Zeleno voće i povrće jača imunitet, ljubičasto umiruje: Evo kako ostale boje utiču na zdravlje

Z.O.J.

21. 02. 2020. u 12:10

Svaka boja, naime, ima čitav spektar delovanja na organe i organizam u celini

Зелено воће и поврће јача имунитет, љубичасто умирује: Ево како остале боје утичу на здравље

Depositphotos

INSISTIRANJE na tome da voće i povrće na trpezi bude ne samo raznovrsno već i zastupljeno po bojama, ima svoje razloge. Svaka boja, naime, ima čitav spektar delovanja na organe i organizam u celini, ističu stručnjaci.

* Zeleni brokoli, spanać, salata, grašak, kelj, jabuke i kruške, primera radi, jačaju imunitet. Obiluju zelenim hlorofilom koji štiti od kancerogenih bolesti, dok je folna kiselina izuzetno važna za rast i regeneraciju ćelija. Za trudnice je od posebne važnosti, jer utiče na zdrav i pravilan razvoj nervnog sistema ploda. Na kraju, ne manje važno, zeleno ublažava ljubavnu bol, a daje snagu i nadu za nove početke.

* LJubičasto, plavo i crno voće i povrće deluju smirujuće i štite srce, pa su patlidžani, grožđe, borovnice, šljive i sveže smokve pravi izbor. LJubičaste i plave vrste su snažni antioksidansi. Istovremeno snižavaju holesterol i krvni pritisak, podstiču bolji protok krvi, rad kapilara, deluju antibakterijski i protivupalno, podstiču proizvodnju insulina i smanjuju izlučivanje histamina. Uz to, opuštaju i smiruju, naročito u slučaju agresivnosti i razdražljivosti.

* Crveni paradajz, paprika, malina, jagoda i višnja štite od karcinoma i podstiču na aktivnost. Bogatstvom likopena neutrališu slobodne radikale koji uništavaju ćelije organizma. Snižavaju holesterol i podstiču bolji protok krvi, pa tako sprečavaju nastanak arteroskleroze i bolesti srca. Štite vezivno tkivo i kožu oštećenu sunčanjem, a podstiču i na aktivnost i stvaralaštvo.

* Narandžasto i žuto štite od UV zračenja, ali i depresije. Zato šargarepu, breskvu, žute paprike, bundevu, ananas i pomorandžu treba što više jesti u svako doba. Plodovi u ovoj boji korisni su u borbi protiv slobodnih radikala, jačaju imunitet i štite od infarkta. Osim toga, čuvaju ćelije kože od prevremenog starenja, jačaju nerve i vraćaju narušenu emotivnu ravnotežu. Žuto je dobro i za bolju koncentraciju.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

dr

21.02.2020. 14:05

Данас зелено, сутра црвено, порекосутра жуто. - Бата Стојковић