Jat čeka izbore

T. S.

30. 03. 2012. u 20:56

Pretnje "Erbasa" tužbom promenili državne planove o svojinskoj transformaciji nacionalnog avioprevoznika. Nova vlada će tražiti partnere za aviokompaniju

Pregovore sa "Erbasom" o nabavci aviona, odnosno izmenama ugovora potpisanog 1998. godine, vodiće ubuduće "Jat ervejz". Ovo je predlog Vlade Srbije, koji će zvanično biti upućen većinskom vlasniku "Erbasa" - potvrđeno je "Novostima" u Nemanjinoj 11. Francuzi će, inače, odluku o tome hoće li pokrenuti tužbu protiv Srbije, saopštiti u ponedeljak. Zasad im, kako kažu za "Novosti", iz Vlade nikakav predlog nije stigao.

U Vladi veruju da do arbitraže neće doći, jer to nije interes ni jedne ni druge strane. Činjenica je, takođe, da je Vlada Srbije u odnosu na ugovor sa "Erbasom" u proteklom periodu imala drugi prioritet, a to je konačno rešenje pitanja nacionalne avio-kompanije. Po raznim modelima pokušavala je da privatizuje "Jat", pronađe partnera, strateškog ili finansijskog. U svim razgovorima sa potencijalnim partnerima provlačilo se i pitanje ugovora sa "Erbasom".

UGOVOR Ugovor između "Jata" i "Erbasa" potpisan je 26. maja 1998. godine. Predviđena je nabavka osam aviona, a koji je "Jatu" trebalo da budu isporučeni do 2005. godine. Investicija je ugovorena na 580 miliona dolara, od čega je "Jat" uplatio avans od 23.531.066 dolara. Predviđeno trajanje finansijskog aranžmana je 12 godina.

Pismo, koje je EADS, kao većinski vlasnik "Erbasa", uputio premijeru Srbije prošle nedelje, bilo je inicijalna kapisla da se tender za izbor finansijskog partnera za "Jat" - odloži. Iako je raspisivanje javnog poziva bilo planirano za april, kako saznaju "Novosti", niti će biti postignut dogovor sa domaćim privrednicima o njihovom učešću u vlasništvu nove nacionalne avio-kompanije, niti će Vlada Srbije do kraja mandata raspisati tender. Do "Erbasa" su, naime, stigle glasine, da postoji mogućnost da se srpski biznismeni u nabavci flote opredele za američki "Boing", što je u Tuluzu "prelilo čašu".

EADS je dao rok Vladi Srbije da do 30. marta pokrene inicijativu za novu rundu razgovora, kako bi se sve rešilo na najpovoljniji način za obe strane. U slučaju da do tada ne stigne inicijativa, "Erbas" je zapretio tužbom pred arbitražom u Parizu. U Tuluzu su spremni da ugovorenih osam aviona smanje na četiri, kao i da tip letilice prilagode potrebama srpske avio-kompanije. I uslovi bi bili povoljniji i po pitanju cene, načinu finansiranja, kao i obuke osoblja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)