Eliminaciona dijeta: Jelovnik za alergične na gluten, mleko, jaja i kikiriki

Specijalni dodatak Doktor u kući

05. 04. 2020. u 14:40

Dok se ne utvrdi koja hrana je uzrok alergije, "sumnjive" namirnice treba povući sa trpeze

Елиминациона дијета: Јеловник за алергичне на глутен, млеко, јаја и кикирики

Depositphotos

ELIMINACIONA dijeta koristi se kod alergija na određene namirnice, poput pšenice, jaja, kikirikija ili soje. Ova dijeta može da pomogne da otkrijete koje namirnice stvaraju tegobe, tako što ćete svakog dana eliminisati neki alergen iz ishrane.

Dok se ne utvrdi koja hrana je uzrok alergije, "sumnjive" namirnice treba povući iz ishrane, što je efikasno kod prevencije prvih simptoma. Kada se alergija dijagnostikuje, najvažnije je izbegavanje hrane koja sadrži bilo koji sastojak koji uzrokuje simptome. Zbog toga su predloženi jelovnici takođe pogodni za one kojima je dijagnostikovana alergija na neku namirnicu i koji imaju gastroenterološke probleme koje je potrebno izbeći.

Izbegavanje namirnica koje su uzrok alergije nije jednostavno, zbog toga što se one mogu naći u različitim proizvodima, pod različitim oznakama. Proteini iz jaja mogu da se navedu pod imenima albumin, belance, žumance, globulin, avomucin, livetin ili lecitin na deklaracijama proizvoda. Često čak i zamene za jaja sadrže proteine iz jaja, zbog čega je potrebno napraviti spisak namirnica koje su proverene.

Alergija na gluten

Doručak: kajgana, sok od pomorandže, biskvit bez glutena sa margarinom
Užina: 2 dl običnog jogurta, 70 g jagoda
Ručak: dve kriške pirinčanog hleba bez glutena, komadić ćuretine, sir, zelena salata ili paradajz, šargarepa, crveno grožđe
Užina: 30 g običnih badema, jedna jabuka
Večera: 80 g lososa sa limunom, slatki krompir, kašika margarina, brokoli sa maslinovim uljem i belim lukom, mešana salata, kašika ulja i sirćeta za preliv

Alergija na soju

Doručak: 50 g integralne iseckane pšenice, banana, 240 ml mleka, grožđice, jedna kašika putera od kikirikija, čaša soka
Užina: 1 dl jogurta, jedna kašika semenki od suncokreta
Ručak: 50 g salate od tune, dve kriške hleba, krastavac ili paradajz, 100 g svežeg sira, 170 g ananasa
Užina: Voće
Večera: 80 g šnicle, pečeni krompir, svež kupus, breksva

Alergija na mleko

Doručak: sok od pomorandže, 50 g žitarica, 240 ml sojinog mleka, komadić šunke, kašika margarina, kriška tosta
Užina: 70 g neslanih badema, 40 g sušenih kajsija
Ručak: 100 g salate od tune, zelena salata ili paradajz, kriška integralnog hleba, 240 ml supe od povrća i piletine, 80 g brokolija, sveže voće
Užina: šolja jogurta
Večera: 80 g pečenog bifteka, pečeni krompir, kašika margarina, salata od spanaća, kašika ulja i sirćeta, 120 g mešanog mesa

Alergija na jaja

Doručak: 240 ml soka, 100 g ovsene kaše, jedna kriška integralnog hleba, jedna kašika margarina, 240 mililitara mleka sa nižim procentom masnoće
Užina: 200 g običnog jogurta bez masnoće
Ručak: 80 g pilećih prsa, pečeni krompir sa sirom, jedna kašika margarina, kriška paradajza, 140 g jagoda
Užina: pomorandža
Večera: 40 g šunke, 200 g pire krompira, 80 g brokolija, zelena salata, kriška hleba, kašika margarina

Alergija na kikiriki

Doručak: hleb, 200 g jogurta, breskva, 120 ml soka
Užina: 40 g sušenih kajsija
Ručak: 55 g bifteka, komad sira, dve kriške hleba, zelena salata ili paradajz, kašika majoneza, 150 g šargarepe
Užina: 240 ml mleka
Večera: 80 g piletine, 200 g graška, 170 g dinje, 240 ml mleka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije