Ulemek je dezerter

Tanjug

30. 06. 2004. u 19:19

Ulemek je dezertirao u martu 1992. godine. Oduzet mu je čin narednika i izbačen je iz Legije. "Luković od marta 2003. godine angažovan u jedinici za obezbeđenje Karadžića, uz čiju je pomoć pobegao iz Srbije, kao glavni osumnjičeni posle ubistva premijera Zo

MILORAD Luković Legija dezertirao je iz Legije stranaca u martu 1992, zbog čega mu je oduzet čin i izbačen je iz njenih redova, izjavio je Tanjugu potpukovnik Jan Peron, šef odeljenja za veze i regrutaciju u komandi Legije stranaca, sa sedištem u Marselju, javlja Tanjug.
Luković je primljen u Legiju stranaca 1986. godine, a čin narednika izgubio je po dezertiranju i vraćen u legionara prve klase, precizirao je potpukovnik Peron u saopštenju o statusu Lukovića u elitnoj jedinici francuske vojske koju čini 70 odsto stranaca, specijalizovanoj za vojne operacije van zemlje.
Ulemek je služio u drugom padobranskom puku stranaca (CALVL), specijalizovanom za borbe u planinama. Pažnju komande Legije stranaca privukao je već posle prvog pokušaja dezertiranja, 1991. godine. Nikada nije tražio francusko državljanstvo, iako je to prema pravilima prijema u Legiju stranaca moguće posle tri godine službe.
Po dezertiranju Luković nije više pokušao da kontaktira Legiju stranaca, izjavio je Tanjugu potpotpukovnik Peron.
Pored postupka za ubistvo Đinđića, protiv Ulemeka se vode i postupci vezani za ubistvo bivšeg predsednika Srbije Ivana Stambolića i atentat na predsednika Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića u Budvi, kao i istraga o ubistvu četiri člana SPO na Ibarskoj magistrali.
U obrazloženju odluke Saveta ministara EU o zabrani izdavanja viza za zemlje Evropske unije osobama koje pomažu odbeglim haškim optuženicima, piše da je i Miloradu Ulemeku zabrana izrečena još aprila prošle godine, javlja Beta.
Za Milorada Ulemeka je u zvaničnom tekstu uredbe EU navedeno da je poznat pod nadimkom Legija, da je "u bekstvu i koristi lažni identitet pod imenom Ivanić Željko", kao i da je pomagao haškim optuženicima Radovanu Karadžiću i Anti Gotovini.
Milorad Luković Legija je došao pod udar ove zabrane, s obrazloženjem da je pomagao Radovanu Karadžiću i odbeglom hrvatskom generalu Anti Gotovini, "sa kojim je bio u istoj četi u francuskoj Legiji stranaca".
Izvori u Uniji su naveli da je "Luković od marta 2003. godine angažovan u jedinici za obezbeđenje Karadžića, uz čiju je pomoć pobegao iz Srbije, kao glavni osumnjičeni, posle ubistva premijera Zorana Đinđića".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije