Šavovi najbolji evropski film!

R. R.

16. 02. 2019. u 19:23

Шавови најбољи европски филм!

Ekipa "Šavova" na svetskoj premijeri u Berlinu - Foto MCF/promo

Prestižna nagrada ostvarenju Miroslava Terzića na festivalu u Berlinu. Međunarodni žiri fasciniran istinitom "pričom koja slama srca"

SRPSKOM filmu "Šavovi" reditelja Miroslava Terzića, po scenariju Elme Tataragić, pripala je prestižna nagrada Europa Cinemas Label za najbolji evropski film u programu "Panorama" na upravo završenom festivalu u Berlinu.

Kako je u svom saopštenju zapisao tročlani međunarodni žiri, "Šavovi" su dobar primer moći filma kao vida umetnosti.

Pročitajte još: Aplauz za "Šavove"

"Sjajna režija, scenario, fotografija, montaža i vrhunske glumačke kreacije. Ovaj film je zasnovan na istinitim događajima, bavi se temom novorođenih beba nestalih iz bolnica u Beogradu, koje su godinama proglašavane umrlim, a zapravo su prodavane, i on pokazuje da postoji mnogo nepravde svuda u svetu. Ali, ako verujete u sebe i svoje emocije, možete da srušite te zidove. Priča slama srca. Kada pogledate ovaj film, on će dugo ostati u vama. Šta biste vi uradili da se to dogodi vama? Hrabrost lika majke u ovom filmu je istinski vanserijska. Sve čestitke reditelju Miroslavu Terziću", istaknuto je u obrazloženju za nagradu u Berlinu.

Ulogu majke bravurozno je odigrala Snežana Bogdanović, koja je na berlinskoj premijeri ispraćena ovacijama, a u glumačkoj ekipi koja je oduševila festivalski žiri su i Vesna Trivalić, Marko Baćović, Jovana Stojiljković, Dragana Varagić, Ksenija Marinković, Jelena Stupljanin, Petar Benčina, Radoslav Milenković, Rade Marković, Petar Čemerikić.

Domaća premijera nagrađenog filma "Šavovi" zakazana je 1. marta na ovogodišnjem Festu, u okviru takmičarskog programa "Srpski film".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije