U Gračanici akademija posvećena Handkeu: Hvala mu za svako slovo

D. ZEČEVIĆ

10. 12. 2019. u 23:13

У Грачаници академија посвећена Хандкеу: Хвала му за свако слово

Foto: D. Zečević

U Domu kulture organizovana manifestacija u čast ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade i prijatelja srpskog naroda
IAKO je na širem društvenom planu Handkeova uloga izuzetna, presrećni smo što pripadamo narodu koji ovaj intelektualac voli i ceni.

Ovo je jedna od poruka koja se u utorak mogla čuti na Akademiji koju je u gračaničkom Domu kulture u organizaciji Matice srpske, Biblioteke Matice srpske i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada organizovana u čast ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade i prijatelja srpskog naroda Petera Handkea. Ovaj veliki pisac je posle ratnih sukoba 1999. često posećivao Srbe koji su ostali da žive na Kosovu i Metohiji. Delio je njihovu patnju, ali bio i svedok njihovog dostojanstva u tom trpljenju. Nebrojeno puta je boravio u Velikoj Hoči, često bez ikakve najave. Donosio pomoć za ugrožene. To su između ostalog isticali govornici o ovom najpoznatijem svetskom književniku.

- Nažalost mi kao narod nemamo ni slobodu ni sreću da biramo ni neprijatelje ni prijatelje. Neprijatelji nas nađu namerno a prijatelji slučajno dođu. Veliki pisci su uvek bili apostoli prijateljstva a na samom kraju 20. veka koji je bio poguban za srpski narod i demografski i demokratski, plejadi naših prijatelja velikana pera pridružio se i Peter Handke koji bukvalno kreće pešice kroz Kosovo i Metohiju, i Bosnu i Hercegovinu, i upoređuje vojne izveštaje sa situacijom na terenu. I upravo tako Handke postaje paradigma slobode govora, mišljenja, percepcije rasuđivanja slobode - istakla je Brankica Kostić, direktorka Biblioteke u Gračanici.

UČESNICI NA Akademiji posvećenoj dobitniku Nobelove nagrade, govorili su Dragan Stanić, predsednik Matice srpske, Selimir Radulović, upravnik Biblioteke Matice srpske, Zoran Đerić, upravnik Srpskog narodnog pozorišta, Živojin Rakočević, Dejan Baljošević, Ratko Popović, Novica Sovrlić, Đorđe Jevtić, Zoran Đorđević i Brankica Kostić. Handkeove tekstove čitale su glumice Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada - Sonja Damjanović i Jelena Srećkov.

PROČITAJTE JOŠ - Peteru Handkeu uručena Nobelova nagrada za književnost: Srbija bila uz svog prijatelja, nekoliko zemalja bojkotovalo ceremoniju

Odupirući se ubijanju slobode, istine i pravde, po njenim rečima, Handke doživljava golgotu i postaje čovek:

- Ta ljudskost i dostojanstvo u stvari su mastilo Handkeovog pera, a 2009. godine iskreno i srdačno srpski narod je Handkeovu književnost uvrstio u svoju i svojim "Nobelom" - Zlatnim perom kneza Lazara nagradio Petera Handkea na dvadesetim "Vidovdanskim svečanostima". Ne za jedno delo, već za čitav njegov književni opus. Ta nagrada nije dodeljena strancu, a deset godina kasnije se Handkeova književnost okitila "Nobelom". Tada je prema njemu krenula haranga laži, hajka onih koji ne poznaju ne samo književno delo Handkea već ne čitaju uopšte niti se trude da svoje vidike prošire kroz pisanu reč.

Ocenjujući da je književnost kao umetnost trijumfovala, direktorka Biblioteke u Gračanici kazala je da je prelep osećaj pripadati narodu koga ovaj intelektualac voli, ceni i podržava.

- Hvala, Peter, za svako slovo, za svaku pisanu i izgovorenu reč i kad god došao, dobro došao kući - poručeno je sa Akademije.

Zahvalivši se Matici i Biblioteci Matice srpske na organizaciji ove Akademije, Živojin Rakočević, direktor gračaničkog Doma kulture, kazao je da je Handke Srbe sa KiM pretvorio u svedoke odnosno da ih je prepoznao kao što su i oni njega.

PROČITAJTE JOŠ - Peteru Handkeu uručena Nobelova nagrada za književnost: Srbija bila uz svog prijatelja, nekoliko zemalja bojkotovalo ceremoniju

- To je uradio u vremenu kada smo se pitali ima li neko da nas voli, da kaže iko nešto lepo za nas - podvukao je Rakočević.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije