OD SPECIJALNOG IZVEŠTAČA - STOKHOLM

IZ ruku švedskog kralja Karla Šesnaestog Gustafa, u prisustvu kraljevske porodice i u vrlo svečanoj atmosferi, obogaćenoj simfonijskim i operskim intermecima, Peter Handke je, sa ostalim lauretima Nobelove nagrade, primio najprestižnije svetsko priznanje u oblasti literature za ovu godinu.


Odajući mu počast, rad Petera Handkea prethodno je predstavio Anders Olson iz Švedske akademije, ističući između ostalog da je njegova književnost jakim duhovnim otkrićem u opisivanju realnosti uticala na mnoge generacije.


Posle ceremonije u Koncertnoj dvorani, koja je po tradiciji završena intoniranjem švedske himne, zvanice su prešle u Gradsku kuću Stokholma, gde je bio priređen gala-banket za 1.200 najprestižnijih zvanica iz celog sveta.


Ispred Koncernte dvorane, gosti su počeli da se okupljaju još sat pre početka ceremonije koja je bila zakazana u 16,30. Bilo je tu mnogo limunzina sa zastavama država iz celog sveta. Glavni grg, na kome se do utorka nalazila Božićna tržnica, pretvoren je, za ovu priliku, u parking skupocenih automobila.


Oko trga, policija je opasala bezbednosni pojas. Ulaz je bio strogo kontrolisan. Ni ptica nije mogla da proleti. Ispred, okupilo se mnogo televizijskih ekipa.PROČITAJTE JOŠ: Handke održao govor drhatavim glasom: Dve potresne priče o smrti u tundri i mlekarici nežnih ruku


Lepo je, ali ujedno i napeto, bilo za Handkea proteklih dana u švedskoj prestonici. Ukazana mu je velika čast, ljudi su ga pozdravljali na ulici, zaustavljali ga da mu se naklone, novinari su mu pevali rođendansku pesmu, poštovaoci pokušavali da se slikaju s njim ili da mu samo stisnu ruku.

Foto G.Čvorović

Istovremeno, pritisak, i spolja i iznutra, bio je izuzetno veliki. Neki članovi Nobelovog komiteta su zbog njega dali ostavku, neke ličnosti, kao i predstavnici pojedinih zemalja i regiona s Balkana, odbili su da se pojave na svečanosti - oni, kojima nije bilo po volji što Handke u svojim delima pokušava da sagleda pun obim događaja na prostorima devedesetih godina prošlog veka.

Zvanice ,Foto G.Čvorović

Foto G.Čvorović

- Nisam očekivao da bude baš tako. Može se pretpostaviti, ali ne i očekivati tako nešto - odgovorio je iskreno Handke, za "Novosti", na pitanje da li je predviđao da će pristak biti ovoliki.

Zvanice ,Foto G.Čvorović


Ipak, nobelovac se stoički nosio s tim.

AP Photo Henrik Montgomery

Događaji u okviru zvanične manifestacije povodom dodeljivanja Nobelove nagrade potrajaće do srede, ali je prijemima u Koncertnoj dvorani i Gradskoj kući završen glavni deo ovog planetarnog dešavanja. Sve ostalo već je deo istorije.

Foto Jonas Ekstromer TT