Kako se leči sindrom nemirnih nogu

M. VASILJEVIĆ

23. 11. 2011. u 12:23

Neugodni trnci, tup bol, svrab, hladnoća, žarenje i neodoljiva potreba za kretanjem, javljaju se kod čak četvrtine trudnica i obolelih od reumatidnog artritisa

NEUGODNI trnci, tup bol, svrab, težina, hladnoća, žarenje, nervoza u nogama i neodoljiva potreba za kretanjem, javljaju se kod čak četvrtine trudnica i obolelih od reumatidnog artritisa iako ih mnogi ne prepoznaju kao zdravstveni problem. Radi se o takozvanom sindromu nemirnih nogu, koji se neretko javlja i kod potpuno zdravih osoba, uglavnom starijih žena. Istraživanja pokazuju da od tri do čak deset odsto populacije pati od ovog sindroma.

Profesor dr Marina Svetel, neurolog sa Klinike za neurologiju KCS, objašnjava da se bolest pogoršava dok osoba miruje, sedi ili leži, a simptomi se smanjuju i prestaju kad je u pokretu:

- Simptomi se pogoršavaju uveče ili u toku noći. Potreba za kretanjem i osećaj neprijatnosti u nogama moraju se javiti istovremeno kako bismo tvrdili da neko pati od ovog sindroma.

Bolesnici tegobe opisuju kao bockanje, osećaj pečenja, hladnoće, dubokog bola, „koka-kole“ u venama, „crva“ koji se kreću kroz krvne sudove. A, kao značajne provocirajuće momente navode sedenje, ležanje, vožnju avionom, pozorište, večere i monotone poslove.

PROPRATNI SIMPTOM POSTOJE osobe koje razvijaju sindrom nemirnih nogu u okviru drugih bolesti: kod trudnica, reumatidnog artritisa, išijasa, oštećenjem perifernih nerava u okviru šećerne bolesti, pacijenata na programu hemodijalize i sa bubrežnom insuficijencijom. Primena nekih lekova (neuroleptici, antiemetici, antihistaminici), polineuropatije, bolesti kičmenog stuba (multipla skleroza, mijelopatija), bolesti nevoljnih pokreta i psihijatrijske bolesti (psihoze, depresija, anksioznost, napadi panike) mogu imati u nizu svojih simptoma i sindrom nemirnih nogu.

Najveće probleme u svakodnevnom životu osoba sa sindromom nemirnih nogu predstavljaju problemi sa spavanjem: teško uspavljivanje i održavanje sna.

- Barem dva puta nedeljno ovi pacijenti imaju probleme sa spavanjem - navodi prof. Svetel. - Većini obolelih treba više od pola sata da zaspu, a kod nekih period uspavljivanja traje i do dva sata. Peckanje u nogama budi ih nekoliko puta u toku noći. Drugi značajan problem predstavlja depresija, koja se javlja kod četvrtine obolelih.

U slučajevima sindroma nemirnih nogu iza koga se ne krije neka druga bolest, simptomi ne prolaze bez terapije. Lečenje simptomatskih slučajeva zasniva se na otklanjanju potencijalnih uzroka bolesti: ako je u pitanju nedostatak gvožđa, folata, magnezijuma ili vitamina B12, oni se nadoknađuju. U slučajevima u kojima postoje problemi na nivou leđne kičme, perifernih živaca ili mišića potrebno je lečenje ovih bolesti.

- Pretpostavlja se da je problem u prenošenju dopamina jedan od uzroka nastanka sindroma, pa je zato jedan od osnovnih lekova za lečenje sindroma nemirnih nogu dopamin (levodopa) ili agonisti dopaminskih receptora - kaže prof Svetel.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

Jovana

28.11.2011. 12:04

Imam problem "nemirnih nogu" i dugo sam se mucila, probala razne stvari da bih bar ublazila ovaj problem. Uspevam da olaksam ovu nezgodnu situaciju, tako sto istusiram noge hladnom vodom - od kolena do stopala. I bude bolje.

Hristo

08.12.2013. 12:58

@Jovana - Caafetin je analgetik koi ima 4 supstance.Kodein smiruje sindrom ali Kofein stvara nesanicu.Zato sam kasnie probao Tramadol od 50 mg .I on dobo deluje ali otezava disanje.Ipak se podnosi.Ali posle tri meseca dobio sam zastoj debelog creva ,nisam imao nikakvu peristatiku.Morao sam da prekinem i sa ovim preparatom.Sada ne primam nikakve lekove ali sindrom me maltretira svakog dana i noci a nemam nikakvu pomoc.

Hristo

10.01.2015. 05:28

@Jovana - Definitivno nema nikakve pomoci.Sindrom se mora prihvatiti kao nacin zivljenje.Meni je lakse da to prihvatim jer imam 68 godina i nemogu da prihvatim nikakve obavese.Ali je tesko mladjima.Neznam kada je noc ili dan.Kad me simptomi sindroma ostave zaspim.To mi se ne desava svaki dan,ali kad zaspim makar jedan sat osecam se sasvim normalno.Mozda mi malo olaksava Joga ali koja se ne sme raditi pre spavanja.Ona pomaze da telo bude elasticnije jer istezanje bar za casak smiruje simptome sindroma.

Salih

29.01.2016. 13:19

@Jovana - Isti problem ima i moj tata,,Sve ove vec ranije navedene vase komentare poklapa se sa njegovim problemom.Mnogo toga je probao ali nismo nikada nasli rijesenje..Razne kreme smo upotrbljavali i sl.ali nista..,,,..

rasim

13.02.2018. 18:46

@Jovana - Imam problem nemirnih nogu protiv cega koristim Requip 1miligram tablete samo prije spavanja i bez njih nemogu zaspati od nemirnih nogu tablete koristim vec 15 godina i imam samo rijeci hvale tablete mi je propisao doktor u Austriji ove tablete preporucio bi svima sa nemirnim nogama jer veoma dobro znam kakav je to osjecaj pozdrav

Marina

10.01.2019. 07:29

@Jovana - Ja sam to dobila u trudnoci sa 21 god sada sam 58 i koristim lekove.Pocela sa gabepentin.sada koristim adartrel i to 12 kom. Dnevno.

tana takic

31.05.2013. 22:02

ja sam pocela da nosim vunene carape do kolena svaki dan kad god sam kuci i spava u njima i to mi je dosta pomoglo. kad mi prestanu simprtomi onda zaboravim da ih nosim, ali kad se vrati uvek se setim vunenih carapa, tak oda ih i leti nosim. vunene carape same po sebi malo bockaju pa mialim da to na neki nacin smiruje nerve....

nena

31.07.2013. 23:51

Ja sam ovaj sindrom dobila u trudnoći, u 22 godini života, iamam ga i danas povremeno. Pomaže mi blaga masaža, vunene čarape takođe, a ranije sam pokušavala da mekanim kaišem čvrsto zavežem noge jednu uz drugu, i to pomogne. Ja imam i trzaje nogu, kao da se same na svoju volju, trgni i pomere! Niko u mojoj porodici nema ovakav problem.

veki

03.03.2015. 21:35

Probaj te sa magneziumom.meni pomaze .svako vece popijem magnezijum i mirne noge 100% bar kod mene.al magnezijum iz apoteke.

dušica milošević

04.08.2017. 11:16

Sindrom nemirnih nogu krenuo je oko 25 g...da bi se stanje pogoršavalo svake godine..posle 30 godina nesanice ,jer su noge bile kao užareni propeleri...našla sam 2014. doktorku koja je jedna od retkih ..bavi se insomnijom.Navela sam porodične probleme kroz koje sam prošla i naravno ovaj problem.Zakazala mi je kod neurologa, ovo je sistemska bolest neurona koja napreduje,dobila sam lek i spasila se .Reqip je lek za Parkinsonovu bolest,jer fenomen nemirnih nogu i Srbija ne poznaje!IMA GA LILLY

dusica

04.08.2017. 11:19

Pošto Srbija ne priznaje ovu bolest,neurolog treba da vam prepiše lek reqip ,koa da bolujete od Parkinsona i to je spas.posle 4 decenije nesanice zbog nogu spasio me neurolog Stojanović KBC Srbije

vanja

29.05.2020. 13:24

ja imam ovaj problem od kad znam za sebe,navikao sam da zivim sa time,ali me zanima da li neko zna da mi kaze ima li to neke veze sa kilazom,posto bih voleo da se ugojim al mi nikako ne ide..