Višegodišnji trend insistiranja na rađanju carskim rezom polako splašnjava. Zbog komplikacija koje mogu da se jave kod majke, kao i kod novorođenčeta, stručnjaci se trude da ukažu na svu "lepotu prirodnog porođaja", a na opravdanost carskog reza samo u strogo indikovanim situacijama. Međutim, bez obzira na to što postoje jasne indikacije kada se carski rez izvodi, sve je veći broj trudnica, ne samo u svetu već i kod nas, koje zahtevaju porođaj na ovakav način. U nekim zemljama Latinske Amerike došlo je do prave ekspanzije, jer je ovaj oblik porođaja zastupljen u čak 70 odsto slučajeva.


A kakva je situacija kod nas, objašljava profesor dr Jelena Stamenković-Dukanac iz Ginekološko akušerske klinike Kliničkog centra Srbije:

- Iako u našoj zemlji ne postoji opcija carskog reza na zahtev, on je u priličnoj meri zastupljen. Po broju urađenih carskih rezova godišnje, Srbija zauzima šesto mesto u Evropi, što uopšte nije zanemarljiv podatak. Zapravo, broj carskih rezova se značajno povećao u poslednje dve decenije. Statistika pokazuje da pre dvadeset godina njihov broj nije prelazio šest odsto, dok se danas taj procenat kreće između 25 i 30. Razlog za sve češću primenu su pre svega godine trudnice, odnosno sve kasnija odluka o rađanju. Trudnoće visokog rizika po zdravlje bebe zbog dijabetesa majke, hipertenzije, teških oblika bubrežne insuficijencije i srčanih oboljenja takođe uslovljavaju primenu carskog reza. Vrlo česta indikacija za izvođenje carskog reza je i stanje nakon prethodno obavljenog carskog reza.

Koji su još razlozi za ovakav porođaj?

- U različitim hitnim stanjima, kao što je prevremeno odlubljivanje normalno usađene posteljice, pribegava se carskom rezu radi što bržeg porođaja. To je izbor i u slučaju sužene karlice sa prevelikom bebom, kao i u situaciji kada beba zauzima karlični položaj, odnosno kreće napolje guzom. Virusna oboljenja donjeg genitalnog trakta, uključujući i sidu, takođe su indikacija za ovakav porođaj, ali i odlubljivanje retine, starost trudnoće gde porođaj iz nekog objektivnog razloga mora da se obavi pre termina, blizanačka trudnoća ili ponovljeni carski rez. Mada, kada je reč o ponovljenom carskom rezu, drugi nije obavezan da se uradi, ali mora da se vodi računa o rupturi uterusa, odnosno prskanju materice. U svakom slučaju, bez opravdanog razloga ne treba preterivati sa carskim rezovima, pogotovo kada se radi o većem broju trudnoća žene.


Šta je najbolje za trudnicu?

- Bez obzira na prisutan strah od vaginalnog porođaja, za trudnicu je idealno da se porodi na prirodan način, osim ako ne postoji određena bolest majke ili je stanje ploda iz nekog razloga takvo da to ne dozvoljava. Bol naravno postoji, ali on može da se predupredi epiduralnom analgezijom. Reč je o anesteziji koja se lokalno ubrizgava sa ciljem da se obezboli materica i da žena u svesnom stanju lakše podnese celokupan porođaj. Na lični zahtev, a da za to ne postoje opravdani razlozi, carski rez ne bi trebalo da se izvodi, jer to ne dozvoljava ni naš zakon. U svetu je ova oblast pravno drugačije regulisana, pa se carski rezovi izvode bez obzira da li za to postoje indikacije ili ne. Primera radi, od ukupnog broja porođaja, carskim rezom u Engleskoj obavi se sedam odsto na lični zahtev, u Nemačkoj 4,8, a u Brazilu čak 35 procenata!

Kako se carski rez izvodi?

- Carski rez je, da kažemo, uglavnom laka hirurška operacija. Izvodi se tako što se prednji trbušni zid otvara po slojevima, a zatim se materica proseca da bi se beba izvadila. Traje oko pola sata do sat, ali ako stvari krenu neželjenim tokom može i duže. Kao komplikacija može da se javi krvarenje iz materice, a to onda zahteva više vremena da se sve dovede u red i porodilja zbrine na pravi način. Oporavak od carskog reza traje duže nego nakon klasičnog porođaja. Intenzivni bolovi traju jedan do dva dana, ali i mučnina zbog delovanja anestezije. Porodilja za to vreme mora da bude pod intenzivnim nadzorom lekara, pri čemu joj se kontrolišu pritisak i puls, stepen krvarenja, rad creva... To je zato što je nakon carskog reza povećan rizik od abdominalnog bola, ali i od oštećenja mokraćne bešike i uretera, odnosno mokraćovoda. Nakon ovakve operacije žena u porodilištu ostaje i do pet dana, za razliku od prirodnog porođaja kada kući odlazi posle dva.

Kome se apsolutno ne preporučuje ovakav porođaj?

- Trudnica sa teškim plućnim oboljenjem treba da zaboravi na carski rez. Ne preporučuje se ni ukoliko postoje genetske anomalije ploda, kao i ako su anomalije sa smrtnim ishodom za plod. Lekari trudnice odvraćaju od porođaja carskim rezom i kada ne postoje ovako teške medicinske indikacije. Potvrđeno je da bebe koje se rađaju prirodnim putem imaju daleko manje teškoća sa disanjem nakon rođenja u udnosu na one rođene carskim rezom, uprkos tome što ovakve bebe izgledaju zdravo i lepo, nasuprot često izmučenim bebama koje prolaze kroz vaginalni kanal. Naučnici su dokazali i da bebe rođene carskim rezom imaju nezrelija pluća, zbog čega u budućnosti mogu češće da imaju respiratorne probleme i određenu sklonost ka raznim plućnim oboljenjima. Zbog anestetika koji se daju majci, bebe se sporije adaptiraju na spoljašnje okruženje. Određene probleme, naravno, ima i majka. Kod nje je povećan rizik za nastanak tromboze i infekcija spoljnih i unutrašnjih rezova, a može da ima probleme i sa laktacijom i otežanim dojenjem i uspostavljanjem prvog kontakta sa bebom.PLANIRANjE DATUMA ROĐENjA


Carskim rezom može da se planira datum rođenja, ali samo ako je žena u terminu porođaja. U takvoj situaciji može da se dogovori određeni dan porođaja, mada je najbolje, ako je trudnoća prošla uobičajeno, sačekati spontani trenutak. Zapravo, i za bebu i za majku najbolji je prirodni porođaj. Postoje čak i dokazi da za genetski kod koji utiče na naš život veliki značaj imaju dan i način na koji će se neko roditi. U stvari, beba šalje signal majci kada porođaj treba da otpočne, i ovu prirodnu zakonitost trebalo bi poštovati ako je sa trudnoćom sve u redu. Ništa ne treba ubrzavati, osim ako ne postoje zdravstveni razlozi za tako nešto - ističe ovaj stručnjak.


INTELIGENTNIJA DECA


Mališani rođeni prirodnim putem imaju veći koeficijent inteligencije u odnosu na bebe rođene carskim rezom, tvrde naučnici sa Jejla. Razlog za to je protein UCP2 koji utiče na inteligenciju, a čiji je nivo povećan u mozgu dece rođene prirodnim putem. Naučnici su ustanovili da visok nivo proteina UCP2 u mozgu mališana rođenih prirodnim putem pomaže u očuvanju njihovog kratkoročnog i dugoročnog pamćenja, ključnih komponenti za ljudski stepen inteligencije.

Ovi rezultati istraživanja veoma su važni zbog sve većih zahteva žena da se porađaju carskim rezom, čiju opravdanost treba staviti pod znak pitanja. Naophodno je dobro razmotriti ko stvarno mora da se porađa carskim rezom, poručuju naučnici.