ČITANjE knjiga pre spavanja poboljšava kvalitet sna, smanjuje stres, popravlja raspoloženje i pomaže da bolje i ispravnije donosimo odluke, pokazali su rezultati studije izdavačke kuće Penguin random house. Istraživači ističu da je to mnogo bolje nego da budete aktivni na društvenim mrežama ili da gledate televiziju.

Svetlo koje dopire sa malog ekrana šalje mozgu signal da je još dan, pa ćete teže utonuti u san, a ujutru ćete biti umorni i neraspoloženi. Našem umu je potreban beg od kompjutera i savremenih tehnologija, a čitanje sprečava lučenje melatonina - hormona koji izaziva osećaj umora.

- Dokazano je da čitanje pozitivno utiče na mentalno i fizičko zdravlje, a mi kao izdavačka kuća moramo da širimo takvu poruku - rekla je menadžerka izdavačke kuće Kelsi Mening.

Naime, “Njujork post” piše da čitanje knjiga predstavlja novi vid velnesa koji je, u odnosu na druge načine opuštanja, najjeftiniji i najlakše dostupan. Ukoliko u vreme kućne izolacije ne znate kako da upotpunite vreme, čitanje je odličan izbor.