Neko ne razume svoj posao: Razmena optužbi Ministarstva kulture i Jelene Trivan

D. B. M.

14. 05. 2020. u 06:38

Неко не разуме свој посао: Размена оптужби Министарства културе и Јелене Триван

Foto Tanjug

Polemika Ministarstva kulture i Jelene Trivan, predsednice UO Filmskog centra, oko smanjenja budžeta. FCS do sada ostao bez značajnih finansijskih sredstava

NA izjavu dr Jelene Trivan, predsednice Upravnog odbora Filmskog centra Srbije, o smanjivanju budžeta ove institucije, neuobičajeno oštro je reagovalo Ministarstvo kulture i informisanja. U saopštenju koje je naslovljeno "Neukost i bahatost Jelene Trivan", a potpisano sa "pres-služba", ocenjeno je da je ona tokom nastupa na jednoj od televizijskih stanica sa nacionalnom frekvencijom "obuzeta čudnom jarošću, bacala na Ministarstvo kulture drvlje i kamenje".

- Doktorka Trivan pokazala je da niti razume posao koji bi trebalo da obavlja u FCS niti ume da shvati budžetske i finansijske okolnosti koje je okružuju - piše u saopštenju. - Umesto toga, preambiciozna dr Trivan zaprepastila je kulturnu i širu javnost svojom jeftinom parolaškom demagogijom i gnevnim skandiranjem protiv Ministarstva.

U saopštenju se dodaje i da Trivanova ima "teškoće u razlučivanju ko donosi odluke o budžetu ove zemlje":

- Da razume jezik činjenica, shvatila bi da je, i pored velikog zalaganja Ministarstva da se obezbede planirana budžetska sredstva, došlo do smanjenja ukupnog budžeta za kulturu.

U Ministarstvu podsećaju da FCS ima najveći budžet, pa je logično da je došlo do najvećeg smanjenja upravo kod te ustanove:

- Svako dobronameran, u koje očigledno predsednik UO FCS ne spada, mogao je da sazna da Ministarstvo finansija, iz nepoznatih razloga, nije izvršilo prenos nerealizovanih sredstava u iznosu od preko 250 miliona dinara namenjenih FCS u 2019. Da ima osećaj odgovornosti prema onome što radi, doktorka Trivan bi čula brojne kritike koje dolaze na njen račun, a odnose se na izbor članova konkursnih komisija, netransparentan rad i odluke koje one donose, od kojih su najkontroverznije da se na konkursu ne podrži projekat o Jasenovcu Lordana Zafranovića.

Naglašavajući da nijednoj državnoj instituciji, a kamoli Ministarstvu kulture, ne dolikuje ovakav način komunikacije, Jelena Trivan je predložila da je Ministarstvo demantuje tako što će vratiti oduzeta sredstva na račun FCS. U odgovoru, predsednica UO FCS je istakla:

- Uz puno poštovanje argumenta da je Ministarstvu nejasan moj apel za zaštitu FCS i filmske industrije, a pošto ono nikada nije stalo iza radnika u kulturi, probaću da odgovorim samo činjenicama, ne ulazeći u prostački jezik koji je verovatno deo nekog predizbornog programa.

- Za prethodnu godinu Ministarstvo je predložilo smanjenje budžeta FCS za više od 500 miliona dinara, koji smo uspeli da vratimo na pređašnji nivo samo zahvaljujući reakciji UO i Ministarstva finansija, navodi Trivanova i dodaje:

- U decembru kada, čini mi se, u Ministarstvu kulture još nije vladala epidemija virusa korona, budžet FCS smanjen je za 12 odsto, a dospele obaveze u visini od 253,551 milion dinara nisu prebačene na naš račun, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo filmadžija. Sada smo solidarno sa svim institucijama kulture smanjili budžet FCS za 20 odsto, da bi Ministarstvo samoinicijativno dodatno kaznilo FCS umanjenjem budžeta za još 72,262 miliona dinara. Odgovorno Ministarstvo se, ipak, dosetilo da je zaboravilo da opredeli sredstva za honorarce Narodnog pozorišta, pa su smislili da to, verovali ili ne, bude plaćeno iz budžeta FCS.

Trivanova je zamolila Ministarstvo da se bori za interese ljudi u kulturi, makar za isto bili optuženi. Ona ističe da su dosadašnja ulaganja u film isključivo rezultat napora premijerke i Vlade da vrate srpski film na mesto koje mu pripada, i to uz stalne opstrukcije nadležnog ministarstva.

- Moja borba je principijelna i u njoj nema ničeg ličnog pošto nisam deo filmskog esnafa da bih se spuštala na lični nivo i vređanja samo zato što obavljam svoj posao - zaključuje Trivanova, naglašavajući da dalje neće učestvovati u ovom "nepristojnom performansu i besramnoj polemici".

NAJVEĆI FOND U ISTORIJI

U PRES-službi Ministarstva smatraju da Jelena Trivan nije slučajno izostavila podatak da je upravo za vreme trenutnog saziva Ministarstva FCS ostvario najveći budžet u svojoj istoriji u iznosu od 1,2 milijarde dinara u 2019. godini:

- Poređenja radi, Ministarstvo je u 2015. godini izdvojilo je za programske aktivnosti Filmskog centra Srbije 361 milion dinara. U istom vremenskom periodu, broj konkursa koje raspisuje Filmski centar utrostručio se.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Рашо

14.05.2020. 09:31

Филмаџије би нашег новца колико пожеле и наравно да га исто тако и утроше. Наше је да им дамо наш новац а остало је њихова брига! Нема за Јасеновац, нема за децу Козаре, ... Па господо идите онда и тражите новац од оних које подржавате и промовишете. Много сте и добили!