Ukusi koji ne padaju u zaborav: Probajte starinske kolače

Ž. P.

18. 01. 2020. u 12:28

Укуси који не падају у заборав: Пробајте старинске колаче

Keksići kao cvetići Depositphotos

Koliko smo puta čuli da je nešto spremljno po bakinom receptu? Probajte: keksiće kao cvetiće, princes krofne, čokoladne bombice u kokosu, nenadmašne kiflice i tulumbe

Keksići kao cvetići

Potrebno je: 700 g oštrog brašna, 8 kašika šećera, 250 g putera, 2 jajeta, 1/2 praška za pecivo, vanilin šećer, sok od 1/2 limuna

Sipajte u odgovarajuću posudu brašno, pa dodajte sve druge sastojke, a hladan puter isecite na listiće. Umesite glatko testo i podelite ga na dva jednaka dela. Pospite dasku brašnom i tanko razvaljajte jedan deo. Odgovarajućom modlicom vadite keksiće i ređajte u pleh obložen pek-papirom. Pecite kratko u rerni, oko 10 minuta, na 200 stepeni, vodeći računa da ostanu svetli. Dok se prva tura peče, razvaljajte drugi deo testa, vadite keksiće istom modlicom, ali na sredini pravite otvor. Na isti način slažite u pleh i pecite u rerni. Kada su svi kolačići pečeni, delove bez otvora mažite pekmezom koji volite (najukusniji je kiselkast), pa poklopite keksićima sa rupicom. Gotove kolačiće uvaljajte u šećer u prahu.

* * * * * * * * * * * * * *

Princes krofne

Potrebno je za krem: 5 kašika oštrog brašna, 10 kašika šećera, 4 jajeta, 500 ml mleka. Za testo: 180 g mekog brašna, 100 ml ulja, 125 ml vode, 3 jajeta. Još: šećer u prahu za posipanje

Prvo napravite krem. Pomešajte polovinu mleka sa šećerom i stavite da se kuva. U međuvremenu umutite belanca, a u drugoj posudi umutite žumanca sa preostalom polovinom mleka, pa dodajte brašno. Kad mleko prokuva, ubacite krem sa žumancima i mešajte dok smesa ne bude gusta kao palenta. U to na kraju dodajte umućena belanca, pa ostavite krem da se ohladi. Za testo sastojke morate da izmerite precizno! Prvo prokuvajte vodu i ulje, smanjite temperaturu i dodajte brašno. Mešajte dok smesa ne postane kompaktna, odnosno dok ne počne da se odvaja od zidova šerpe. Gotovo testo ostavite da se ohladi, pa onda u njega stavljajte jedno po jedno jaje. Kada stavite prvo, mešajte snažno najdebljom drvenom varjačom, da testo ne bi bilo glatko kao na početku. Isto ponovite sa drugim i trećim jajetom. Sve će biti gotovo za pola sata. Kada je testo gotovo, vadite ga kašikom i ređajte po suvom plehu, pa ga nekoliko puta štipnite prstima da dobijete karakteristične izbočine. Rernu zagrejte na 200 do 250 stepeni i pecite krofnice otprilike 20 minuta, da dobro porastu, pa smanjite temperaturu na 150 stepeni i ostavite da se krofne još 10 minuta suše. Dok su još vruće, isecite ih napola. Donju polovinu punite kremom, poklopite gornjom polovinom i pospite šećerom u prahu.

* * * * * * * * * * * * * *

Čokoladne bombice u kokosu

Potrebno je: 1/2 kg mlevenog keksa, šolja toplog mleka, 1/2 šolje šećera, 250 g margarina ili putera, 200 g crne čokolade za kuvanje, kokos za posipanje

Mleveni keks stavite u posudu, dodajte mleko i šećer (za one koji vole slađe, može i cela šolja), a margarin izrendajte i sve sjedinite. U masu dodajte prethodno otopljenu čokoladu, pa opet mesite da se sve ujednači. Potom pravite loptice i po želji ih valjajte u kokos. Ukoliko želite, u svaku lopticu možete da ubaciti po lešnik.

* * * * * * * * * * * * * *

Nenadmašne kiflice

Potrebno je: 250 g masti, 2 žumanceta, celo jaje, korica limuna ili pomorandže, kašika kvasca, 2 kašičice šećera, 200 ml mleka, 600-700 g brašna, 200 g šećera u prahu, 10 g vanilin šećera, džem po želji

U mleko stavite šećer i kvasac da nadođe. Za to vreme penasto umutite žumanca, jaje i mast. U umućeno narendajte po želji koricu limuna ili pomorandže. Potom dodajte brašno i zamesite testo, toliko da se ne lepi za dlanove. Testo podelite na četiri dela, pa svaki razvlačite, isecite na manje trouglove i mažite džemom. Motajte u kiflice, od šireg ka užem delu, i pecite u rerni na 200 stepeni dok ne dobiju lepu žućkastu boju. Uvaljajte ih u mešavinu vanilin šećera i šećera u prahu.

* * * * * * * * * * * * * *

Tulumbe

Potrebno je za testo: 400 g brašna, 400 ml vode, 150 ml ulja, 5 jaja, kašika šećera, kašičica soli, ulje za prženje. Za sirup: litar vode, 600 g šećera, 1/2 limuna

Vodu, šećer i limun stavite da se kuvaju. Sirup je gotov kada polako klizi sa kašike. Ostavite ga da se dobro ohladi. Vodu, ulje, šećer i so stavite da prokuva, pa isključite ringlu, dodajte brašno i mešajte da dobijete gušću smesu. Ostavite da se dobro ohladi, pa stavljajte jedno po jedno jaje i mesite da se smesa ujednači, tako da ne ostane ni trag od jajeta. Testo zatim stavljajte u kalup i istiskajte tulumbe. Pržite ih nekoliko minuta da dobiju lepu žućkasu boju, ali ne u preterano vrelom ulju. Potom ih vruće stavljajte u hladan sirup da odstoje nekoliko minuta, pa ih vadite u odgovarajuću činiju i služite.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije