Želite da očuvate vitalnost? Na tanjiru manje prerađene, a više sirove hrane

Z. O. J.

utorak, 16. 06. 2020. u 09:20

Желите да очувате виталност? На тањиру мање прерађене, а више сирове хране

Foto Depositphotos

Iz jelovnika izbacite industrijske namirnice i sve što sadrži konzervanse i veštačke dodatke
AKO želite da održite vitalnost i u poznom dobu, priklonite se tradicionalnoj ishrani. Iz jelovnika treba da izbacite industrijsku hranu i sve što sadrži konzervanse i veštačke dodatke, kao što su sokovi, keks, suvomesnati proizvodi. Na prekomernu upotrebu sirćeta, šećera, belog brašna, margarina, čvaraka, slanine i masti takođe zaboravite. Na minimum treba da smanjite so, ulje, testa, pomfrit, pice, naglašavaju nutricionisti.

Ali zato povećajte unos svežeg voća na prazan stomak, svežeg povrća u vidu salata, nezaslađene čajeve, ražane i pšenične pahuljice. Vodu, čaj, sokove od svežeg voća takođe treba da pijete na prazan stomak, a meso dinstano i kuvano, jer je zdravije. Razmak između ručka i večere treba da bude pet do šest sati.

Osim toga, za očuvanje vitalnosti osobe starije od 60 godina treba svakodnevno da vežbaju od 20 minuta do pola sata. Na taj način jačaju se mišići i kosti, smanjuje rizik za osteoporozu i lomove kostiju, podiže imunitet, stvara se osećaj zadovoljstva i potreba za druženjem.

Istraživanja su pokazala i da vremešne osobe koje brzo hodaju ili džogiraju ređe imaju srčane bolesti i zloćudne tumore, kao i da duže žive.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije