Karcinom ne mora da znači da ćete ostati bez potomstva: Očuvanje plodnosti uz pomoć zamrzivača

Zorica Ostojić Joksović

10. 01. 2020. u 13:06

Očuvanje plodnosti kod obolelih od karcinoma: Kod hemioterapije mogu da se zamrznu embrioni, jajne ćelije, ili tkivo jajnika iz koga se kasnije mogu dobiti jajne ćelije. Transplantacijom materice u svetu je rođeno 20 dece

Карцином не мора да значи да ћете остати без потомства: Очување плодности уз помоћ замрзивача

Beba iz Srbije

Ime doktora Milana Milenkovića javnost je dobro upamtila prošle godine, kada je objavljena vest da je naša sugrađanka postala majka zahvaljujući doniranoj materici sestre bliznakinje, koja se u ovoj ulozi već ostvarila. Apsolutno revolucionarni događaj u svetu medicine probudio je interesovanje za stručnjaka koji sa kolegama u Švedskoj prkosi reproduktivnom hendikepu, omogućavajući da se “premosti” nedostatak materice i jajnika i ženama pomaže da ostvare potomstvo.

Koliko je ova praksa razvijena i šta se još planira u sferi reproduktivne medicine, gde postoje otežavajuće okolnosti za stvaranje potomstva, objašnjava specijalista ginekologije i akušerstva dr medicinskih nauka Milan Milenković iz Karolinske univerzitetske bolnice u Stokholmu. Inače, dr Milenković je doktorirao pre osam godina na transplantaciji jajnika na Univerzitetu Geteborg, pa je utoliko više pozvan da govori o ovim izuzetno ozbiljnim temama i zahvatima koji se rade.

- Do sada je u svetu urađeno oko 50 transplantacija materice, a rođeno je 20 dece. Od toga 12 u Švedskoj i jedna beba u Srbiji. I u Srbiji bi moglo više kada bi organizacija posla bila osmišljena tako da uvek postoje stručni timovi spremni da operaciju izvedu u datom trenutku. Ovo kažem zato što je pre samog čina transplantacije neophodno pronaći donora, detaljno ga u stručnom smislu proveriti, ako nije reč o jednojajčanom blizancu. A i kada se transplantira, materica mora imunosupresivnom terapijom da se dobro “veže” za organizam primaoca da ne bi bila odbačena, što takođe vremenski traje. Sama operacija uzimanja materice donora izuzetno je zahtevna i traje između 10 i 12 sati, dok primalac na operacionom stolu provodi od četiri do šest sati. Za tako nešto organizacija mora da bude izuzetno stručna i precizna, za šta imamo primer Švedske, koja je veoma usredsređena na ovaj segment pomaganja ženi da postane majka.

* Šta se potom događa?

- Potom sledi ubacivanje začetog embriona vantelesnom oplodnjom u materičnu šupljinu i praćenje daljeg toka trudnoće. Ceo poduhvat nije nimalo jednostavan, jer za sve moraju da se stvore idealni uslovi. To znači, idealan donor, idealan primalac, jajna ćelija i spermatozoid koji u procesu oplodnje treba da stvore embrion. Embrioni su unapred stvoreni i kao takvi mogu da se čuvaju pet godina. To znači da, ukoliko ne uspe prvi pokušaj, postupak može da se ponovi, ali je bitno da materica bude “prihvaćena” od organizma. Sve dok ne završi svoju misiju, a potom se otklanja, jer zbog lekova koji je održavaju može da dovede do veoma ozbiljnih komplikacija.

Beba iz Švedske

* A kada je reč o transplantaciji jajnika?

