Nepristojni gest Merkla: Nemački dirigent prekršio ugovor potpisan sa Beogradskom filharmonijom

M. MIRKOVIĆ

14. 01. 2020. u 21:55

Непристојни гест Меркла: Немачки диригент прекршио уговор потписан са Београдском филхармонијом

Jun Merkl YouTube

Merkl je kao razlog za ovako neprofesionalan potez naveo nezadovoljstvo stavkom ugovora vezanom za avio-transport

NEMAČKI dirigent Jun Merkl, čiji je debi sa Beogradskom filharmonijom bio zakazan za 16, te 17. januar u Kolarčevoj zadužbini, potpuno neočekivano je otkazao svoj dolazak i to samo 60 sati uoči prve probe, a zbog ovog grubog kršenja ugovora Beogradska filharmonija će preduzeti zakonom predviđene mere.

Merkl je kao razlog za ovako neprofesionalan potez naveo nezadovoljstvo stavkom ugovora vezanom za avio-transport, a svoje negodovanje je iskazao putem "Fejsbuka" i portala Slippeddisc koji se bavi događajima u klasičnoj muzici na sceni i iza nje. Navodeći da je i sam mesecima sa radošću iščekivao saradnju sa beogradskim muzičarima, nesuđeni naš gost tvrdi da je punih sedam nedelja bezuspešno pokušavao da postigne dogovor sa Filharmonijom, ali i poziva kolege na bojkot našeg orkestra, sledećim rečima:

- Smatram da u Beogradskoj filharmoniji ne pokazuju ni elementarno poštovanje prema umetnicima i gostima, zbog čega nikada neću raditi tamo ni u budućnosti. Moj savet je: ne idite tamo, ne radite tamo, vrlo lako možete biti prevareni ili razočarani!

Filharmonija se zvanično oglasila na istom portalu, saopštavajući da kao republička budžetska institucija Beogradska filharmonija posluje prema striktnim administrativnim pravilima koja su jasno prezentovana gospodinu Merklu u ugovoru koji je pre više meseci potpisao - te da se poštovanje zakona podrazumeva.

PROČITAJTE JOŠ: Otvoren trinaesti Kustendorf u Mokroj Gori: Puriši Đorđeviću nagrada za životno delo (FOTO)

- Menadžment Beogradske filharmonije, pored profesionalnih standarda koje poštuje, trudi se da uvaži i privatne zahteve svakog gosta - navodi se u toj izjavi. - Nažalost, iako su predstavnici gospodina Merkla bili detaljno informisani o našoj poslovnoj praksi, uporno su odbijali da je poštuju. Svi resursi su istrošeni kako bi mu se izašlo u susret, ali kompromis nije moguć ukoliko ste prisiljeni na sivu zonu poslovanja.

Čin maestra Merkla rukovodstvo Filharmonije karakteriše kao izraz nepoštovanja prema orkestru, publici, ali i prema srpskim zakonima i celokupnoj zajednici, a njegove pozive na bojkot - kao izuzetno nepristojan i neumetnički gest.

PODRŠKA KOLEGA

BRZOM reakcijom menadžmenta, nekadašnji šef-dirigent Beogradske filharmonije Uroš Lajovic preuzeo je rukovođenje oba "sporna" koncerta. I šef-dirigent Filharmonije Gabrijel Felc izrazio je svoje čuđenje reakcijom kolege i žaljenje što Merkl propušta da diriguje orkestrom kome se svi muzičari rado vraćaju. Dirigenti Hauard Grifits, Nurhan Arman, Marijuš Smolij i drugi, podržali su Filharmoniju i osudili nekorektno ponašanje kolege.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)