Nagrada Meša Selimović: U petak stiže pobednik

V. N.

20. 02. 2020. u 11:35

Награда Меша Селимовић: У петак стиже победник
Književni kritičari biraju knjigu godine (13): U Vukovoj zadužbini, u petak u podne biće proglašen novi dobitnik nagrade “Meša Selimović“

Književni kritičari biraju knjigu godine (13): U Vukovoj zadužbini,

u petak u podne biće proglašen novi dobitnik nagrade “Meša Selimović“.

MARIJA VASIĆ KANAČKI (Vršac):

1. "22", Nikola Živanović (NB "Stefan Prvovenčani")

2. "ČETIRI REKE UVIRU U RAJU I INE PLOVIDBE", Ilija Bakić ("Agora")

3. "ROMAN RUBIKOVA KOCKA", Saša Radonjić ("Solaris")

4. "NA ODMORIŠTU", Vasa Pavković (NB "Stefan Prvovenčani")

5. "JEGERMAJSTER", Darko Tuševljaković ("Arhipelag")

Knjiga N. Živanovića kao uvid u psihologiju pesničkog stvaranja; od čega nastaje pesma; kako se sve može manifestovati; kako se pesničko nasleđe transponuje kroz vreme i prostor. Obilje asocijativnih oblutaka u pričama I. Bakića imaju i progresivni i regresivni karakter, gradeći živu materiju sveta dela koji se može iščitavati na različitim nivoima sa predubeđenjem ili otvorenošću, sa lakoćom ili tegobom. Knjiga S. Radonjića nudi unutarnju spoznaju da znanje, kao civilizacijska tekovina, jeste apokrifne prirode, a njen supstrat život - metafora u metafori.


Rubovi na listu papira u formi fusnote mogu glasiti kao retoričke zagonetke ili sublimacija filozofskog stanovišta. Pesnička zbirka V. Pavkovića je intimni rubni zapis duše koji se ogleda u prirodi, njenom rasponu od subatoma do kosmosa. Novi oblik romantičarskog zanosa koji bez iluzija propoveda ponovno vraćanje zemlji, njenoj figurativnosti i pragmatici. Fantazmagorični roman D. Tuševljakovića zasniva se na ubeđenju da je predanje istina, a da je istorija samo koncept istine. Postupkom pretvaranja fizičke pojavnosti postaju simboli, univerzalije ljudske prirode, koje se, pre ili kasnije, suočavaju sa demonima prošlosti i budućnosti.NEMANjA VELjOVIĆ SUBROSA (Beograd):

1. "ROMAN O PIJANSTVIMA", Igor Marojević ("Laguna")

2. "ROMAN RUBIKOVA KOCKA", Saša Radonjić ("Solaris")

3. "SUVA IGLA", Radivoj Šajtinac ("Geopoetika")

4. "GLAVNOM ULICOM", Dušan Savić (GB "Karlo Bijelicki")

5. "SRBIJO, MOGU LI DA BUDEM TVOJ SIN", Zoran Bognar ("Balkanski književni glasnik")

Tri romana, knjiga priča i "Poema o vlastitom prokletstvu" - sasvim dovoljno za srpsku književnost (iz prošlogodišnje književne produkcije). A za one kojima je i ovo malo, a uvek je malo, preporučujem roman "Izbledele duše" Mladena Jakovljevića i roman "Nešto što strašno podseća na život" Nebojše Milenkovića, kao i sva dosadašnja izdanja PPM Enklave (konačno je i Beograd dobio svoju kuću poezije).

Ovo neka bude jedna preporuka za čitanje, a ne obrazloženje: jer trebalo bi nešto i shvatiti iz obrazloženja, a kad bi neko shvatio ne bi bio u stanju da to saopšti drugima. Ako za desetak godina pronađete ove naslove nećete se sećati obrazloženja već preporuke (?), ne zato što nije bilo obrazloženja već zato što ovim knjigama to ne treba. Dakle, tekst-vreme-čitalac-tekst. Ako je i ovo malo, a uvek je malo, vi pročitajte ove knjige još jednom, bar da vidite da će i to biti malo.

Pročitajte još - Nagrada Meša Selimović: Glasanje ulazi u finiš


ELMA HALILOVIĆ (Novi Pazar):

1. "KAMEN, PAPIR, MAKAZE", Dragan Marković ("Dijak")

2. "VRTLOG", Ilhan Pačariz (Kulturni centar Novog Sada)

3. "ROMAN O PIJANSTVIMA", Igor Marojević ("Laguna")

4. "ZNAČENjE DžOKERA", Vladimir Pištalo ("Agora")

5. "KALENDAR", Dejana Nikolić (autor i "Čigoja")

D. Marković je novom knjigom dostigao punu pesničku zrelost objedinivši majstorstvo jezika i nepredvidivost mišljenja. On pokazuje da je poezija igra, što uočavamo od naslova do poslednjeg stiha. Za njega možemo reći da je pesnik koji je učio od Momčila Nastasijevića. Narativan i na momente ludički nadrealan, I. Pačariz donosi pesme koje su isečci iz autobiografije i biografije njemu znanih ljudi. Slike života kruže u vrtlogu današnjice i bacaju odsjaj na različita asocijativna polja. I. Marojević je čitalačku publiku počastio romanom jednostavnog stila, bez dlake na jeziku.


Glavni junak ispovedajući se otkriva sliku današnjice, zalazi u sve pore društva, pokušavajući da pronađe sebe. Roman je slika današnjeg Evropljanina koji je opsednut sopstvenim organizmom. V. Pištalo esejima uobličava autopoetički koncept koji je ustanovljavao već nadaleko poznatim romanima i pričama. On istoriju vidi kao celinu koja je spojila epohe, kulture i simbole. Malo je savremenih pesnikinja kroz čije se celokupno delo jasno uočava prepoznatljiva ritmičnost stiha zasnovana na tradicionalnom i modernom. Zbirka D. Nikolić je vešto komponovana knjiga kojoj se treba vraćati.

KATARINA PANTOVIĆ (Novi Sad):

1. "BOLDVIN", Milica Vučković (LOM)

2. "TOPLO BILjE", Bojan Vasić (Kulturni centar Novog Sada)

3. "PESMA GALIOTA", Branislav Živanović

(Zavod za proučavanje kulturnog razvitka)

4. "NEMA OAZE", Bojan Savić Ostojić ("Besna kobila")

5. "22", Nikola Živanović (NB "Stefan Prvovenčani")

U prethodnoj godini pojavio se veliki broj uspešnih pesničkih zbirki: knjiga B. Vasića donosi zrele pesme naročitog modernističkog potencijala u kojima se na melanholičan i meditativan način progovara o prirodi, ljubavi i svakodnevici, dok se lirski junak zbirke B. Živanovića oslanja na širi mitski, tradicijski i kulturni horizont, pri čemu ostvaruje složene intertekstualne veze.


Nove pesme N. Živanovića, pored oprobanih i uspešnih pesama u vezanom stihu, predstavljaju svež zaokret ka narativnosti i diskurzivnosti stiha. S druge strane, roman B. S. Ostojića, jezički i stilski besprekoran, jeste svojevrsni "roman bez romana" u kom flanerovsko tumaranje gradom poseduje i parabolični predznak. Prvi roman M. Vučković na autentičan način progovara o psihičkim previranjima, porocima, samoći, detinjstvu, generacijskom iskustvu, te o bolu - mentalnom i telesnom - koji uspeva da se materijalizuje u imaginarnog, ali za junakinju vrlo stvarnog neprijatelja.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije