Izgleda da se Dizni jako zamerio ovom dodolskom lobiju koji intenzivno radi o datumima kada zakazujemo koncert na otvorenom Beogradske filharmonije. Očekujemo da Svetska meteorološka organizacija, radi lakše komunikacije među nadležnim službama, naredni uragan nazove "Beogradska filharmonija" - kazao je, za "Novosti", direktor BF Ivan Tasovac, posle vesti da je dugoočekivani spektakl "Diznijeva fantazija" zbog vremenskih (ne)prilika otkazan i treći put.

Razgovor sa Tasovcem vođen je dok se iščekivala konačna "presuda" Republičkog hidrometeorološkog zavoda, a kada je potvrđeno da se sutra uveče, na dan zakazanog koncerta, ponovo očekuje kiša, spektakl je otkazan.

Muzička avantura "Diznijeva fantazija", koja predstavlja savršenu kombinaciju najlepših numera klasike i najlepših animiranih slika, odlagana je dva puta u junu zbog kiše, a, na žalost filharmoničara i publike, nije bilo "treće sreće".

- Muzičari Beogradske filharmonije ostavljaju uvek srce na terenu, pa čak i kad na njega ne istrče. Vremenske neprilike su nas mnogo namučile u junu, a nisu nam dale mira ni sad. Da se na ovom koncertu nije očekivao toliko veliki broj dece, čiji su nam bezbednost i ugođaj najvažniji, odluka bi bila laka i vodili bismo se onom rokerskom show must go on! Ovako će "Dizni fantazija uživo" biti najpoznatiji koncert koji se nije održao - kaže nam vidno razočaran direktor Filharmonije.

Iza njih su meseci rada, najpre na dobijanju prava na izvođenje jednog ovako zahtevnog spektakla, a potom i uvežbavanje orkestra.

- Dugo smo radili na tome da dobijemo licencu za "Diznijevu fantaziju" baš zato što objedinjuje misiju Beogradske filharmonije, a to je da okuplja publiku svih generacija. To je remek-delo 20. veka i predstavlja jedinstveni žanr - animirani koncert. Idealan za klince da se kroz najlepše slike upoznaju sa svetom klasične muzike, a mislim da niko od nas nije dovoljno odrastao da bi prerastao nenadmašne Diznijeve junake.

Ivan Tasovac / Foto: M. Đoković

Publika je ostala, zasada, uskraćena za "Fantaziju", ali zato ništa neće poremetiti novu sezonu Filharmonije, koja će, najavljuje Tasovac, biti u znaku velikog majstora Betovena.

Pročitajte još - Kiša ponovo odlaže spektakl na Ušću - "Dizni fantaziju" Beogradske filharmonije

- Ceo svet i sve relevantne muzičke kuće obeležavaju 250 godina od rođenja Ludviga van Betovena. Svi ciklusi u novoj koncertnoj sezoni koja je pred nama, tematski prikazuju različite aspekte njegovog stvaralaštva. Kreativnom i inovativnom koncepcijom, Filharmonija se bacila u jedan ozbiljan ring - i to u konkurenciji sa najvećim evropskim i svetskim orkestrima koji će njegovu muziku imati kao jedan od glavnih fokusa sezone 2019/2020. Ali zadatak nam je inspirativan - jer je Betoven jedan od prvih pankera u muzici, čovek koji već više od dva veka svojim stavovima, muzikom, neprilagođenim ponašanjem, pa čak i frizurom, razbucava skoro sve granice (ne samo geografske) evropske civilizacije.

Naš eminentni orkestar priredio je brojna iznenađenja za stariju publiku, ali i onu mlađu.

- Ako vam kažem da je finiš nove sezone "Betoven maraton" - gigantska muzička trka koju ćemo istrčati zajedno sa Dortmundskom filharmonijom i sa našim šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom i u jednom danu odsvirati svih devet simfonija Betovena, a na njenom startu nas očekuje jedan od najtraženijih pijanista današnjice, Žan-Eflam Bavuze, onda je jasno da je pred nama uzbudljiva sezona. Takođe i za najmlađe pripremamo upoznavanje sa Betovenom, i to na vrlo ekskluzivan način - kaže Ivan Tasovac.

BEJBI BUM NA NAŠ NAČIN

FILHARMONIJA je poslednjih godina učinila mnogo da klasiku približi najmlađima, poput ciklusa koncerata za bebe, a sa tim će, najavljuje Tasovac, nastaviti i u novoj sezoni. - Bebeći koncerti su nas na najneposredniji način upoznali sa našom publikom. Cilj filharmoničara je da njihova muzika izazove reakciju publike, a ova, bebeća, toliko je uživala da smo svi poludeli od slatkoće. Bejbi bum na filharmonijski način nastavlja se i u novoj sezoni, a za naše neodljive drugare smo pripremili novi repertoar.