”, KFC, “Pica hat”, piće i muziku diksi-benda nastavilo se podnevno slavlje u neformalnoj atmosferi.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (25)

Srbin iz Srbije

30.06.2011. 17:58

Amerika i Srbija nisu prijatelji. Prijatelji ne napadaju jedan drugoga bez osnova, stavljaju sankcije, prisilno zauzimaju suverenu teritoriju, manipulisu propagadnim i drugim psiholoskim sredstvima javnost u Srbiji. To prijatelji ne rade jedan drugome: zato vise nikada u Americi Srbija nece videti prijatelja. Drzacemo vas na distanci.

darko

30.06.2011. 18:34

Ajde da mi Vas malo bombardujemo pa da onda budemo prijatelji.Hitler je mala beba za Vas.

paja55

30.06.2011. 18:54

Kome su sve prijatelji ti ameri ja ne zelim da mi budu prijatelji a pogotovu sto znam da su nam oduvek bili neprijatelji i radili protiv srpskog naroda.

Bata Dosen

30.06.2011. 19:18

A od koga su se to oni oslobodili od kog demokrate ?????? Nije valjda su Komanchi , Apachi , Sijuksi , Taraumare ......... Bili kolonizatori ili !!!!!!

Gojko B.

30.06.2011. 19:53

Kad stotridesetogodišnji prijatelj, gubeći svoje pozicije u svetu i Evropi. Da bi zadržo svoju ekspanzijonističku politiku u Evropi, on Srbiju bombarduje, pritom razbijajući srbe, proterivanjem, stvarajuće uslove za gradjansi rat. Kakav je onda to prijatelj ? Koji nastavlja sa ugrožavanjem, stvarajući od nas njegove podanike, koji se neće nikad pomiriti sa tim...

Драган Филиповић ПГ

30.06.2011. 20:16

Када сам боравио 1976. год. у Америци био је јубилеј - 200 година. И сами Американци су правили шегу на рачун тога, говорили су - Bicentential bullshit .

Maljevic

30.06.2011. 21:08

Nezavisnost od Britanske Krune, Boze nije valjda da ima takvih koji to ne znaju ???? I vi se smejete Amerikancima sto ne znaju geografiju ili istoriju.Ako uzmemo da niste to ucili u skoli ( cime bi prosek godina ovih koji pisu na forumu bilo 10-12 godina)...zar vas nisu roditelji ucili ko je bio Komandant Mark, Blaff i Zalosna Sova. Wow.

Vozd

30.06.2011. 21:16

Kako su se prgrlili gospodja vorlik i Cvele sigurno je pomislila da je deda mraz pa pozelela sliku :)

sreto

30.06.2011. 22:10

Po njihovom ponasanju sirom svijeta, rekao bih da slave 235-tu godisnjicu USPRAVNOG HODANJA (na zadnjim ekstremitetima) i SILAZAK SA DRVETA.

filipo

03.07.2011. 23:25

@sreto - Vorlikova mi izgleda poprilicno pogrbljena, tamo pored Cvetkovica.

Vojvodjan

01.07.2011. 06:44

Srbijancima su i oni sami sebi neprijatelji za razliku od vojvodjana kojidrugacije gledaju na SAD...To je uvek tako bilo a bice i u buducnosti.To je razlika nastala zbog drugacijeg istorijskog razvoja Balkana i srednje Evroe.

vojvodjan

01.07.2011. 06:48

Srbijancima su i oni sami sebi neprijatelji za razliku od vojvodjana koji drugacije gledaju na SAD. Uvek je tako bilo a tako ce biti i u buducnosti.To su razlike nastale zbog drugacijeg istorijskog razvoja Balkana i Srednje Evrope.

вук

01.07.2011. 11:47

Не знам шта је у блиској прошлости искусила Мери Ворлик, али поуздано знам да смо ми искусили агресију, геноцид и окупацију дела државне територије од стране САД и њихових НАТО-трабаната.

filipo

01.07.2011. 18:27

Sta vam je ljudi, pa ona ne moze da kaze - Eto, mi mislimo samo na nas, ko sisa vas i svakako, mi smo vasi neprijatelji.- Nece javno da gresi dusu (koju nema) Mada bi bilo postenije da je iskrena.

nenad

02.07.2011. 12:39

Vidi Tomu grobara kako je evoluirao od mrzitelja Amerike do VIP zvanice...Sledeće godine ako bude bio dobar, možda ga puste preko reda kao Čedomira.

dule

30.10.2011. 21:53

Ali meri odrza lepu i prijatnu zdravcu "odabranim gostima"(to se vidi),jedino zaboravi da su njeni kauboji ne tako davno da bi mogla zaboraviti poslase neke milosrdne andjele.Poubijase "andjeli"mnogo male dece,mnogo,mnogo naroda,i na kraju porusise te kako ona nazva licne prijateljske mostove.Zdravica je dirljiva do suza ali samo za ove sto se danas okupise oko nje,i srecni su sto meri nije zlopamtilo.A kakvo misljene ima narod?Tesko i otuzno kao breme koje im grbacu lomi.