NE možemo ni danas, a ni u budućnosti sarađivati sa strankama koje su protiv decentralizacije i jačanja opština i gradova u Srbiji. To će biti ključno pitanje za naš odnos sa drugim partijama.

Ovo je za ”Novosti” izjavio Mlađan Dinkić, lider Ujedinjenih regiona Srbije, koji je žestoko upregao sve političke snage da organizuje peticiju za decentralizaciju tokom koje je do sada prikupljeno oko 350.000 potpisa.

* Znači li to i obrnuto - da ćete moći u savezništvo sa svima koji podrže vaš koncept?

- Ne. Pored decentralizacije, podjednako nam je važan i evropski put Srbije. Dakle, u spoljnoj politici je nužno ubrzati kretanje ka EU, a u unutrašnjoj - ojačati gradove i opštine i promeniti centralistički sistem koji je danas najveća prepreka za razvoj naše zemlje.

* Šta nameravate kad završite kampanju prikupljanja potpisa za decentralizaciju?

- Prikupljanje potpisa će biti završeno 29. maja, tada ćemo u Sava centru održati veliku konvenciju. Nakon toga krećemo sa skupštinskom procedurom. Odmah nakon konvencije predaćemo potpise građana Skupštini zajedno sa predlozima zakona o finasiranju lokalne samouprave, vraćanju imovine lokalnim samoupravama, direktnom izboru gradonačelnika... Insistiraćemo da se predlozi uvrste na dnevni red parlamenta već u junu.

* Jeste li obezbedili političku podršku vladajuće koalicije?

- Razgovarao sam sa koalicionim partnerima. Stekao sam utisak da ćemo imati većinu za sve ključne predloge. Postoji samo dilema o direktnom izboru gradonačelnika.

* Očekujete li i podršku opozicionih poslanika?

- Ovi predlozi zakona su dobri za čitavo društvo. Zato očekujem podršku poslanika pojedinih opozicionih stranaka, LDP je već to najavio. Bilo bi prirodno da i DSS podrži naše predloge zakona jer se i oni programski zalažu za decentralizaciju. Verujem da ćemo imati više glasova za naše predloge od uobičajene vladajuće većine.

* Kakav je vaš rezervni plan ako vam partneri ipak uskrate podršku?

- Ne postoji rezervni plan. Ukoliko se rukovode opštim interesom, uveren sam da će nas koalicioni partneri podržati.

* Jeste li svesno isprovocirali vaš odlazak iz Vlade kako biste se posvetili kampanji za decentralizaciju?

NEMAM VREMENA ZA KABINETE
* KAD ste poslednji put razgovarali sa predsednikom Tadićem?
- Razgovarali smo pre nekoliko dana u vezi sa zakonima iz evropske agende. Imam redovnu komunikaciju i sa predsednikovim najbližim saradnicima. Generalno, nemam puno vremena za posete kabinetima.

- Ne. To je bio sticaj okolnosti, ali definitivno mi je odlazak iz Vlade pomogao da više radim na terenu. Sada imam više vremena da se posvetim direktnom razgovoru sa građanima i ovom važnom pitanju.

* Koliko vam je plan za decentralizaciju politički manevar da pred izbore ojačate poziciju?

- URS je i sazdan na konceptu decentralizacije. Na ideji da hiljade lidera koji se bore sa svoju mesnu zajednicu, opštinu i grad učine život boljim u celoj zemlji. U tu ideju najdublje verujemo i za nju ćemo se boriti svim snagama.

* Da li vam je aktuelna terenska kampanja istovremeno i predizborna?

- Ne, ovo je kampanja za decentralizaciju. U predizbornu kampanju krećemo 2. oktobra iz ”Beogradske arene”. Tada ćemo organizovati prvi predizborni skup URS.

* S obzirom na to da ste već isplanirali start kampanje, znate li kada će biti održani parlamentarni izbori?

- Očekujemo izbore krajem aprila sledeće godine.

* Do tog termina ste došli posle razgovora sa partnerima?

- Ne. To je moja procena.

O PREMIJERU NISAM PROMENIO MIŠLJENJE
* DA li vam je premijer Cvetković ipak dokazao da ima autoritet, pošto vas je smenio? - Mišljenje o premijeru Cvetkoviću nisam promenio. On nije čovek za to mesto. To je kao kad imate igrača koji odigra 100 utakmica, a videlo se u prvoj da ne može da da gol.
* Vladate li vašim ministrima ”iz senke”, za šta ste optuživali druge?
- Od ove terenske kampanje stvarno nemam vremena da se bavim i Vladom, ali pažljivo pratim njen rad. Kad treba, savetujemo se. Zadovoljan sam njihovim radom.

* Spekuliše se da bi lokalni i pokrajinski izbori mogli da se održe i do kraja ove godine?

- Nisam razgovarao sa koalicionim partnerima na tu temu. Smatramo da bi razdvajanje lokalnih i pokrajinskih od parlamentarnih izbora, i to samo na nekoliko meseci, predstavljalo rasipanje novca građana. Takođe, loše bi bilo i za zemlju da cela država bude u predizbornoj kampanji koja bi zbog razdvajanja zapravo trajala isuviše dugo.

* Jeste li u boljim odnosima sa DS otkako je Dragan Đilas, koga ste hvalili, zamenik predsednika te stranke?

- Mislim da je Đilasov izbor povoljno uticao i na naše međustranačke odnose. I dalje smatram da bi bilo mnogo bolje da su me poslušali i da su gradonačelnika Beograda postavili za premijera.

* Sprema li se nova saradnja sa DSS, s obzirom na to da ste izjavili da ste sa Koštunicom najbolje sarađivali?

- U zavisnosti od toga kako se DSS izjasni prema našim predlozima za decentralizaciju, zavisiće i naša saradnja u budućnosti. Naravno, zavisiće i od njihove spoljne politike. Razlog zbog koga smo se razišli bio je Koštuničin evroskepticizam jer mi smatramo da treba brzo ići ka EU.

* Koliko je realno savezništvo sa SNS posle narednih izbora?

- U ovom trenutku ne razmišljam uopšte o tome kako će izgledati naredna vlada, već sam fokusiran na prikupljanje potpisa građana. Svakako, nikada neću zaboraviti Vučićeve i Nikolićeve laži o meni.

* Ali, sa ovim iskustvom, da li biste imali nešto protiv da sledeću vladu čine iste stranke kao i sadašnju?

- Prvo treba dopustiti da građani na izborima kažu kakvu vladu žele, ali ja lično ne bih imao ništa protiv.

* Razmišljate li ponovo o širokoj predizbornoj koaliciji koju će da predvodi DS?

- Ne razmišljam o predizbornim koalicijama. Izvesno je da će URS nastupiti na izborima samostalno.