ŽENE žrtve rata Republike Srpske uputile su se na dodelu Nobelove nagrade za književnost austrijskom piscu Peteru Handkeu! Kako je u nedelju u Beogradu najavila predsednica Udruženja Božica Živković Rajilić, put Švedske one kreću zato što je "Handke jedina osoba koja je u toku rata pričala istinu".

- Jedini je on govorio šta se događalo srpskom narodu, dok su nas u Evropi gledali kao loše ljude, krivili da smo agresori i nazivali nas genocidnim narodom. Mi ne idemo tamo da pričamo šta smo preživele, mi idemo u Stokholm isključivo kao podrška Handkeu jer je dobio Nobelovu nagradu za uticajno delo - istakla je Živkovićeva, ukazujući da su ideja za put i zvaničan poziv stigli iz srpskog udruženja "Sodertelje" iz Stokholma.

Kako ističu članice Udruženja "Žene žrtve rata RS" koje broji tačno 711 članica, u Stokholm idu u miru i nisu deo protesta, ili bilo kog lošeg scenarija.

Pročitajte još - Handke održao govor drhatavim glasom: Dve potresne priče o smrti u tundri i mlekarici nežnih ruku

- Naš dolazak je najavljen pred dve zgrade. Deset žena iz našeg Udruženja će u utorak posetiti Koncertnu kuću, gde će biti svečana konferencija koju će održati ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade, a potom će istog dana posetiti Kuću grada Stokholma, gde će pratiti nastup filharmonije. Očekujemo da će nam se pridružiti Savez Srba u Stokholmu i udruženja Srba iz drugih gradova i zemalja - rekla je predsednica Udruženja.

Ona kaže da je Handke upoznat s njihovim dolaskom, ali da one, kako ističe, neće svojim prisustvom "stavljati nikoga pod pritisak ili njega u neprijatnu situaciju".

- On sam neka odluči da li želi da se sretne s nama ili ne. On zna da mi dolazimo. Ako njemu šteti da bude s nama u javnosti, mi ćemo se povući i sačekati neku drugu priliku da ga upoznamo - -naglasila je Živkovićeva.

Božica Živković kaže da se na brojnim proputovanjima susretala se sa pitanjima "gde je bila 20 godina":

- Govorim samo istinu. Pričam ljudima šta sam proživela u logoru 322 dana. Onaj ko nije dolazio iz sveta i video šta se nama događa, nije znao šta se dešava.