Dobar i u kuhinji i za negu: Avokadovo ulje za zdrav obrok i čist ten
16. 12. 2019. u 18:24
Avokadovo ulje upotrebljava se sveže, ali za prženje i kuvanje, u manjim količinama u odnosu na maslinovo jer je gušće. Ima antibakterijska i zaceljujuća svojstva
Depositphotos
Među brojnim uljima avokadovo ulje ima posebnu vrednost, jer istovremeno može da se koristi u kuhinji, i za negu kože. Zdravo je i ukusno, upotrebljava se sveže, ali i za prženje i kuvanje, u manjim količinama u odnosu na maslinovo jer je gušće.
Antibakterijska i zaceljujuća svojstva koja poseduje čine ga idealnom bazom za kozmetičke tretmane rana, akni, dermatitisa. Ublažava i svrab, prateći simptom kod ekcema i psorijaze.
Uopšteno posmatrano, ulje avokada ima izvanredne sposobnosti regeneracije i podmlađivanja kože, jer zbog visokih koncentracija esencijalnih masnih kiselina sprečava njeno isušivanje i održava elastičnost. Podstiče metabolizam kolagena povećavajući njegovu topivost u dermisu, a visoki sadržaj vitamina E pomaže u neutralisanju slobodnih radikala.