Kad bakin gen unese konfuziju

Ž. P.

27. 08. 2018. u 09:14

Ponekad niski roditelji imaju izrazito visoko dete, a crnokosi mama i tata dobiju plavokosu bebu

Кад бакин ген унесе конфузију

Shutterstock

DA li se sve bebe rađaju sa plavim očima? Da. Ovo nije mit, nego činjenica. Tek kada napune godinu dana, boja počinje da se menja u skladu sa genetskim zapisom, ali se neretko dešava da gen "preskoči" čak i dve generacije, pa tek onda "ispliva". Tako se neko rodi sa zelenim očima, kakve nemaju ni mama ni tata, ali je zato imala, na primer, prabaka.

Ponekad niski roditelji imaju izrazito visoko dete, a crnokosi mama i tata dobiju plavokosu bebu. To svakako zna da unese nemir u porodicu, jer se svi pitaju odakle baš ta boja, tolika visina, pa se sumnje nadovezuju jedna na drugu. Ali nauka kaže da gen zaista može da se umeša kada ga najmanje očekujemo, pa stručnjaci savetuju da se raspitate o fizičkim, ali i psihičkim karakteristikama svojih predaka. Tu ćete verovatno dobiti potrebne informacije.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Ljubica

27.08.2018. 10:46

Moj djed po majci je imao izrazito plave oci a baba ujaci i tetke crne. Moja majka plavo zelene a opet ja izrazito plave kao djed tako da mi se u zivotu desavalo da ljudi misle da nisim sociva...nisu vjerovali da prirodno mogu biti tako plave.... Tako da geni igraju jako veliku ulogu cak vise nego sto smo svjesni.....