Savremeni način života često loše utiče na razne aspekte našeg zdravlja, a posledice najviše trpi sistem organa za varenje, zbog - neredovne ishrane, nedovoljno obrađenih namirnica, prejedanja, lošeg kombinovanja namirnica. Trpi i zbog uzimanja hrane koja se tumači kao prazna. Reč je o namirnicama koje ne sadrže dovoljnu količinu vlakana, minerala, kao i drugih neophodnih sastojaka za održavanje ravnoteže dobrih i loših bakterija u crevima.

Da li je ovakvo ponašanje razlog za pojavu u narodu već poznatog sindroma nervoznih creva, objašnjava profesor dr medicinske fiziologije i specijalista medicine sporta Dejan Čubrilo sa Medicinskog fakulteta u Kragujevcu:

- Sindrom nervoznih creva, koji predstavlja funkcionalan problem, ne može da se gleda pojednostavljeno. Od ovog poremećaja boluje veoma veliki broj ljudi, a simptomi koji se javljaju jedinstveni su za svakoga ponaosob. Kod obolelih se smenjuju dijareja i zatvor, grčevi, bolovi u stomaku i vrlo neprijatna čulna pretakanja. Gasovi su ponekad toliko izraženi da podsećaju na vrlo ozbiljna klinička stanja, što stvara zabrinutost da li se iza toga, ipak, krije neka druga bolest.

Da li tegobe mogu da se reše kada se utvrdi dijagnoza nervoznih creva?

- Tek tada nastaju najveći problemi za obolele, s obzirom na to da se u izveštaju lekara specijaliste obično savetuje takozvani higijensko-dijetetski režim, iza koga ne stoje jasna pravila. Kreće se sa isprobavanjem najrazličitijih načina ishrane, primenom lekova za smanjenje gasova, pa suplemenata i probiotika. Preporučuju se i određene vežbe, masaža, akupunktura, joga, čak i psihološki tretmani. Najveća frustracija nastaje kada pacijenti shvate da, šta god da primene, to ne rešava njihove probleme do kraja. Može da se oseti kratkotrajno poboljšanje, ali i da dođe do toga da se tegobe smenjuju u odnosu na doba dana, doba godine, pa čak i u odnosu na menstrualni ciklus.

Ko više oboleva od ovog poremećaja?

- Klinička praksa je potvrdila da su to osobe ženskog pola sa većom telesnom visinom, manjom mišićnom masom i povećanim procentom potkožnog masnog tkiva. Podložnije su i žene sa povećanom površinom takozvanih visceralnih masnoća na unutrašnjim organima. Naučno je utvrđeno da se u osnovi razvoja ovog poremećaja nalazi fiziološki disbalans na nivou takozvane trijade nervno-endokrino-vegetativnog sistema.

Kako se taj disbalans ispoljava?

- Stanjima pojačanog stresa, ali i uzburkanih emocija u kojima se javljaju bes, tuga, ljutnja, strah, ljubomora, neizvesnost, čak i potčinjenost. Ispoljavaju se i hormonske promene tokom menstrualnog ciklusa ili menopauze. Sve to, zapravo, jasno određuje pojavu ranije navedenih simptoma, kao i strategiju lečenja ovog kompleksnog poremećaja.


Na šta konkretno mislite kada spominjete hormonske promene?

- Hormonske promene u toku ciklusa odnose se na ponašanje hormona progesterona i estradiola koji utiču na jedra hipotalamusa u mozgu, dovodeći do ovakvog funkcionalnog stanja. Zato je veoma bitno praćenje energetskog stanja kod žena neposredno pre i tokom ciklusa. Jer, za sam proces menstrualnog ciklusa žena troši više od 60 odsto ukupnih energetskih potencijala. Zato i ne čudi postojeća veza između hormona, ukupne energije i telesne konstitucije, pa i godišnjeg doba na pojavu simptoma.

U celoj ovoj priči, kakva je uloga ishrane i da li, možda, postoji još nešto što može da reguliše ove fiziološke veze?

- Jedini put ka rešavanju problema je dobro poznavanje ovih mehanizama i precizno utvrđivanje dijagnoze neurofiziologa i gastroenterologa, koji se bave funkcionalnom dijagnostikom. Kada je reč o ishrani, mora da se pođe od pravilnog kombinovanja namirnica, njihovog izbora i načina pripremanja. U razvijenoj kliničkoj slici sa jasnim tegobama treba strogo izbaciti sve namirnice koje su sveže. Neophodno je da se sve termički obradi kuvanjem, grilovanjem ili dinstanjem. Ovde se primarno misli na povrće, kao što je paradajz, paprika, beli i crni luk, krastavac, namirnice iz uobičajenog jelovnika. Ishrana sirovim namirnicama odgovara samo zdravim ljudima koji nemaju tegobe.

A ako je proces uznapredovao?

- Ako se to dogodi i pregledima se ustanovi da sluznica creva nema dovoljno enzima za obradu specifičnih šećera, iz ishrane obavezno treba eliminisati artičoku, šparglu, brokoli, pečurke, kupus, crni i beli luk, bundevu, kelj, celer, komorač. Na početku treba eliminisati i sve mahunarke zbog stvaranja veće količine gasova. Oni svojim delovanjem utiču na rastezanje creva, pojačavajući osećaj bola i osetljivost. Tek posle mesec ili dva treba uvesti sočivo i grašak, a po prestanku svih tegoba treba pokušati sa leblebijama i pasuljem.

Šta još u ishrani utiče na pojavu sindroma nervoznih creva?

- Upotreba citrusa naročito nepovoljno utiče, zbog čega ih maksimalno treba redukovati sve do prekida pojave simptoma. Ako se bez njih baš ne može, onda ih treba konzumirati u razblaženom stanju u vidu sveže ceđenih sokova, i u kombinaciji sa začinima koji regulišu stanje nervnog sistema. Veliki problem predstavlja i voće sa većim sadržajem fruktoznog šećera, kao što su jabuke, kruške, mango, lubenica, zrele banane. Kao što je slučaj sa povrćem, ni voće se u datim okolnostima ne konzumira u sirovom stanju.

A kada je reč o mlečnim proizvodima i žitaricama?

- Isto se odnosi i na mlečne proizvode ako su prisutne tegobe. Čak treba izbaciti i kiselo mleko i kefir. Tek po sređivanju simptoma postepeno u jelovnik treba uvesti kiselo mleko, nemasne sireve, kozji sir, puter i kajmak. Kada je reč o žitaricama, svakako treba eliminisati pšenicu, ječam, raž i speltu, zbog jako bitnih šećera u sastavu žitarica, poznatih kao fruktani. Oni se veoma teško obrađuju, zbog čega nastaju simptomi nervoznih creva. Teško rastvorljive šećere sadrže i razni krekeri, keksi, testenine, kuskus.

O čemu još treba voditi računa?

- Veoma je važno da se eliminišu ljuti začini, kao što su biber, čili, paprika. Treba izbaciti i slatke začine, a potencirati na slanim i slatkim dodacima ishrani. Takođe, treba izbegavati čaj od kamilice i komorača, kakao, maslačak, instant kafe i cikoriju. A zbog posledične opterećenosti jetre i žučnih puteva u ishrani treba redukovati masnoće, primarno životinjskog porekla, sve zasićene masti, a u nekim situacijama i ulja, kao i orašaste plodove. Međutim, da bi se lečenje obavilo uspešno, pored adekvatne ishrane, za normalizaciju crevne mikroflore treba uzimati probiotike, a jakom terapijom individualiziranih fitopreparata eliminisati toksine bakterija, virusa, gljivica i parazita.

LEČENjE NA POGREŠNOJ ADRESI

Tegobe povezane sa sindromom nervoznih creva razlog su velikog opterećenja zdravstvenog sistema i izostajanja sa posla. I, ovo nije manje bitno, razlog su velikih socijalnih problema u smislu poremećaja partnerskih odnosa, uspeha u školi, napredovanja u poslu. Zašto? Zato što takvi pacijenti lutaju od lekara do lekara godinama tražeći odgovore za uzroke svojih problema. Kako organskih poremećaja nema, uglavnom na kraju dobiju savet da pomoć potraže od psihologa ili psihijatra, da bi rešili svoje tegobe. Ovde se postavlja pitanje: da li sve te žene imaju poremećaj psihe ili može da im se pomogne na drugi način - naglašava dr Čubrilo.