Trpeza za svaki dan: Lagani obroci (RECEPTI)
06. 06. 2020. u 14:50
Napravite: rižoto sa morskim plodovima, pitu sa tikvicama i brokolijem, brzi specijalite sa bundevom, predjelo sa tunjevinom, pileću čorbicu i ćuftice bez mesa
Ilustracija / Foto Depositphotos
Rižoto sa morskim plodovima
Potrebno je:
- 2 šolje pirinča
- 500 g morskih plodova
- 2 glavice crnog luka
- 2 čena belog luka
- 250 g paradajz sosa
- 100 g parmezana
- peršun
- so, biber
Na maslinovom ulju izdinstajte sitno iseckan crni luk, pa dodajte beli i svež ili osušeni peršun. Promešajte, dodajte morske plodove i nastavite da dinstate uz povremeno mešanje. Dodajte pirinač (najbolje integralni), paradajz sos, posolite i pobiberite, pa nalijte malo vode. Na kraju stavite parmezan i servirajte toplo. Pirinač možete da prelijete i čašom belog vina umesto paradajz sosom, i to pred sam kraj dinstanja.
* * * * * * * * * * *
Pita sa tikvicama i brokolijem
Potrebno je:
- šolja pirinča
- 3 male glavice brokolija
- tikvica srednje veličine
- 2 čena belog luka
- glavica crnog luka
- dve kašike ulja
- 200 g sitnog sira
- šolja mleka
- so, biber

Izblanširajte brokoli kratko u proključaloj vodi, procedite i ostavite da se ohladi. Tikvice očistite i izrendajte. U tiganju prodinstajte sitno iseckani beli luk na vrelom ulju, ali na umerenoj temperaturi, kako ne bi zagoreo, pa dodajte pirinač i tikvice. Mešajte, zatim nalijte dve šolje vrele vode, promešajte i kuvajte i dalje na umerenoj temperaturi, sve dok voda ne ispari. Isecite brokoli na sitne komade i stavite ih u veću posudu, zatim sipajte pirinač i tikvice iz tiganja. Promešajte i dodajte sir, mleko, sitno iseckan crni luk, so i biber. Sipajte smesu u pleh za pečenje i pecite je na 200 stepeni, u prethodno zagrejanoj rerni do pola sata. Isecite je na kockice, kao pitu.
* * * * * * * * * * *
Brzi specijalitet sa bundevom
Potrebno je:
- šolja pirinča
- manja bundeva
- glavica
crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1/2 kašike putera
- kašičica mlevenog ili komadić svežeg đumbira
- čaša belog vina
- kari
- 1/2 kašičice kurkume
- so, biber
- suvi biljni začin

Prodinstajte na ulju iseckani crni luk, dodajte zatim beli isečen na listiće, pa dodajte pirinač. Ubacite bundevu koju ste prethodno očistili i iseckali na kockice. Posolite, pobiberite, sipajte biljni začin, stavite i đumbir (ako je svež, izrendajte ga), kari i kurkumu, pa nalijte vinom, a zatim sipajte malo vode. Ostavite da se kuva na srednjoj temperaturi. Pred sam kraj ubacite puter da se istopi i dobro promešajte. Poslužite toplo.
* * * * * * * * * * *
Predjelo sa tunjevinom
Potrebno je:
- 2 šolje integralnog pirinča
- konzerva tunjevine
- kiseli krastavčić
- paradajz
- glavica crnog luka
- kašičica peršuna
- origano
- kašika soka od limuna
- šolja soka od paradajza
- so, biber

Izdinstajte iseckani luk na malo ulja. Skuvajte pirinač u slanoj vodi i potom ga pomešajte sa tunjevinom koju ste prethodno ocedili od ulja, koje treba da sačuvate jer će vam biti potrebno. Dodajte i sitno iseckani krastavčić i paradajz, luk, peršun i origano. Posolite, pobiberite, prelijte sokom od limuna i uljem od tunjevine, promešajte. Na kraju sve prelijte paradajz sokom. Poslužite kao predjelo ili lagani obrok. Odlično se slaže sa kuvanim jajima.
* * * * * * * * * * *
Pileća čorbica
Potrebno je:
- pileći batak bez kostiju
- 2 šolje pirinča
- glavica crnog luka
- 2 šargarepe
- komadić celera
- 2 kašike brašna
- pileća kocka
- 1 dl mleka
- kisela pavlaka
- origano
- so, biber

Pirinač skuvajte u slanoj vodi. Na ulju izdinstajte sitno iseckan luk, šargarepu i celer. Kada povrće lepo omekša, smanjite temperaturu, dodajte sitno iseckanu piletinu, poklopite i ostavite desetak minuta da se krčka sve vreme na srednjoj temperaturi. Dodajte zatim brašno, pa pojačajte temperaturu, nalijte litar tople vode u koju ste razmutili pileću kocku, pirinač i origano. Kada provri, smanjite temperaturu, sipajte mleko, umešajte pavlaku, začinite i servirajte toplo. Čorbu možete da ukrasite komadićima hleba.
* * * * * * * * * * *
Ćuftice bez mesa
Potrebno je:
- šolja pirinča
- šolja pire krompira
- šargarepa
- 2 glavice crnog luka
- 2 čena belog luka
- kašika iscekanog peršuna
- 4 kašike prezli
- so, biber

Skuvajte pirinač u slanoj vodi, pa ga pomešajte sa prethodno skuvanim pire krompirom. U smesu umešajte isitnjeni crni i beli luk, peršun i izrendanu šargarepu, posolite i pobiberite po ukusu. Napravite rukama ćufte ili pljeskavice, pa ih uvaljajte u prezle. Pržite ih na vrelom ulju sa obe strane, dok ne porumene, izvadite ih i ostavite da malo odstoje na ubrusu, da bi se višak masnoće skinuo. Ukrasite ih svežim zelenim povrćem ili preko njih narendajte sir.