DRAGO nam je što je Džon Malkovič prihvatio da mu na 48. Festu bude uručen Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti. Drugi, ali ne i poslednji laureat počasnih nagrada predstojećeg festivala jeste oskarovac Kosta Gavras, koji će u Beogradu predstaviti svoj najnoviji film - otkriva, ekskluzivno za "Novosti", Jugoslav Pantelić, umetnički direktor Festa.

Osim Malkoviča i Gavrasa, po rečima Pantelića, na festival ove godine dolaze i neka druga velika autorska i glumačka imena sa svojim filmovima, ali će o njima govoriti kasnije.

U novu godinu naši najveći festivali - Fest, Bitef i Bemus - ulaze sa još ambicioznijim planovima, kako i dolikuje manifestacijama koje traju pola veka. Umetnički direktori ovih festivala, Pantelić, Ivan Medenica i Bojan Suđić, za "Novosti" su otkrili kako se "bore" sa takvim nasleđem.

- Tradicija Festa je nešto na šta smo ponosni i publika i svi mi koji ga pripremamo i realizujemo. To nasleđe sa sobom nosi dodatnu odgovornost - objašnjava Pantelić.

I ove godine, po njegovim rečima, program Festa pripreman je sa usmerenjem na najznačajnije strane i domaće autore, ali i na one koji predstavljaju budućnost svetskog, regionalnog i domaćeg filma.

- Što se tiče Glavnog programa, još ne mogu da otkrivam adute 48. Festa, a kada je u pitanju revijalni program Fest gala, mislim da imena u rasponu od Vudija Alena do Terensa Malika zvuče vrlo obećavajuće - smatra Pantelić.

Glavni takmičarski program ove godine objedinjuje svetsku kinematografiju, što podrazumeva i srpski film. Za priznanje Beogradski pobednik i ostale nagrade festivala takmičiće se brižljivo odabranih dvadeset filmova, a o najboljima će odlučivati petočlani međunarodni žiri.

Bitef za publiku počinje tek krajem septembra, ali za njegovog umetničkog direktora Ivana Medenicu posao selektora uveliko traje.

- Ljudi se nekad začude kada čuju da u ovo doba godine radimo na programu. Zapravo, na sledećem Bitefu mora da počne da se radi, ako želite da imate i neke od vodećih svetskih trupa i umetnika, još pre izdanja festivala za tu godinu! U okviru 54. Bitefa biće održano zasedanje najveće evropske pozorišne mreže IETM. Očekujemo da ćemo u Beogradu imati oko 400 evropskih pozorišnih umetnika, producenata, selektora, što će biti i idealna prilika da se oni, putem show case-a koji za tu priliku pripremamo, upoznaju s najznačajnijim ostvarenjima savremenog izraza u domaćem pozorištu.Karl, Suđić, Pantelić i Medenica / Foto P. Mitić

Bitef je u svojoj poluvekovnoj istoriji bio reper pozorišnog života u našem regionu, pa i šire. Za Medenicu je održavanje tako visokog nivoa podsticajno.

- Mislim da smo u poslednje četiri godine visoko podigli lestvicu očekivanja. Bitef je bio, jeste i mora da ostane platforma progresivne i kritičke kulture - kaže on.

Medenica ne krije zadovoljstvo "osvajanjem" nove scene - Luke Beograd, i dodaje da će se ova saradnja nastaviti.

- Saradnja s Lukom Beograd je bilo jedno od najvećih koncepcijskih, umetničkih, produkcionih i marketinških postignuća 53. Bitefa.

Bemus je prošle godine imao jedan od žanrovski najraznovrsnijih programa, a po najavi umetničkog direktora ovog festivala Bojana Suđića nešto slično planirano je i za ovogodišnje 52. izdanje festivala.

- Bemus doživljavam kao istinski muzički praznik koji treba da se obraća različitim slojevima publike sa različitim afinitetima, beskompromisno forsirajući najviši kvalitet - kaže nam Suđić.

Na muzičkom tržištu, primećuje Suđić, situacija se značajno promenila u odnosu na Bemusove početke.

- Danas je u svetu mnogo sjajnih umetnika, ali publika prepoznaje uglavnom one sa najprestižnijim biografijama i po njima meri domete festivala, pa i "običnih" koncerata. Međutim, honorari takvih umetnika su otišli "nebu pod oblake" poslednjih godina, pa ih organizatori pozivaju tamo gde i cene karata mogu da pokriju barem veći deo njihovih troškova. Ukoliko želimo da Bemus bude još relevantniji festival na muzičkoj mapi regiona, Evrope i sveta, neophodno je značajno podići budžet za festival, te raditi više godina unapred. Ipak, i sa raspoloživim sredstvima napravili smo, uz podršku Grada, izuzetno kvalitetan festival, na koji sam istinski ponosan - kaže Suđić.

Bemus je prošle godine imao jedan od žanrovski najraznovrsnijih programa / Foto I. Marinković

- Bemus ima kutak za mlade umetnike, gde uvek nastupaju domaći ansambli, solisti i dirigenti, ali svi moramo da budemo dostojni najvećih imena iz njegove prošlosti i da budemo objektivni prema sopstvenim dometima i postignućima.

Govoreći o budžetu za 2020, gradski sekretar za kulturu Ivan Karl, za "Novosti", najavljuje da će se "trend ulaganja u kulturu nastaviti i ove godine" i izražava zadovoljstvo rezultatima postignutim u prethodnoj godini.

- Sudeći po statističkim podacima, reakcijama struke, medija i gostiju, svi gradski festivali su bili na visokom nivou, ali ću ovde izdvojiti samo tri. Bemus je krenuo u podmlađivanje publike, Bitef potvrdio da pored uvoznog segmenta ima jak izvozni potencijal, jer pogoduje daljem festivalskom životu trupa i predstava koje su njegovi učesnici. Fest je posle nekoliko sezona od promene koncepcije usvojio korekcije takmičarskog programa koje će do punog izražaja doći na sledećem izdanju - zaključuje Karl.


KARL: VEĆA IZDVAJANjA ZA KULTURU

NAJAVLjUJUĆI povećanje gradskog budžeta za kulturu, ali ne želeći da "licitira ciframa", Ivan Karl je naveo da će "svi planirani programi biti realizovani, i da će sve naše ustanove, a trenutno ih ima trideset, kao i dvanaest manifestacija od značaja, biti u punom pogonu".

- Nisam slučajno pomenuo broj naših ustanova kulture i manifestacija, jer će se tokom 2020. taj sastav verovatno kvalitetno uvećati. Što se investicija tiče, između ostalog, intenzivno se radi na projektu za novu zgradu Muzeja grada Beograda koja će biti u Resavskoj ulici, planiraju se rekonstrukcija Muzeja afričke umetnosti, kojom će ova ustanova proširiti izložbeni prostor i radovi na dogradnji Omladinskog pozorišta Dadov - najavljuje Karl.