Muče vas gasovi, nadimanje, dijareja? Hrana koju unosimo uzročnik je ovih problema, a posebno ove namirnice
30. 01. 2020. u 09:10
Takozvana nezdrava, odnosno brza hrana, opterećuje organizam i tako skraćuje život ili ga čini manje kvalitetnim
Depositphotos
Gotovo da nema osobe da se ne žali na nadimanje, bolove u stomaku, gasove, dijareju ili zatvor, uglavnom zbog nekog poremećaja rada i funkcije creva. Međutim, vrlo često standardni pregledi u vidu gastroskopije, kolonoskopije, nalaza krvi, ozbiljnih imunoloških i alergoloških proba ne daju objašnjenje uzroka ovakvog stanja.
Zbog čega se neprijatne prateće pojave javljaju i da li ih je moguće otkloniti, objašnjava profesor dr medicinske fiziologije i specijalista medicine sporta Dejan Čubrilo sa Medicinskog fakulteta u Kragujevcu:
- Suština problema uglavnom se krije u načinu ishrane i namirnicama koje se unose. Ono što je pokazalo iskustvo i veliki broj naučnih studija jeste evidentan problem sa proteinom, poznatim kao gluten. Istovremeno, u dečjoj populaciji posebno je izražen problem sa laktozom iz mlečnih proizvoda, ali i šećera iz određenog voća i povrća, za koje creva trenutno ili trajno nemaju sposobnost adekvatnog varenja. Osim toga, velika je zabluda da je glutenska intolerancija poznata kao celijačna bolest, primarno rezervisana za decu, koja po pravilu moraju da imaju dijareju, moraju da gube telesnu masu i da zaostaju u rastu. Potvrđeno je da od glutenske osetljivosti ili intolerancije na gluten boluju i odrasle osobe u zrelim godinama sa povećanom telesnom masom i stalno pratećom opstipacijom.
Po ovome može da se zaključi da hrana direktno utiče na naše zdravlje.
- Hrana direktno utiče ne samo na naše zdravlje, već i na nivo energije i uspeha. Na žalost, mali broj ljudi je toga svestan. Ako jedete takozvanu nezdravu, odnosno brzu hranu, opterećujete organizam i posledično skraćujete život ili ga činite manje kvalitetnim. Intrigantan je i podatak da konzumiranje žitarica takođe može da bude veoma loše za zdravlje. Hleb, primera radi, koji predstavlja osnovnu životnu namirnicu, sadrži gluten. Ovaj protein je istovremeno prisutan u pšenici, ječmu, raži. Prosto, gluten se sakriven nalazi u našoj ishrani. Kao takav može da izazove veliki broj zdravstvenih komplikacija, o čemu javnost nedovoljno zna. Dodatno zbunjuje to što rizik za razvoj komplikacija ne preti samo u slučaju potpuno razvijene celijačne bolesti.

Do čega dovodi netolerancija na gluten?
- Netolerancija glutena predstavlja autoimuno oboljenje koje izaziva zapaljenje u celom organizmu. Raspon simptoma je veoma širok, u zavisnosti od toga da li dolazi od mozga, srca, zglobova, organa za varenje... Najnovija istraživanja i povezuju i gojaznost sa ovom vrstom zapaljenja. Naime, višak kilogram doprinosi pojavi zapaljenja, a zapaljenje doprinosi daljem gojenju, i tako u krug, naizmenično se smenjuju. Istraživanjima je potvrđeno i da osobe sa dijagnostikovanom ili prikrivenom glutenskom osetljivošću imaju veći rizik od umiranja, i to najviše od srčanih oboljenja i kancera.
Koliko je glutenska intolerancija raširena među stanovništvom?
- Veoma je raširena, a da pritom čak 99 odsto ljudi nije svesno da ima problem sa osetljivošću na gluten. Zbog neznanja, svoje zdravstvene probleme obično vezuju za različite organske sisteme, obilaze brojne specijalista i uzimaju veliki broj simptomatskih lekova koji samo trenutno rešavaju postojeće tegobe. Međutim, suština je da uzrok glutenske senzitivnosti ostaje nerešen, a tegobe stalne i iritirajuće. Istraživanja pokazuju da od celijačne bolesti pati svaki stoti Amerikanac, a da većina njih nije ni svesna da ima navedeno oboljenje. Istovremeno, glutenska senzitivnost kao blaži oblik celijakije prisutna je kod trećine stanovništva.

A u Srbiji?
- Što se tiče Srbije, statistika još nije ažurirana, ali se pretpostavlja da je broj obolelih vrlo sličan, zbog sve izraženije globalizacije i prihvatanja vrednosti zapadne kulture. U Evropi čak 30 odsto stanovništva nosi gen za celijačnu bolest, što značajno povećava sklonost ka razvoju oboljenja koje je vezano za unos glutena. Ustanovljeno je, takođe, da osobe sa nultom krvnom grupom vrlo često pate od netolerancije na gluten.
Možemo li sami da otkrijemo netoleranciju na gluten?
- Najjednostavniji način da saznate da li imate problem sa glutenom je da u potpunosti eliminišete ovaj protein iz ishrane od 2 do 4 nedelje. To znači da u ishrani ne sme da bude ni najmanja kriška hleba bilo koje vrste. Nakon mesec dana ponovo konzumirajte gluten. Ako se osetite loše, počnite u potpunosti ga izbegavate!
NAČIN LEČENjA
Postoji čak 55 bolesti koje su direktno povezane sa netolerancijom na gluten. Među njima se izdvajaju osteoporoza, zapaljenske bolesti creva, anemija, hroničan zamor, kancer, reumatoidni artritis, multipla skleroza i gotovo sve autoimune bolesti. Gluten je povezan i sa nekim psihijatrijskim i neurološkim poremećajima, kao što su depresija, šizofrenija, demencija, migrene. Vrlo često oštećenje nerava i nervno-mišićne spojnice takođe se povezuje sa osetljivošću na gluten. Ukoliko se gluten ignoriše i ne otkrije pravi uzrok navedenih bolesti, očekivanog terapijskog ishoda neće biti, bez obzira na često vrlo skupu terapiju lekovima. Tegobe će nastaviti da se ponavljaju unedogled, sve dok se gluten ne eliminiše u potpunosti iz svakodnevne ishrane - naglašava dr Čubrilo.
NEDOZVOLjENE NAMIRNICE
Po preporukama Udruženja Srbije za celijakiju, u ishrani bez glutena nisu dozvoljene određene namirnice:
* Iz grupe žitarica - pšenica, raž, ječam, zob, ovas, geršla, štir (vrsta žitarice), peruansko žito, kuskus.
* Proizvodi od navedenih žitarica u obliku brašna, skroba, griza, klica, prezli, mekinja, kaše, slada, sladnog praha, sirupa, želatina, lepka, vitamina.
* Industrijski proizvodi - konzervansi, aditivi, boje, emulgatori.
* Testenine, makarone, špagete, knedle, pirinčane mešavine, pahuljice, korneti, kari prah, beli biber, sosovi, senf, kečap, vanila...
* Sve industrijske mesne prerađevine. Čak ni ćureće meso, riblje i industrijske prerađevine od školjki, a naravno ni viršle salame, parizeri...
Bosko
30.01.2020. 09:21
to znaci ne jedi nista.
@Bosko - Ili da ni pšenica vise nije ono sta je nekada bila. Jednako kao i sve vrste žita koja sadrže Gluten a koja su toliko genetski izmenjena i modifikovana da bi se sto manje radilo a vise profita ubiralo, su drugačija u odnosu na autohtone sorte koje su gajili nasi davni preci. Naš probavni sistem sporije se menja od nauke koja u službi profita menja prirodu pa i nas.
Da li je ovo postojalo ranije?
@Nikola U. - Kukuruz nije naveden kao nedozvoljena namirnica.. znaci proja,kiseli kupus , pitije , rakijica domaca......
Komentari (4)