- Transplantacija jajnika se obavlja u specifičnim okolnostima i vezana je za prezervaciju fertiliteta kod malignih bolesti, odnosno očuvanja plodnosti žena obolelih od različitih oblika karcinoma. Na ovaj način do sada je rođeno 150 dece. Ustanovljeno je, zapravo, da osam odsto žena dobije karcinom pre 40. godine dok su još u reproduktivnom dobu. Najčešće je to karcinom dojke, maligni tumori limfnih žlezda, leukemija, ali i neki drugi, poput karcinoma jajnika koji se generalno javlja u kasnijem životnom dobu, tačnije posle 60. godine. S obzirom na to da se lečenje, osim hirurškog, zasniva na zračenju i hemioterapiji, posledice po život jajnih ćelija, u zavisnosti od protokola, mogu biti izuzetno drastične.

* Šta to znači?

- Ako se pacijentkinja zrači, mora da se vodi računa o jajnicima, jer osim što se uništavaju kancerogene ćelije uništavaju se i zdrave, u ovom slučaju ćelije jajnika. Zato se sada jajnici operativnim putem podižu sa svog mesta i sklanjaju, ako je zračenju izložen donji deo stomaka. Jer, zračenje trajno uništava jajne ćelije. Iz ovako sačuvanih jajnika, kasnije se punkcijom uzimaju jajne ćelije za vantelesnu oplodnju.

* A u slučaju hemioterapije?

- Ako se radi o hemioterapiji bira se metoda očuvanja jajnika zbog razornosti citostatika koji ulaze u ceo organizam. Nakon potvrde onkologa da je reč o određenoj vrsti karcinoma, pribegava se najboljem rešenju za nju. Specijalisti reproduktivne medicine mogu da zamrznu embrione, jajne ćelije ili tkivo jajnika iz koga se kasnije mogu dobiti jajne ćelije. Međutim, to se ne radi stihijski, u trenutku, već je takođe potrebno pripremno vreme. Za postupak zamrzavanja jajnih ćelija potrebno je, primera radi, desetak dana da bi se stimulisanjem dobile što kvalitetnije jajne ćelije. I za zamrzavanje embriona takođe je potrebno određeno vreme. Međutim, ako vremena zbog ozbiljnosti bolesti nema, pribegava se zamrzavanju tkiva jajnika.

* Da li sve lečene žene na isti način postaju majke?

- Kao što se već zna, većina tumora se uspešno leči ukoliko se otkriju u ranoj fazi. Neke žene mogu da ostvare i spontanu trudnoću posle tretmana malignih bolesti. Samim tim i zaštita plodnosti je bolja, jer možda ne moraju da primaju citostatike koji razorno deluju na ćelije, kao što je to, recimo, ciklofosfamid koji se daje kod karcinoma dojke, Hočkinovog limfoma, i nekih drugih oblika u odmaklim fazama. Kao primer dobrog i pravovremenog lečenja navešću upravo Švedsku u kojoj postoji strog zakon, gde žena kod sumnje na malignu bolest ne sme da čeka duže od 15 dana na konačnu dijagnozu. Iza toga primenjuje se najoptimalnije rešenje u lečenju. Što se tiče ciklofosfamida, na njega treba da obrate pažnju i osobe koje imaju artritis ili eritemski lupus, jer se takođe daje u terapiji.

Ilustracija Depositphotos


MUŠKARCI

Kod muškaraca u reproduktivnom dobu obolelih od karcinoma pre zračenja i hemoterapije zamrzavaju se spermatozoidi. Inače, karcinom testisa se najčešće javlja između 28. i 35. godine, ali se otkriva lako, zbog uočljivih uvećanja. Ako se radi o deci, gde ne postoji ejakulat, zamrzava se tkivo testisa, da bi se kasnije u reproduktivnom dobu, iz njega u laboratorijskim uslovima izvukao spermatozoid. Ovo je, istina, još u eksperimentalnoj fazi, ali se sa razlogom očekuje da će se doći do rešenja za generaciju koja tek odrasta - ne krije optimizam naš sagovornik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Зоран

10.01.2020. 18:16

Молим за контакт електронску адресу доктора.Унапред хвала.