Mačke su privrženiji ljubimci od pasa

Ž. P.

06. 02. 2020. u 09:14

Mačke nisu nezainteresovane za ljude, verne su svom vlasniku i jako povezane s ljudima

Мачке су приврженији љубимци од паса

Depositphotos

OBIČNO se kaže da su psi odaniji ljudima nego mačke, ali istraživanje sprovedeno na američkom univerzitetu u Oregonu govori drugačije. Naučni tim koji je predvodila dr Kristin Vitale, sproveo je istraživanje nad 79 mačića i 38 odraslih mačaka. Najpre su ih sa vlasnikom smestili u istu prostoriju u kojoj je čovek sedeo u označenom krugu. Ako bi mačka ušla u krug, čovek bi započeo interakciju sa njom i posle dva minuta otišao. Nakon nekoliko minuta ponovo bi se vratio u prostoriju i seo u krug.

Prema rezultatima istraživanja, 64,3 odsto mačića pokazalo je sigurnu privrženost ljudima (opušteni su u njuhovom društvu bez obzira na okolinu), a 35,7 takozvanu nesigurnu naklonjenost (pokazali su radost kada se čovek vratio i nisu se od njega odvajali ili bi ga potpuno ignorisali). Slično su se ponašale i odrasle mačke - 65,8 odsto demonstriralo je sigurnu privrženost, a 34,2 odsto nesigurnu.

Stepen naklonjenosti kod mačaka je nešto viši nego kod pasa. Ovo je pokazatelj da mačke nisu nezainteresovane za ljude, već da mogu da budu verne svom vlasniku i jako povezane s ljudima.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Чича

06.02.2020. 09:31

Не подржавам. А уз то људи који су прочитали Библију кажу да је мачка једина животиња која се у њој не помиње. Ако су лагали мене, лажем и ја Вас. Поздрав...

RoD

06.02.2020. 09:42

Kakva glupost! Uporedjivati privrzenost macke u odnosu na psa je u najmanju ruku smesno. Nikada nisam cuo za macku koja je u nekoj situaciji dala svoj zivot da zastiti ili spasi coveka. Sasvim dovoljan parametar za uporedjivanje privrzenosti...

Zoran

06.02.2020. 12:22

@RoD - To nije privrzenost, vec potcinjenost alfa muzjaku, vodji copora. Macke ne zavise od grupe u kojoj su, vec same od sebe, pa ne moraju nikome da titraju, potcinjavaju se, puze, mole, ponizavaju se... Covek to zove privrzenost, a u stvari je koren u necemu drugom. Koliko potpuno odvojenih naroda ima u jeziku psovke za ljude u kojoj ih porede sa psima u negativnom kontekstu? Nasuprot tome, da li je iko ikada cuo neku pogrdnu psovku koja opisuje karakter coveka u kome ga porede sa mackom??

mik

27.02.2020. 21:26

kada moja macke, 3 godine stara, cuje da beba place, prva dotrci do nje i pocne da je lize i da mjauce! neverovatno ali istinito!