Kokos torta sa ananasom: Lako i brzo se pravi (RECEPT)
08. 02. 2020. u 14:22
Evo još nekih recepata za poslastice sa kokosom: čokoladne kocke, sočni kolač, slatko srce
Ananas torta Depositphotos
ANANAS TORTA
Potrebno je:
* 3 jajeta
* 150 g šećera
* 125 g maslaca
* 100 ml mleka
* 200 g brašna
* 1 prašak za pecivo
* 80 g kokosovog brašna
Za fil:
* 1 puding od vanile
* 100 g šećera
* 500 ml mleka
* 80 g kokosovog brašna
* 150 g maslaca
* 250 g ananasa iz konzerve
Penasto umutite jaja i šećer, a zatim dodajte omekšan maslac i mleko. Lagano umešajte brašno pomešano sa praškom za pecivo, kokosovo brašno i sjedinite. Smesu stavite u kalup za tortu obložen pek-papirom i pecite u rerni pola sata na 180 stepeni. Za to vreme pripremite fil. Pomešajte puding sa malo mleka. Preostalo mleko i šećer stavite na ringlu, kada prokuva dodajte kokos i razmućeni puding i kuvajte, uz neprestano mešanje, još nekoliko minuta, dok se ne zgusne. Kada se fil ohladi, dodajte maslac i lagano umutite mikserom da se dobro sjedini. Ohlađenu koru podelite na dva ili tri dela, svaki deo natopite sokom iz kompota, namažite fil i stavite kockice ananasa. Umutite dva šlaga sa mlekom i ukrasite tortu, a preko poređajte iseckan ananas.
ČOKOLADNE KOCKE

Potrebno je:
* 125 g maslaca
* 50 g šećera
* 2 jajeta
* 200 g brašna
* 2 kašike kakaoa
* 1/2 kesice praška za pecivo
* 100 ml mleka
Za fil:
* 300 ml mleka
* 50 g griza
* 80 g maslaca
* 100 g kokosovog brašna
* 1 vanilin šećer
* nekoliko kašika šećera
* 200 g crne čokolade za glazuru
Umutite u krem maslac, šećer i jaja. Odvojeno sjedinite brašno, kakao i prašak za pecivo, polako sipajte mleko i sve dodajte u krem sa maslacem. Dobijenu smesu stavite u podmazani pleh i pecite otprilike 25 minuta u zagrejanoj rerni. Pripremite fil tako što ćete u šerpi skuvati mleko sa grizom i maslacem, uz neprestano mešanje, dok se smesa ne zgusne. Dodajte šećer, kokos i vanilin šećer, a zatim namažite fil preko ohlađene kore. Na ringli rastopite čokoladu sa malo vode i ulja i premažite preko kolača. Stavite u frižider da se hladi najmanje tri sata.
SOČNI KOLAČ

Potrebno je:
* 1 čaša jogurta
* 1 čaša mleka
* 1 čaša ulja
* 1 čaša kokosovog brašna
* 1 vanilin šećer
* 2 čaše šećera
* 2 čaše brašna
* 1 kašičica praška za pecivo
Navedenim redosledom varjačom ili špatulom pomešajte sve sastojke. Dobijenu smesu stavite u manji pleh koji je prethodno podmazan uljem i posut brašnom. Pecite otprilike pola sata u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Kada se kolač ohladi, pospite preko šećer u prahu ili kokosovo brašno, pa isecite na kocke.
SLATKO SRCE

Potrebno je:
* 250 g putera
* 200 g šećera
* 1 prašak za pecivo
* 2 jajeta
* 250 g kokosovog brašna
* 350 g brašna (tip 400)
Za posipanje:
n 50 g šećera u prahu
n 2 kašike kokosovog brašna
Puter otopite na laganoj temperaturi, dodajte šećer i mutite dok se šećer ne istopi. Zatim dodajte jaja i prašak za pecivo i nastavite da mutite dok se sve dobro ne sjedini. Stavite kokosovo brašno, lagano sipajte brašno i umesite testo. Zatim ga razvucite oklagijom i pomoću kalupa za kolače oblikujte srca (ili rukama pravite kiflice). Pecite 15 minuta na 180 stepeni, izvadite iz rerne i vruća srca uvaljajte u šećer u prahu koji ste pomešali sa kokosovim brašnom.
Komentari (1)