Preminuo general Milan Gvero

FoNet

18. 02. 2013. u 14:05

Преминуо генерал Милан Гверо
Nekadašnji pomoćnik komandant Vojske Republike Srpske general Milan Gvero preminuo je na Vojnomedicinskoj akademiji od posledica amputacije noge
BEOGRAD - Nekadašnji pomoćnik komandant Vojske Republike Srpske general Milan Gvero preminuo je u nedelju na Vojnomedicinskoj akademiji od posledica amputacije noge, potvrdio je FoNetu Gverov advokat Dragan Krgović.

"Gvero je bio pomoćnik komandanta Vojske RS i pred Haškim sudom se protiv njega vodio postupak zbog vojne operacije u Srebrenici", rekao je Krgović.

Tribunal je 2010. godine osudio Gvera na kaznu od pet godina zatvora zbog zločina protiv čovečnosti u Srebrenici, a iste godine je pušten iz pritvora, pošto je je odobren njegov zahtev za ranije puštanje na slobodu.

Gvero se predao 2005. godine, a osuđen je zajedno sa još šest istaknutih vojnih i policijskih zvaničnika RS.

Na presudu su se žalili i odbrana i Tužilaštvo, ali je postupak bio privremeno obustavljen zbog lošeg zdravstvenog stanja Milana Gvera i ponovo je pokrenut u novembru prošle godine.

Milan Gvero je bio i zamenik nekadašnjeg ministra odbrane Srbije Marka Negovanovića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Vojnik VRS

18.02.2013. 14:44

Вечно Вам хвала генерале. Покој Вам души и вечна слава. Ваша и наша борба је омогућила останак Срба на својим вековним огњиштима. Уз сећање на борбу за останак и поштовање племенитих циљева, ни слобода нам више није далеко.

MiroljubL

18.02.2013. 14:47

Valjda od komplikacija šećerne bolesti ili gangrene noge ili..., ovako ostaje dojam da su lekari na VMA nešto pogrešili? Neka je večna Slava generalu Gveri, najiskrenije saučešće porodici...

Masu

18.02.2013. 15:19

Oslovicu te onim cinom sa kojim si casno branio nasu Republiku: Djenerale, neka dragi Bog tvojoj dusi podari rajsko naselje, a tvome tijelu pokoj! Mogli su te osuditi za sta god su htjeli, jer je tvoja jedina krivica krivica bila sto si bio srpski djeneral. Pamtim te kao pomocnika za moral naseg k-danta djenerala Mladica i mogu samo na kraju reci, sta god neprijatelji mislili, u Glavnom stabu VRS je bio jedan niz odlicnih, visokomoralnih oficira.

Dobro jutro Srbijo

18.02.2013. 16:21

Srpski Djeneralu ,nek vam je vecna slava i hvala vam. .Naiskrenije saucesce porodici.

Ćira

18.02.2013. 21:17

Umro je naš general,a haški sud je pre 2 dana odlučio da je sposoban za suđenje i da mu treba obnoviti postupak i ponovo ga dugoročno osuditi! Ne bi me čudilo da su za glavnog tužioca odredili Haradinaja,a za pomoćnike Gotovinu i Markača,dok bi u poroti sedeli Tači,Naser Orić i drugi "nevini " haški optuženici! Hvala ti Čiča Milane što postojimo,što nismo nestali po novim Jasenovcima,hvala što nisi Ratka izneverio nikada! Valjda je sad u srcu mir!