Život posvećen umetnosti i kulturi

Marina MIRKOVIĆ

sreda, 19. 06. 2019. u 09:28

Живот посвећен уметности и култури

Madlena Cepter, Foto Zoran Škrbić

Na poluostrvu Kap Marten Madleni Cepter svečano uručen prestižni francuski orden viteza

MONAKO

OD SPECIJALNOG IZVEŠTAČA

VELIKOJ humanitarki i pokroviteljki umetnosti i umetnika Madleni Cepter, koja je nanovo unela instituciju mecene i u našu kulturu, u ponedeljak uveče je uručen Orden Viteza reda umetnosti i književnosti.

Svečana dodela priznanja kojim Francuska ovenčava velike umetnike, poput naših Emira Kusturice ili Gorana Paskaljevića, i ljude koji su za umetnost učinili mnogo, upriličena je u vili Madlene i Filipa Cepter na francuskom poluostrvu Kap Marten, nadomak Monaka u kome je inače sedište Kompanije „Cepter“.

Priznanje je dobitnici uručila ambasadorka Francuske u Monaku Marin de Karne Treseson, a ceremoniju su prisustvom uveličali mnogobrojni pripadnici evropskog ali i japanskog plemstva, francuskog diplomatskog kora, i umetnici.

- Biti uvršten u Red zaslužnih za umetnost i književnost je težak zadatak sačinjen od časti i obaveza, tim pre sam zbog njega dirnuta - rekla je Madlena Cepter. - Ovim odlikovanjem je prepoznata moja neumorna podrška evropskoj umetnosti i književnosti, i francuskoj kulturi. U tom svojstvu sam želela da, svojim neprestanim i odlučnim delovanjem, i zahvaljujući sredstvima stvorenim uspesima naše kompanije "Cepter internešenel", učvrstim umetničku i kulturnu razmenu između Srbije, moje zemlje, Monaka, zemlje u kojoj boravim, i Francuske, moje treće zemlje, zemlje umetnosti i kulture. I to načinivši svojim slovenačku izreku po kojoj je dobro davati tamo gde niko ništa ne traži.

PROČITAJTE JOŠ - Bregoviću Orden viteza

Ističući da nema većeg zadovoljstva nego kada se pređe sa ideje na delo, i kada ono živi, raste, sazreva, izaziva promene u umetnosti, književnosti i kulturi, Madlena Cepter je podsetila prisutne na osnivanje "Madlenijanuma" u Beogradu, jedine potpuno privatne opere u Evropi, koju je poklonila Srbiji. Govorila je, zatim, i o Fondaciji Madlena Cepter, trospratnom Muzeju Cepter u samom središtu Beograda, Evropskoj književnoj nagradi i Cepter internešenel nagradi koje je osnovala, Madl'Artu, prvoj aukcijskoj kući u Beogradu, kao i izdavačkoj kući Zepter book world...

BOLjA BUDUĆNOST

SVI znamo da su u ovim teškim vremenima umetnost i kultura krhki i skupi, ali i da je još skuplje kad oni izostanu. Ne prihvatam da se ta kriza odrazi kroz odsustvo jedne kolektivne svesti u kulturi ili stvaralačkog potencijala. Moramo svi da podržimo te oblasti. Jer one same su odraz karaktera čoveka, nacije, i omogućavaju im da na svojoj ukorenjenoj prošlosti izgrade bolju i mirniju budućnost. Tako je najvažnija uloga umetnosti i književnosti da ljudski duh uzdignu ka višim vrednostima - rekla je Madlena Cepter.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije