Istina o tragediji u doba NDH koja se krije 75 godina: Dramu Dara iz Jasenovca mora da vidi ceo svet

Radmila Radosavljević

03. 11. 2019. u 00:17

Reditelj Predrag Gaga Antonijević najavio je drugu fazu snimanja

Истина о трагедији у доба НДХ која се крије 75 година: Драму Дара из Јасеновца мора да види цео свет

Foto Vladimir Avramović, Irena Canić

POSLE 28 snimajućih dana u selu Kolut, dvadesetak kilometara od Sombora, na scenografskom lokalitetu od 40.000 kvadratnih metara, na kojem je napravljen dekor najozloglašenijeg ustaškog logora iz Drugog svetskog rata, reditelj Predrag Gaga Antonijević najavio je drugu fazu snimanja istorijske drame "Dara iz Jasenovca".

- Upravo smo završili snimanje prve trećine filma na prostoru stare somborske ciglane sa upravnom zgradom i obližnjom prugom, koji se dešava u Jasenovcu. To je bio prvi, teži deo, i završili smo ga u roku, kako smo planirali. Sada nam sledi druga faza snimanja u kojoj se radnja filma događa u logoru Stara Gradiška, za koju očekujemo da će biti završena do kraja godine - rekao je Antonijević, ističući da će "Dara iz Jasenovca", ukoliko si i dalje sve bude odvijalo po planu, premijerno biti prikazana u maju 2020, povodom 75 godina od oslobođenja logora Jasenovac.

Koliko su potresne scene i deo ove istorijske drame koja je do sada snimljena, svedočio je deo materijala koji je predstavnicima medija prikazan na video-bimu, a o prvom filmu o zastrašujućim ustaškim zločinima nad srpskom decom u doba Nezavisne Države Hrvatske, na konferenciji za novinare u Medija centru govorili su i scenaristkinja Nataša Drakulić, predsednica Upravnog odbora Filmsko centra Srbije Jelena Trivan, producent Dan Tana, profesor dr Majkl Berenbaum, direktor Sigi Ziening instituta za istraživanje posledica Holokausta na Američkom jevrejskom univerzitetu, koji je stručni konsultant na ovom projektu, i devojčica Biljana Čekić, koja igra naslovnu ulogu.

Kako je istakao Antonijević, istorija je zabeležila monstruozno stradanje više od sedamdeset hiljada dece, najviše srpske.

- O tome postoje dokumenti - Ante Vrban, komandant logora Jasenovac - Stara Gradiška, priznao je na suđenju da je srpsku decu ubijao trovanjem ciklonom, i zbog tih zločina je streljan 1948. godine. Vjekoslav Maks Luburić, ustaški oficir, zapovednik Jasenovca i celog sistema ustaških koncentracionih logora, ušao je u istoriju po najbrutalnijim zločinima, a da bi izbegao streljanje uspeo je da pobegne i emigrira u Španiju. Ljubo Miloš, ustaški oficir, osuđen je zbog zločina i streljan 1948, a tu je i zloglasna Nada Šakić, sestra Maksa Luburića. Likovi ovih zločinaca pojavljuju se u filmu, sve što postoji u scenariju zasniva se na dobro proučenoj istorijskoj građi i dokumentaciji - rekao je Antonijević, navodeći da se u dve scene filma "Dara iz Jasenovca" pojavljuje i lik Diane Budisavljević.

Nataša Drakulić, Gaga Antonijević, Jelena Trivan, Dan Tana, Biljana Čekić i Majk Berenbaum


- Diana nema veliki prostor u ovoj priči, jer mi pravimo film o najsvirepijim ubistvima srpske dece, a ne o njihovom spasavanju.

Važnost prvog srpskog filma o Jasenovcu, budući da se istina o stradanju Srba krije već 75 godina, istakla je i Jelena Trivan.

- Od velikog je značaja da on ne bude samo lokalni projekat, već da ovu našu istorijsku tragediju vidi čitav svet, i da film doživi svetsku slavu. Zato je država stala iza ovog projekta.

Prema rečima Majkla Berenbauma, priča o Jasenovcu, nažalost, u svetu nije dovoljno poznata.

- Ovaj film će učiniti da se istina napokon čuje, a ono što daje snagu "Dari iz Jasenovca" je to što će ta priča biti ispričana kroz sudbinu jedne devojčice. Kroz te dečje oči publika će videti strašnu strukturu ubijanja i stradanje čitave jedne nacionalne zajednice. Mislim da će gledaoci u svetu lako moći da se poistovete sa dečjom sudbinom.

Gaga Antonijević se zaista trudi i ulaže velike napore da se oseti realnost priče - rekao je Berenbaum, ističući da je mala Biljana Čekić divna glumica, veoma iskrena, koja svojom nevinošću čini da sve kroz šta prolazi glavna junakinja Dara bude veoma snažno, bolno i autentično, a to će sigurno dirnuti i očarati publiku širom sveta.

SPECIJALNI FOND ZA PODRŠKU

U CILjU međunarodne promocije "Dare iz Jasenovca" najavljeno je i osnivanje specijalnog fonda, a to će se ostvariti i zalaganjem našeg svetski poznatog producenta Dan Tane, koji se pridružio timu.

- Bilo je krajnje vreme da se priča o Jasenovcu dokumentuje, verujem u Gagu Antonijevića i mislim da ćemo imati odličan film zasnovan na istorijskim činjenicama, jer onda ni njegova distribucija po svetu nije problem. Tema je veoma teška, ali će Gaga uspeti da je iznese na pravi način. Mislim, međutim, da je budžet od dva miliona i tri stotine hiljada evra, koliko film ima, mali da bi se realizovao jedan po svemu svetski reprezentativan filmski spektakl, i pozivam državu da još pomogne, i sve kompanije dobre volje u Srbiji.


BILjANA ČEKIĆ

OGROMAN talenat Biljane Čekić, učenice sedmog razreda Osnovne škole "Vuk Stefanović KaradžiĆ", devojčice sa Kozare čiji su preci stradali u Jasenovcu, istakli su svi učesnici konferencije. Kako je ona izjavila, rad na filmu joj je zanimljiv, iako je malo i naporan, kad snimaju noću.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Kenzo

03.11.2019. 02:11

Bravo Gago bravo rode moj.....ne sumnjam da ces napraviti delo koje čekamo 75 dugih godina!!! Istinsko delo koje će ispisati ono sto se guralo pod tepih

Janko

04.11.2019. 22:15

@Kenzo - Ovo je prvi igrani, ali postoje par dokumentarnih filmova na temu Jasenovca, kao i dosta knjiga.

TonySoprano

03.11.2019. 09:04

Dajte podatke, sms, šta god da narod pomogne! Kad ima za rijalitija biće i za ovo što nam je nacionalno važna stvar

istina

03.11.2019. 10:39

Konacno, kad se ovoliko dugo cekalo,sad svim silama pomoci ovaj film i prikazivati ga ako treba svake godine da se sve buduce generacije uvere sta je sve bivsa a i sadasnja NDH spremna da uradi srpskom narodu. Srbija , i ako to neki zele ne sme nikako zaboraviti zlocine koje je pocinila NDH !