Nizak hemoglobin je prvi znak anemije

I. Kovačić

25. 04. 2017. u 20:33

Asistent dr Darko Antić o parametrima krvne slike i važnosti njihovog dobrog uzajamnog tumačenja: Sindrom "guste krvi" najčešće se sreće kod pušača i osoba koje žive na visokim nadmorskim visinama

Низак хемоглобин је први знак анемије

Foto: P. Milošević

MALOKRVNOST usled nedostatka gvožđa najčešći je tip anemije. Ali, da bi se precizno postavila dijagnoza neophodno je dobro analizirati sve parametre krvne slike. Nizak nivo hemoglobina je prvi podatak koji ukazuje na anemiju, ali vrlo često nije dovoljan.

U intervjuu za "Novosti" asistent dr Darko Antić, hematolog Kliničkog centra Srbije, kaže da osim sniženog hemoglobina treba da se utvrdi i vrednost samog gvožđa, odnosno nivo feritina:

- Reč je o makromolekulu koji se nalazi u organizmu i koji dobro definiše deobe gvožđa. Ukoliko je sniženo gvožđe i feritin onda je sigurno reč o anemiji usled nedostatka gvožđa. Međutim, ukoliko je taj feritin povišen bez obzira na vrednosti gvožđa, i bez obzira na vrednost hemoglobina ne govorimo o nedostatku gvožđa već o anemiji izazvanoj nekom hroničnom bolešću.

* Šta se radi u toj situaciji?

- Kada neko ima sniženo gvožđe i feritin najjednostavnije je da mu se propiše supstitucija derivatima gvožđa. Ali, kada imamo povišen feritin i sniženo gvožđe, moramo dodatnim pretrgama da utvrdimo šta je izazvalo poremećaj, a ne da po inerciji dajemo preparate gvožđa.

* Osim hemoglobina i gvožđa koji su još značajni parametri krvne slike?

- Prvo što lekar opšte prakse gleda u izveštaju krvne slike pacijenta su nivo hemoglobina, leukocita i trombocita. NJihov poremećaj, bilo da su sniženi ili povišeni, zahteva dodatne analize.


IMUNOLOŠKE BOLESTI
* Koje još bolesti mogu da se manifestuju anemijom? - To su najčešće sistemske, odnosno imunološke bolesti. Organizam tada stvara antitela koja napadaju i razaraju crvena krva zrnca - eritrocite. U njihovom lečenju neophodan je multidisciplinarni pristup.

* Na šta ukazuju povišene vrednosti hemoglobina?

- To stanje je vrlo često povezano sa visokim brojem eritrocita i tada govorimo o sindromu "guste krvi". U tom slučaju opasnost je u tome što se lakše stvaraju krvni ugrušci koji mogu da blokiraju protok krvi. Ovaj sindrom se vrlo često sreće kod pušača ili osoba koji žive na visokim nadmorskim visinama. Moguće je, ali je to najređe, da je to posledica bolesti koštane srži.

* Da li su povišeni leukociti samo znak infekcije?

- Najčešće jesu, jer infekcija, prevashodno bakterijska povećava njihov broj. To stanje je benigno i ono se sanira izlečenjem infekcije. Kada neko ima bakterijsku infekciju povišen je tip leukocita - neutrofili. U slučaju virusa češće su povećani limfociti. Ali,povišene vrednosti leukocita upućuju i na maligne bolesti. To su najčešće leukemije, koje se javljaju po tipu, kao akutne ili hronične. U tim slučajevima karakteristično je da se utvrđuje prisustvo mlađih formi leukocitnih ćelija u krvi.

* Šta u slučaju sniženih vrednosti leukocita?

- Snižene vrednosti leukocita često mogu da budu karakteristične za virusne infekcije. Međutim, sniženi broj leukocita kao i povišen, treba da bude signal lekaru da nastavi ispitivanje. Jer, vrlo često snižen broj leukocita je jedan od parametara za postavljanje dijagnoze autoimune bolesti, kao i mijelodisplaznog sindroma ili pak aplastične anemije. To su stanja kada je koštana srž "iscrpljena" i ne može više da pravi ove krvne ćelije. Takođe i leukemija se nekada ispoljava padom broja leukocita.

* Da li je leukocite moguće "dovesti u red" ishranom?

- Poremećen broj leukocita, kao i trombocita ne može da se reguliše ishranom, niti postoji bilo koji drugi prirodni preparat koji utiče na ove krvne ćelije. Neophodno je da se leči bolest koja je dovela do njihovog poremećaja.

* Koji je značaj nivoa trombocita?

- To su ćelije koje su deo sistema za zgrušavanje krvi. Povišene vrednosti trombocita mogu da se jave u nekim benignim, ali i malignim stanjima. Naime, svaka infekcija u organizmu ili krvarenje može da uzrokuje njihov porast. Vrlo često pacijenti koji imaju anemiju kao posledicu deficita gvožđa, imaju povišene trombocite. Nažalost, povišeni trombociti deo su i malignih hematoloških bolesti. Takođe, pacijenti koji imaju povišen broj ovih krvnih elemenata mogu da budu u riziku od tromboembolijskih komplikacija i potrebna im je terapija koja ih sprečava.

* Na šta ukazuje manjak trombocita?

- U praksi je češći manjak trombocita, a razlog su uglavnom virusne infekcije. Ponekad virusne infekcije mogu da se iskomplikuju i da dovedu do imunološke trombocitopenije, kada organizam stvara antitela protiv sopstvenih trombocita. U kliničkoj slici ovo stanje se obično manifestuje neuobičajenim krvarenjem i pojavom modrica. Osim toga, pojedine maligne hematološke bolesti takođe uzrokuju deficit trombocita.


VITAMIN B12 I FOLNA KISELINA

* Koji su ređi oblici anemije?

- Ređe je moguće da snižen hemoglobin bude posledica deficita vitamina B12 i folne kiseline. Pacijenti koji se suočavaju sa ovom vrstom malokrvnosti često imaju vrlo različitu simptomatologiju i upućuju se na preglede neurologu ili gastroenterologu, jer imaju trnjenje ili probleme sa želucem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije