DOMAĆA TORTA


Potrebno je za koru:

- 6 jaja

- 6 kašika šećera

- 2 vanilin šećera

- 6 kašika vruće vode

- 6 kašika brašna

- prašak za pecivo

Za fil i dekoraciju:

- 6 žumanaca

- 150 g šećera

- 2 vanilin šećera

- 150 g brašna

- 1 litar mleka

- 100 g bele čokolade

- 1 kg banana

- 2 šlaga

Mikserom umutite 3 jajeta sa 3 kašike šećera, jednom kesicom vanilin šećera i 3 kašike vruće vode. Dodajte 3 kašike brašna, pola praška za pecivo i lagano promešajte varjačom. Smesu sipajte u okugli kalup, prethodno obložen pek-papirom, i pecite u rerni na 200 stepeni dok ne porumeni. Ispecite još jednu koru, a zatim pripremite fil. Sipajte u šerpu 8 dl mleka i stavite da se kuva dok ne proključa. Posebno umutite žumanca sa šećerom, vanilin šećerom, brašnom i preostalim mlekom. Sipajte u ključalo mleko i kuvajte na umerenoj temperaturi mešajući neprekidno dok se ne zgusne. Pred kraj dodajte izlomljenu belu čokoladu i mešajte dok se ne rastopi. Sklonite sa ringle i ostavite fil da se ohladi. Oljuštite banane i isecite ih na kolutove (po želji pospite sokom od limuna). Koru stavite na tanjir za tortu, premažite je četvrtinom fila, poređajte kolutove banana, nanesite drugu četvrtinu fila i preklopiti drugom korom. Ponovite postupak filovanja još jednom. Tortu stavite u frižider da se stegne. Umutite šlag sa mlekom i filujte tortu, a preko je ukrasite seckanim bananama.


U KARAMEL SOSU


Potrebno je:

- 115 g putera

- 220 g šećera

- 150 ml slatke pavlake

- 4 banane

U većoj šerpi rastopite puter na srednjoj temperaturi. Dodajte šećer i neprekidno mešajte dok se šećer ne istopi i ne postane svetlo braon. Polako sipajte slatku pavlaku, mešajte i kuvajte jedan minut, a onda smanjite temperaturu. Banane koje ste prethodno oljuštili i isekli po dužini stavite u šerpu i kuvajte zajedno sa karamel sosom otprilike dva minuta. Poslužite ih tople, sa šlagom ili sladoledom, posute seckanim orasima ili lešnicima.


MAFINI SA ORASIMA


Potrebno je:

- 1 jaje

- 100 g šećera

- 1 vanilin šećer

- 100 ml ulja

- 200 ml mleka

- 2 kašike kakaa

- 1/2 kašičice cimeta

- prašak za pecivo

- 220 g brašna

- 2 manje banane

- 50 g seckanih oraha

- 100 g mlečne čokolade

Umutite jaja i šećer, dodajte vanilin šećer, ulje, mleko, brašno, cimet, prašak za pecivo, seckane orahe, čokoladu i na kraju izgnječene banane. Dobijenom smesom napunite modlice za mafine, a preko možete da stavite i kolut banane ili kockicu čokolade. Kolač pecite u zagrejanoj rerni na 190 stepeni otprilike 20 minuta.



ŠARENI KOLAČ


Potrebno je:

- 5 jaja

- šolja mleka

- 1,5 šolja šećera

- 1/3 šolje ulja

- 2 banane

- 2 vanilin šećera

- prašak za pecivo

- 2 kašike kakaa

- 2,5 šolje brašna

Dobro umutite jaja sa šećerom, dodajte mleko, ulje, vanilin šećer i promešajte. Prethodno pomešano brašno i prašak za pecivo sjedinite sa umućenim jajima i šećerom. Odvojite 1/3 smese, a zatim u nauljani pravougaoni pleh koji je obložen papirom za pečenje sipajte preostalu smesu. U deo koji ste odvojili dodajte kakao i dobro promešajte. Polovinu kakao smese stavite u krug, a oljuštene banane preko. Sipajte preostali deo kakao smese preko banana. Kolač pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Kada se ohladi možete ga posuti šećerom u prahu.



DESERT U ČINIJI



Potrebno je:

- 500 ml mleka

- 1 puding od vanile

- 1 vanilin šećer

- 100 g bele čokolade

- 1/2 čaše kisele pavlake

- 2 banane

- keks (10-15 komada)

Puding razmutite u malo hladnog mleka, a ostatak mleka sa šećerom i vanilin šećerom stavite na šporet. Kad prokuva dodajte razmućeni puding i kuvajte na laganoj temperaturi dok se ne zgusne i sklonite sa ringle. U još vruć puding ubacite belu čokoladu, mešajte dok se ne otopi, dodajte kiselu pavlaku, a zatim i lomljeni keks, banane iseckane na kolutove i sve dobro promešajte. U čaše ili staklene činije najpre dodajte malo lomljenog keksa, potom pripremljenu smesu i stavite u frižider nekoliko sati da se dobro ohladi. Pre nego što poslužite, hladan desert ukrasite seckanim bananama ili drugim voćem po izboru.