UMETNIČKA zbirka čukaričke Galerije '73, od ponedeljka veče drugi put gostuje u Bratislavi, u kulturnom centru "Pistoriho palas" (prostor nekadašnjeg Lenjinovog muzeja), gde će predstaviti izložbu, na kojoj će se, uz dela 22 naša umetnika svih generacija, naći i radovi čuvene porodice Knjazovic. A to su Ana, Nataša i Jan Knjazovic, jedan od začetnika naivne i marginalne umetnosti u Srbiji.

- Postavkom koja nosi naziv "Jedan na jedan", predstavićemo srpsko-slovačko slikarstvo koje dolazi iz Srbije - ističe direktorka Mirela Pudar, podsećajući da je kolekcija ove galerije nastala tako što su izlagači, naši ugledni autori, sa puno poverenja poklanjali svoja dela, znajući da ona neće ostajati u mraku nekog depoa, već da će biti pred publikom upravo na ovakvim postavkama. - Koncept Galerije '73 podrazumeva i upoznavanje sa drugim kulturama, ali i približavanje naše kulture drugim sredinama. Kroz istoriju, Slovaci su uvek bili prijatelji i velika podrška našoj zemlji, a u saradnji sa ambasadom ove zemlje u Beogradu, od pre dve godine organizujemo i Dane slovačke kulture u Beogradu.

Pročitajte još - "Srpska kuća" okupila 20.000 mladih pisaca

Pored izložbe koja je svojevrsni presek događanja na srpskoj likovnoj sceni, ovo gostovanje obogatiće i susreti književnika iz dve zemlje, a i svečanom otvaranju prisustvovaće članovi Društva pisaca Slovačke.

Mila Gvardiol


- Za svoje međunarodne projekte, kakva je ova izložba, Galerija '73, dobila je podršku gradske opštine Čukarica, Sekretarijata za kulturu grada Beograda i Ministarstva kulture i informisanja - zaključuje Mirela Pudar, uz nadu da će izložba u Bratislavi postati tradicionalna.

LIKOVNA REPREZENTACIJA

SRPSKU likovnu reprezentaciju čine dela Aleksandra Radoša, Aleksandra Rakonjca, Božidara Babića, Vere Miljković, Dragoljuba Varajića, Đurđe Sivački, Željka Vitorovića, Irine Černjavski Šantrić, Jovana I. Rakidžića, Ljiljane Bursać, Ljiljane Stojanović. Među autorima su i Marija Kapisoda, Matija Rajković, Mila Gvardiol, Milica Kojčić, Miljan Stevanović, Mirjana Maoduš, Nevena Didović, Nemanja Mate Đorđević, Ratko Vulanović, Savo Rupić, Suzana Vulović.